Venäläisten kiinteistökaupat

Lakivaliokunta käsittelee aloitteen kiinteistöomistuksen rajoittamisesta
kirjoitti 15.10.2014 verkkouutisissa Ilkka Ahtokivi.

  Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) iloitsee lakialoitteensa, jolla rajoitettaisiin kolmansien maiden kansalaisten ja yhteisöjen kiinteistöomistusta, saamasta kohtelusta eduskunnan lakivaliokunnassa, lehti kirjoittaa.

Olen mielenkiinnolla seurannut Kymäläisen aktiivisuutta saada laki, joka rajoittaisi Eta-maiden (Euroopan talousalue) ulkopuolelta tulevien henkilöiden ja yhteisöjen oikeutta hankkia Suomesta kiinteistöjä.
Haluako Kymäläinen eristää Suomenmaan koko ETA’n ulkopuolisten maiden kiinteistömarkkinoilta?

Nykymeno

Esitteen ”Kiinteistön ja asunnon hankinta Suomessa” mukaan:
”Ulkomaalainen voi vapaasti hankkia kiinteistön tai asunnon Suomesta. Kiinteistön hankinta tapahtuu Suomen lakien mukaisesti joko ostamalla tai esimerkiksi vuokraamalla.
Ulkomaalainen voi saada kiinteistön omistuksen myös perintönä, lahjana tai vaihtona.”

Tässä ei puhuta mitään ETA-maista tai ETA’n ulkopuolisista maista.

Mitä hyötyä olisi Suomelle siitä, ettei yksikään maa ETA:n ulkopuolelta tulisi kiinteistömarkkinoille Suomeen?
Nykyään eniten kiinteistöjä ovat ostaneet venäläiset, joten Lex Kymäläinen kohdistuisi juuri venäläisiin ostajiin.
Tästäkö se lienee kansanedustaja Kymäläisellä kysymys?

Aika on ajanut lakialoitteen ohi

Ei tarvitse olla kansanedustaja vaan äänestäjä, joka vähänkin seuraa aiheesta asiantuntijoitten kirjoituksia ja keskustelua tiedotusvälineissä huomatakseen, että venäläisten kiinteistökauppa on jo hiipunut ja että venäläisiä ei enää siinä määrin, kuin vuosina 2007–2008, kiinnosta Suomen kiinteistömarkkinat. Asian käsittely lakivaliokunnassa on jo pahasti jälkijunassa!

Tällä hetkellä venäläisten tekemistä kaupoista suurempi osa on myyntejä kuin ostoja.

Venäläiset myyvät pois kiinteistöjä” kirjoitti Imatralainen lehti 4.3.2014 Mari Lääperi.

  ”Tällä hetkellä tilanne on se, että venäläiset myyvät jopa enemmän jo ostamiaan taloja pois, kuin ostavat uusia…
  Venäläisten tekemien kiinteistökauppojen huippuvuodet olivat 2006–2007, ja nyt parin vuoden sisällä tilanne on Pulkkisen mukaan muuttunut merkittävästi.

  In and Out LKV:n kiinteistönvälittäjä Ensio Pulkkisen mukaan venäläiset ostavat paljon Suomesta myös mökkejä ja vanhoja taloja, jotka eivät liiemmin kiinnosta suomalaisia ostajia tällä hetkellä.”

ja vielä :

Matkustuskiellot saavat venäläiset luopumaan kiinteistöistään Suomessa” Yle uutiset Kotimaa 3.6.2014

  ”Venäläisten halukkuus luopua kiinteistöomistuksistaan on huomattu eteläkarjalaisissa kiinteistövälitystoimistoissa. Ensimmäiset merkit ovat olleet ilmassa jo vuosi sitten, mutta varsinkin vuoden alusta myyntitoimeksiannot ovat lisääntyneet.

  Myyntiin on tullut loma-asuntoja laidasta laitaan, mutta myös tavallisia koteja omakoti- ja kerrostaloista. Osassa loma-asuntoja näkyy jo kohteen hoitamattomuus, joka kertoo siitä, että mökillä ei ole ollut käyttöä.”.

Näin siis tilanne täällä hetkellä!

Ensin saksalaiset ”ostivat koko Suomen”, nyt venäläiset

Kansanedustaja Suna Kymäläinen ajaa asiaa eteenpäin vain saadakseen ”sen kautta itselleen poliittisen hyödyn vaalien lähestyessä”.

Kuka osti kiinteistöjä Suomesta ennen kuin tänne tuli venäläinen ostaja tai ostaja Venäjältä? En tiedä tarkkaa, mutta olen lukenut jostain, että suomalaisilla oli pelko, että saksalaiset ostavat koko Suomen, silloin venäläisiä ostajia ei varmasti Suomessa vielä näkynyt. Vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, kun itsekin muutin tänne, venäläisiä alkoi liikkua ja joku kirjoitti, että ”russofoobikoille aukeni taivas, nyt sai hätäillä ja pelätä oikein sydämensä kyllyydestä”. Eli pelko saksalaisista siirtyi nyt venäläisiin?

Mutta myyty mitä myyty tähän asti. Sitä takaisiin tuskin saa! ja siihen ei ole syypää venäläinen ostaja, koska kauppa tapahtuu vain, jos on tarjontaa!

Pitäisikö Kymäläisen muuttaa aloitteen esimerkiksi ”Aloite kieltää suomalaisten kiinteistöjen myynti ETA-maiden ulkopuolelle.”
Ehkä silloin enää ei kukaan suomalaisista myisi kiinteistöjä ei venäläisille eikä kenelläkään muille ”ulkopuolisille”.

Entä vaurastuva Kauko-Itä

Tulevaisuus on tuntematon. Poliittinen tilanne maailmassa on epävakaa! Yllätyksiä voi tulla mistä suunnasta maailmaa vaikkapa Euraasiasta tai Kiinasta…
Niin kuin yllätys tapahtui venäläisten kohdalla. Ei ole pitkä aika siitä kuin kehuimme ja iloitsimme siitä kuinka paljon venäläisiä tulee ja kunka paljon rahaa he tuovat Suomelle.

Nyt se aika on jo ainakin osittain takana. Niin kuin kirjoittaa venäläinen lehti Gaseta.Ru – Газета.Ру 17 lokakuuta 2014. Julia Pogorelova: ”Venäläiset pakenevat Suomesta

  Lehti kertoo, että, jos venäläiset jatkavat edelleen omistamiensa kiinteistöjen myymistä niin se voi vaikuttaa negatiivisesti koko Suomen kiinteistömarkkinoihin.

Prian.Ru lehti:

  Venäläiset ostavat nyt (2013) jo eniten kiinteistöjä Bulgariasta, Espanjasta, Saksasta, Italiasta
  Montenegrosta, Kreikasta. Suomi ja Latvia ovat lähes tasoissa.

En ole ekspertti mutta tuntuu siltä, että täällä Lex Kymäläisen lailla kiristetään vielä enemmän tilannetta ja sillä voi olla ihan lähitulevaisuudessa yllättäviäkin käänteitä Suomen kiinteistömarkkinoilla!

Olkoon se ostaja sitten venäläinen tai saksalainen omasta markkinaosuudesta pitää taistella eikä tuhota sitä, muuten maailman markkinat vievät mennessään viimeisetkin rippeet…

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu