Masennus vie eläkkeelle

Mielenterveysongelmat ajavat nuoria eläkkeelle ennätysmäärin” kirjoitti Kotimaa 3.1.2015 7:58 Päivi Repo Helsingin Sanomat

Vuonna 2013 nuoria alle 35-vuotiaita jäi mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle enemmän kuin koskaan, jopa yli 5 päivässä. Osoittavat tuoreet luvut, jotka HS pyysi työeläkkeitä hallinnoivasta Eläketurvakeskuksesta ja kansaneläkkeitä maksavasta Kelasta.

  • Suurin töistä pois vievä syy on masennus. Sen takia 700 nuorta aikuista sai Kelalta toissa vuonna kuntoutustukea.
  • Toiseksi yleisin kuntoutustuen syy oli skitsofrenia, yleisin mielisairaus.
    Skitsofrenia tunnetaan nuorten aikuisten sairautena, joka iskee etenkin 20–30 vuoden iässä.
  • Kolmanneksi yleisin mielenterveyden häiriö oli kaksisuuntainen mielialahäiriö, jota kutsuttiin aiemmin maanis-depressiivisyydeksi
    Kuntoutuksen jälkeen osa alle 35-vuotiaista palaa työelämään, osa ei.

Työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyiden takia siirtyi toissa vuonna noin 2’800 nuorta, kun kehitysvammaisia ei lasketa mukaan. Eläkepäätöksiä tehtiin yli 4’000, mutta osa ihmisistä saa sekä työ- että kansaneläkettä.

Mihin olemme menossa

Mitä ihmeessä? Miksi Suomen aikuiset nuoret ovat niin huonossa kunnossa? Nuoret joitten käsissä on maamme tulevaisuus!

Eräässä nettikeskustelussa nuorten työkyvyttömyydestä nimimerkki mansikkatilan isäntä väitti, että eiväthän suomalaiset nuoret nykyään enää pääse kyykkyyn ja ylös.

Siirtyminen työkyvyttömyyseläkkeelle varhain jolloin ihminen jää vaille työuraa merkitseekin vähintään taloudellista niukkuutta loppuelämän ajaksi.

Mihin olemme menossa? Miksi masennus vie nuoria eläkkeelle? ovatko he fyysisesti niin heikkoja, ettei jaksa? Vai ovatko yhteiskunnan vaatimuksen niin korkeat, että he masentuvat siitä? Vaikuttavatko siihen päihteiden ja alkoholin käyttö? Vai ovatko nuoret niin laiskoja, että valitsevat sellaisen elämäntavan?
Mitä tälle ongelmalle pitäisi tehdä?

Nuori eläkeläinen tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu