Shoppailemaan Venäjälle

Vielä joulukuussa 2013 Etelä-Karjalan lehdet kertoivat kaikkien aikojen ennätyksestä, kun kaakkoisrajalla paukahti rikki 10 miljoonan matkustajan raja. Vuoden kokonaismatkustajien määrään arvioitiin nousevan 10,4 miljoonaan. Vuonna 2012 rajanylityksiä oli 9’626’000.

Vielä heinäkuussa 2014 opetettiin Youtubella venäläisiä ylittämään raja.

Imatran rajan ylityspaikalla avattiin uudet tarkastuspisteet jotka palvelevat matkustajia drive in-periaatteella. Myös muita uudistuksia ja korjauksia tehtiin, koska valmistauduimme viisumivapauteen.

Valmistauduimme viisumivapauteen

– Niin Suomessa kuin Venäjälläkin. Jos katsomme taaksepäin, niin

 • silloinen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) ja nykyään pääministerimme mielestä viisumivapaus eteni liian hitaasti ja hän jopa kiirehti asia ja lupasi sen tapahtuvan vuonna 2018…

 • Sisäministeri Päivi Räsänen taas oli huolissaan rajanylityspaikkojen kestävyydestä, jotka hänen mielestä ovat jo nykyisiin äärirajoilla

 • Venäjän diplomaatti, EU:n lähettiläs Vladimir Tshizhov Venäjän Äänen haastattelussa 13.7.2013 Venäjän Ääni: ”Venäläisten viisumin saanti saattaa helpottua vuoden loppuun mennessä”.

Mutta näin ei käynyt, koska tulevaisuus on tuntematon! Tuntematon tässäkin mittakaavassa ja viisumivapautta nyt ei ole odotettavissa ainakaan lähivuosien aikana.

Ei näy enää täällä rajantuntumassa isoa ostosmatkailijoiden määrää, he eivät häiritse enää paikallisia asiakkaita ostoskeskuksissa. Tax-free ostoksia ei enää kääritä kaupoissa sillä määrin niin kuin ennen. Isot marketit kärsivät ja houkuttelevat nyt paikallista ostosvoimaa…

Romahdus tuli! Turismi-kyynikot hiljenivät

Imatralainen-lehden päätoimittaja ja kustannusjohtaja Karri Kannala kirjoitti 31.12.2014 otsikolla ”Romahdus tuli-kyynikot hiljenivät”.

Hän muun muassa viittaa ja siteeraa omaa kirjoitustaan aiheesta jo huhtikuussa 2014:

  ”Ruplan heikkeneminen ja Venäjän ongelmat ovat olleet mannaa niille, jotka ovat moittineet eteläkarjalaisten kuntien ja yritysten investointeja ostosmatkailuun…Lyhytnäköistä ajattelua joka osui vielä omaan nilkkaan. Imatran ja Lappeenrannan seuduilla turismiin tehdyt investoinnit ovat hyödyksi kuntien kantaväestölle.

  Ne luovat työpaikkoja,parantavat kuntalaistenkin käyttämää infraa ja palvelutarjontaa sekä kerryttävät veroeuroja kuntien kassaan. Kannala jatkaa ”Ruplan romahduksen mukana on romahtanut myös turismi-kyynikkojen halu louskuttaa leukojaan. Todennäköisesti silmät ovat auenneet, ehkä joku lähipiiristään menettänyt työpaikkansa ja kyynikkokin on tajunnut, että raja tuo valtavasti hyvinvointia maakuntamme.

  Toivottavasti rupla elpyy nopeasti ja työpaikat Etelä-Karjalassa lisääntyvät”, näin siis Imatralaisen päätoimittaja Karri Kannala.

Mitä sanoo ”Miehemme Moskovasta”?

Lähetysneuvos Tommi Kivilaakso puhelimitse? (UV 4.01.2015 Matti Saarella kirjoitti).

Kivilaakson mukaan ruplan syöksy jätti ostosmatkailijat rajan taa, mutta Tommi Kivilaakson mielestä ei kannata vielä heittää kirvestä kaivoon. Ruplan kursin vajoaminen muistuttaa jo vuoden 1998 valuuttakriisiä… Vielä ei tiedetä, mitä kaikkea tästä seuraa.
Kivilaakso ei vähättele edessä olevien vaikeuksien suuruutta. Rajaliikenne on vähentynyt tuntuvasti jo
kuluvana vuonna. Vielä huonompaa on luvassa. Uusien viisumien määrä on notkahtanut peräti viidenneksen. Potentiaalia Venäjällä riittää. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että entiset rajanylitysennätykset rikotaan, kun Venäjällä koittavat taloudellisesti vauraammat ajat”.

Vaikea sanoa milloin rupla vahvistuu, joten täytyy toimia nykytilanteessa ripeästi ja etsiä uusia matkailutrendejä.

Uudet trendit

Imatralainen 3-4 viikonvaihde 2015. ”Tutkimus selvitti: Tässä uudet matkailutrendit”.

Tutkijoitten mukaan trendit ovat seuraavat:

 • terveys-ja hyvinvointimatkailu,
 • ruokamatkailu,
 • koulutusmatkailu ja
 • wildlife-matkailu.

Yksi matkailuliiketoiminnantavoite voisi tutkimuksen mukaan olla venäläisten yöpymisvuorokausien lisääminen.
Toisena tutkimus nostaa esiin lapsiperheiden potentiaalin sekä kehottaa selvittämään sellaisten henkilöiden matkailutoiveita, jotka eivät vielä ole käyneet Suomessa.

Yhtenä potentiaalisena ryhmänä nähdään myös kolmansien maiden turistit, jotka voisivat Itä-Suomessa vieraillessaan käydä myös Venäjällä tai toisin päin, esimerkiksi Pietarissa vieraillessaan käydä myös Itä-Suomessa.

Näin siis trendit tutkijoitten mukaan!

Toivotamme parasta, mutta jos ajatella, niin käytännössä ei ole helppoa toteuttaa. Miten esimerkiksi voi houkutella lapsiperheitä Venäjältä Suomeen tai löytää Venäjältä sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole koskaan käyneet Suomessa tai vielä monimutkaisempi houkutella kolmanteen maiden turisteja siinä sivussa piipahtaa Suomessa! Mutta niin kuin sanoi Miehemme Moskovasta ”ei kannata vielä heittä kirvestä kaivoon”.

Ei voi myös sanoa, että ”kyllä se siitä!”, vaan ilman yrittäjyyttä on turha odottaa nousua! Niin kuin sanovat tutkijatkin, että täytyy selvittää missä asioissa suomalaisella matkailusektorilla on parannettavaa, jos haluamme edelleen olla houkutteleva matkakohde venäläisille, joten sen kun toimimaan!

Ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin

Kuitenkin, ei ole sellaista pahaa ettei olisi siinä jotain hyvääkin!

Ruplan romahduksen jälkeen nyt suomalaiset ryntäsivät Venäjälle. En tiedä lasketaanko siellä kuinka paljon suomalaiset tuovat nyt sinne valuuttaa. Ainakin turistivirta vilkastui Suomesta Venäjälle. Nyt kannattaakin hakea viisumeita Venäjälle ja shoppailemaan, näiltä kulmilta ainakin. Svetogorskiin tai Viipuriin ja miksei myös Pietariin omalla autolla tosi halvalla bensalla, tai jopa Moskovaan asti!

Näin analysoi nykytilannetta tavallinen tallaajaa kaakkoiskulmilta.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu