Geopoliittista shakkia

Geopoliittista shakkipeliä

Länsi on tukenut Ukrainan ”demokraattista kehitystä” miljardeilla dollareilla. Tämä politiikka kulminoitui Ukrainan ”kansannousuun”, joka ajoitettiin Venäjän olympialaisiin.

Yhden osapuolen tukeminen toista vastaan Ukrainan kriisissä on heiluttanut geopoliittista tasapainoa. Vai olemmeko siirtymässä uuteen geopoliittiseen tasapainoon? Tai jopa uuteen maailmanjärjestykseen, jota ei hallitakaan geopolitiikalla.

Venäjä vastasi omalla geopoliittisella siirrolla: Krimin haltuunotto.

South-Stream kaasuputki ei toteutunut; muodollisesti siksi, että se ei täyttänyt EU:n energiadirektiiviä. Suurin kaasuputken vastustaja taisi kuitenkin olla USA, jonka monikansalliset yhtiöt tarvitsevat uusia markkinoita Amerikan kasvavalle öljyn ja kaasun tuotannolle.

Euroopan energiadirektiivi käytännössä mahdollistaa vain sellaisen raaka-ainekaupan, jossa meidän yhtiömme ”auttavat” kohdemaata rikastumaan investoimalla tuohon valtioon. Meikäläiset öljy-yhtiöt rakentavat vieraaseen maahan infrastruktuurin öljyn pumppaamiseksi maasta. Meikäläiset kuljettavat öljyn pois maasta ja käyttävät sen. Kun öljy loppuu, kohdemaa työllistää itse itsensä siivoamalla jäljet. Tämä toimintamalli on jo kaivostoiminnassa nähty hyväksi ja toimivaksi tavaksi ”auttaa” kehittyviä maita.

Venäjän toinen siirto: Kaasuputki Turkkiin.

Mielestäni kaasuputken vetäminen Turkkiin on merkittävämpi geopoliittinen siirto, kuin oli Krimin haltuun ottaminen.

Turkki tuo vuosisatainen Euroopan vihollinen ja valloittaja! Ottaako se kaasun avulla jälleen hallintaansa osan Eurooppaa: Kreikan, joka ei omin avuin pysty tulemaan toimeen. Ennen pitkää EU:n voimavarat ehtyvät jatkuvasti lisääntyvään Kreikan tukemiseen; olisi omiakin asioita hoidettavana (ja Ukrainan kaasulaskukin pitäisi maksaa). Kuka silloin ottaa harteilleen Kreikan elättämisen.

Entä Kreikka? Alkaako se kiristämään EU:lta lisää apua, jotta ei joutuisi Turkin vaikutuspiiriin? Onko Kreikan tulevaisuus tässä. Käydäänkö sen hallinnasta huutokauppa EU:n ja Turkin välillä. Turkilla kaasu ja EU:lla romahtaneet pankit ja talous sekaisin.

Ymmärtävätkö eurooppalaiset johtajamme, mitä seurauksia heidän päätöksillään on sadan vuoden aikavälillä? Tai edes kymmenen?

Tässä vielä linkki mielenkiintoiseen Henry Kissingerin hastatteluun.
Haastattelun toinen osa.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu