Ydinvoimala Svetogorskiin

Edullista energiaa

Ydinvoima on halpa ja ympäristöystävällinen energianlähde. Nykypäivänä teknologia on täällä alalla kehittynyt hyvin, joten turvallisuuden riskit ovat pienet, jos hoitaa turvallisuusasiat kunnolla.

En ole käynyt suomalaisissa ydinvoimalaitoksissa ja tieto perustuu yleisiin tietoihin, että suomalainen osaaminen takaa ydinvoiman turvallisuuden. Asiantuntijoiden mukaan Suomen osaaminen ydinjätteiden loppusijoittamisessa on maailman huipputasoa.

Eli
Suomi nauttii korkeaa luottamusta maailmalla ydinvoimalaitosten pyörittämisessä.

Suomalainen osaaminen

Tuntuu siltä, että Suomessa ei ole ydinvoimalan rakennuttamiseen osaamista, koska Olkiluoto 3:a rakennetaan kuin Iisaakin kirkkoa, vaikka siihen todennäköisesti oli palkattu maamme parhaimmat aivot ja ulkomaalaista voimaakin lähes 4’000 henkilöä 55 eri maasta? Ja kyseessä on kautta aikojen suurin teollinen projekti koko Pohjois-Euroopassa. Vai oliko sittenkin vika ulkomaalaisissa insinööreissä?

Suomessa on neljä toimivaa ydinvoimalaitosyksikköä, jotka tuottavat noin neljänneksen Suomessa käytetystä sähköstä.
Viidettä, Olkiluoto 3:a on rakennettu jo kymmenen vuotta eikä loppua näy. Työt aloitettiin 12. elokuuta 2005. Sen piti alunperin alkaa tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon vuoden 2009 kesäkuussa, mutta voimalan valmistumista on lykätty eteenpäin lukuisia kertoja. Voimalaitoksen arvioitu kokonaiskustannus on noussut alkuperäisestä noin 3 miljardista eurosta noin 8,5 miljardiin euroon.

Oliko otettu liian iso projekti Suomen harteille?

Ydinvoimala Svetogorskiin

Ennen kuin tuo Olkiluoto 3 valmistuu, niin lähtisimmekö hieman, näin arvelisin, pienempään yhteistyö projektiin rajanaapuri Svetogorskin kanssa ja rakennuttaisimme tai rakentaisimme yhteisvoimin Venäjän kanssa ydinvoimalan, josta hyötyisivät niin Imatra kuin Svetogorskikin.

Imatran ja Svetogorskin väliset suhteet ovat tiiviit. Molempien kaupunkien johtajat pudistelevat kättä tyytyväisinä yhteistyöhön. Rahoitustakin on saatu eri projekteihin niin Suomesta kuin Venäjältä ja myös Euroopan rahastosta asti.

Se, että maljoja kilistellään ja juhlapuheita pidetään puolin ja toisin, ei kuitenkaan edistä imatralaisen tehdastyöläisen toimeentuloa. Kukaan ei menestystä tule tarjoamaan hopealautasella.

On itse ryhdyttävä toimiin!

Jääskeen kombinaatti

En ole ydinvoimaloitten rakentamisessa asiantuntija, mutta ajattelin vain, ja minulla on jo nimikin tälle yhteistyöprojektille: Jääskeen kombinaatti. Nimessä yhdistyisivät historia: Karjala, Neuvostoliitto, Venäjä, Imatra ja Enso.

Ydinvoimalan rakentaminen Imatra-Svetogorsk -alueelle merkitsisi alueen taloudelle samaa kuin uuden Imatrankosken löytäminen ja valjastaminen voiman tuotantoon.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu