Turhaa koulutusta vaiko aivotuhlausta?
”Nyt menettää työnsä maisteri”
kirjoitti 31.10.2014 Talouselämä Seija Holtari
Lehtikirjoituksen mukaan näin paha tilanne ei ole ollut vuosikymmeniin, että työttömien kokonaismäärästä akateemisia työttömiä on viitisentoista prosenttia ja koulutettujen työttömyys kasvaa nopeammin kuin muiden työntekijöiden.
Esimerkiksi elokuussa (2014) työttömänä oli
– 6 200 insinööriä,
– 3 700 tradenomia,
– 3 100 humanistisia tieteitä opiskellutta filosofian maisteria,
– 2 700 diplomi-insinööriä ja
– 2 300 ylemmän kauppatieteiden tutkinnon suorittanutta henkilöä.
Näiden viiden koulutusalan työttömiä oli työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan 2 500 enemmän kuin vuotta aiemmin.
Suuri osa nykypäiväisistä korkeakoulutetuista on jäänyt työttömiksi suurista yrityksistä ja vientiteollisuudesta.
Koulutuksen vähentämisestäkö ratkaisu?
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder supistaisi opintojen aloituspaikkoja merkittävästi.
”Tradenomien ja insinöörien ammattiliitot ovat esittäneet, että aloituspaikoista voisi karsia 25–30 prosenttia. Diplomi-insinöörien ja kauppatieteilijöiden koulutustakin on liikaa. Määriä on tarkasteltava kriittisesti. Opetus- ja kulttuuriministeriön pitäisi rohkealla koulutuspolitiikalla ohjata määriä alas”, hän sano.
Ei ole pitkä matka vuodesta 2005 jolloin näköjään oli tavoite saada kiinni Kanada, Yhdysvallat ja Japani korkeakoulutettujen määrässä?
”Suomalaiset ovat korkeasti koulutettuja” kirjoitti Simo Salmela
14.9.2005 Ylioppilaslehdessä.
Korkeakoulutettujen osuus Suomen väestöstä on suuri. Kolmasosa 25-64 -vuotiaista suomalaisista on suorittanut joko yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon.
Tieto käy ilmi Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) eilen ( 13.9.2005) julkistamasta koulutusjärjestelmien vertailuraportista.
OECD-maista ainoastaan Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa on suhteellisesti enemmän korkeakoulutettuja.
Raportista käy myös ilmi, että korkeakoulututkinnon hankkiminen on Suomessa kannattavaa. Korkeakoulutettujen työllisyysaste on Suomessa selkeästi OECD-maiden keskiarvon yläpuolella.
Näin siis oli vuonna 2005!
Eipä professoreillakaan mene hyvin
”Tiede nousuun? – professorit tekevät yhä enemmän toimistoapulaisen tehtäviä” Ilkka Ahtokivi Verkkouutisissa 31.10.2014
Professoriliiton mielestä Suomen tieteen tilan nousuun vaikutetaan vahvalla ja pitkäjänteisellä perustutkimuksen rahoituksella sekä sillä, että professoreilla on aikaa tehdä tutkimusta.
Sen sijan niin kuin Professoriliiton puheenjohtaja Maarit Valo korosti liiton syysseminaarissa Helsingissä, ”…professorit joutuvat tekemään yhä enemmän toimistoapulaisen tehtäviä. Tämä ei ole yliopistojen eikä tieteen edun mukaista”.
Kannattaa opiskella! – Valmistu professoriksi, niin pääset toimistosihteeriksi!
Näin ajat muuttuvat. Samassa työttömyyskortistossa niin koulun keskeyttäneet nuoret kuin akateemisesti koulutetut maisterit! Näin kehitys menee eteenpäin ja kukaan ei tee asialle mittää!
https://www.youtube.com/watch?v=mz7PTKe4L_4
Ilmoita asiaton viesti
Älykkäämmät lähtee Suomesta työn perässä!
”Akavan Sture Fjäder on huolissaan aivoviennistä, kun korkeasti koulutetut lähtevät työn perässä Suomesta.” kirjoitti Kauppalehti otsikolla ”Raja rikki: korkeakoulutettuja työttömiä yli 50 000” 27.08.2014
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/raja+rikki+korke…
Ilmoita asiaton viesti
Hannele Manninen, kiitos suosituksesta!
Ilmoita asiaton viesti
Aivotuhlauksesta sen verran vielä, että kun 1990-luvun alussa alkoi Inkerin suomalaisten n.s. paluumuutto Suomeen, niin aika monella Inkerin suomalaisella ja muilla, jotka ”paluumuutto statuksella” pääsivät Neuvostoliitosta/Venäjältä Suomeen ( nykyään jo yli 70 000 henkilöä!) oli ja on korkeakoulutus ja asiantuntemusta ja kokemusta eri aloilla, mutta Suomi ei ole pystynyt hyödyntämään tätä, joten aivotuonti päättyi aivotuhlaukseen tässäkin tapauksessa. Nyt Suomesta on ”omien” korkeasti koulutettujen mukaan menossa aivovienti ulkomaille! Onko Suomi yli korkeasti koulutettu maa?
Ilmoita asiaton viesti
Marja-Leena Kirjonen kommentoi kirjoitustani FB-ssa :
Omituinen suuntaus. Ensin esim. yksityiset oppikoulut lopetettiin ja tilalle tulivat peruskoulut, jolloin osa opettajista joutui työttömäksi ja ne, jotka saivat töitä, joutuivat julkiselle puolelle. Nyt julkisella puolella on opettajia muka liikaa ja sieltäkin laitetaan työttömäksi. Ei olisi pitänyt lakkauttaa kokonaan hyvin toiminutta oppikoulujärjestelmää, koska nyt huudellaan yksityittämisen perään. Kaikki tietävät, että opettajista, koulunkäyntiavustajista ja sairaanhoitajista on ollut jatkuvasti pulaa eikä pula vähene siitä, että heitä ei palkata enää lisää. Sama tilanne on monissa muissakin tehtävissä julkisella sektorilla, mutta eiväthän verovarat riitä kaikkeen. Yrittämistä ei ole Suomessa vuosikausiin tuettu. Olisi varmaan syytä.
Ilmoita asiaton viesti