Suomi on hyvä naapuri venäläisten silmissä

Pari päivää sitten Uutisvuoksen toimittaja kysyi minulta haastattelussa ”Onko Venäjä hyvä naapuri?” Vastasin ”kyllä”!

Vastaamalla niin ajattelin asiaa ihan ehkä globaalisti takertumatta tähän päivään. Mikä vikaa on naapurissa, jonka kupeessa on olla ikuisesti suhteessa kuin suhteessa, koska maantieteelle ei voida mitään ja kun itse venäläiset pitävät Suomea hyvänä naapurina. Ainakin venäläinen kansa. Venäläiset suorastaan rakastavat Suomea.

Ei haukkumalla ja solvaamalla hyviä suhteita hoideta.

Eikä ainakaan Venäjältä päin haukuta Suomea ja sen presidenttiä. Sen sijaan Suomen puolelta kuulee jatkuvasti ”roistovaltiosta Venäjästä” ja sen ”kelvottomasta johtajasta”.

    ”Venäjä on hyvä naapuri Suomelle. Venäjä on Suomelle tulevaisuuden mahdollisuus. Tätä naapuruutta pitäisi pitää yllä ja hoitaa asioita niin, että näin on jatkossakin”, sanoin haastattelussa.

Äsken Ruotsin liput liehuivat Lappeenrannan rautatieasemalla, kun lähes tuhat ihmistä odotti Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian saapumista. Heille hurrattiin ja heiteltiin keltaisia tulppaaneja. Mahtava kansan vastaanotto! Olin itse lähellä sitä tapahtumaa.

Mitä jos Ruotsia ja sen Kuningasta haukuttaisiin samalla tavalla kuin Venäjää ja sen johtajaa?

Venäjä vapautti Suomen kahdesti

Miksi muistetaan historiasta vain pahoja asioita? Eikö Venäjä ole tehnyt mitään hyvää naapurimaalleen Suomelle? Vapauttihan se alueen Ruotsin vallasta. 1800-luvulla Venäjä voitti Suomen Ruotsilta ja antoi maalle laajan itsehallinnon ja antoi säilyttää oman uskontonsa niin myös yhteiskuntajärjestelmänsä sekä säätyerioikeutensa. Olisiko suomalaisuus muuten säilynyt ja noussut tässä Ruotsin itäisessä provinssissa?

    Tämän teki Aleksanteri I.

Vaikkakin Suuriruhtinaskunta oli irrallinen osa Venäjän keisarikuntaa meillä oli kuitenkin omat erilaiset lakimme. Se oli mielestäni kultainen aika Suomelle, vaikkakin alussa viralliseksi kieleksi jäi silloin ruotsi.

Itsenäisyys

Vastauksena Suomen pyyntöön Venäjä tunnusti Suomen itsenäisyyden 31.12.1017. Sen teki Vladimir Lenin.
Joten Venäjä auttoi Suomea pääsemään itsenäiseksi valtioksi jo kaksi kertaa. Ruotsi ei kertaakaan.

Suomi on idän ja lännen rajamaa ja ollut osana kumpaakin valtakuntaa. Tuntuu siltä, että suomalaiset pitävät Ruotsia parempana ja luotettavana naapurimaana kuin Venäjää. Onko niin?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu