Saksan ja Venäjän yhteistyö
Talouspakotteet
Saksan energia – ja talousministeri,
varakansleri Sigmar Gabriel kehottaa Euroopan
unionia tekemään jo kesäksi sopimusta
Venäjän pakotteiden poistamiseksi, kerrotaan
Tagesspiegelissä.
Sama uutinen venäjäksi.
Saksan ja Venäjän foorumissa Berliinissä
torstaina 17. maaliskuuta puhuessaan Gabriel
kehotti erimielisyyksistä ja konflikteista
huolimatta lisäämään vuoropuhelua Venäjän
kanssa.
Gabriel sanoi, että Saksan ja Venäjän
väliset nykyiset suhteet ovat hyvin
monimutkaisia, mutta on tärkeää jatkaa
neuvotteluja, vaikka vuoropuhelu Saksan ja
Venäjän välillä on edelleen vaikeaa, koska
molemmat osapuolet näkevät vain ne segmentit
todellisuudesta, joita he haluavat.
”Vaikka kansainvälisen oikeuden näkökulmasta
katsottuna Krimin liittämistä emme
pidä, meidän täytyy etsiä keinoja
yhteisymmärrykseen Venäjän kanssa”
poliitikko sanoi lisäten, että
tällaisia
ristiriitoja jotka liittyvät Ukrainaan
ja Syyriaan voidaan ratkaista vain yhdessä
Venäjän kanssa.
Energia
Vihjaten ristiriitoihin toisen kaasuputken,
”Nord Streamin”, rakentamisessa Saksan varakansleri
kehotti muistamaan, että Venäjä on aina
ollut ”luotettava kumppani”, joten
energia-alan yhteistyö ei muodosta
minkäänlaista uhkaa.
Kuten sanomalehti Spiegel kirjoittaa,
Gabriel jakoi Putinin näkemyksen yhtenäisen
talousvyöhykkeen rakentamisesta Lissabonista
Vladivostokiin.
Ministeri toi esille Brysselin ja Washingtonin
neuvottelut transatlanttisen kaupan ja
investointien kumppanuussopimuksesta (TTIP)
sopimuksen tekemisestä ja vapaakauppa-alueen
perustamisesta.
Hän sanoi:
Euroopan tulisi samalla tavoin pyrkiä
tekemään vapaakauppasopimus Venäjän
federaation kanssa.
Nuoriso
Venäjän federaation ulkoasiainministeri Sergei Lavrov ja liittovaltion ulkoasiainministeri liittotasavallan Saksan Frank-Walter Steinmeier julistavat kesäkuussa alkavan Saksan ja Venäjän välisen ”nuorisovaihto vuoden” vuosina 2016-2017.
Yhteisessä julkilausumassa he toteavat:
Nuoremmalla sukupolvella on erityinen rooli tulevaisuuden rakentamisessa… Olemme vakuuttuneita siitä, että nuorison vaihto on tärkeä ja olennainen osa Venäjän ja Saksan kahdenvälistä yhteistyötä.
Tässä suhteessa me, Venäjän federaation ulkoministeri ja Saksan liittotasavallan liittovaltion ulkoasiainministeri, otamme suojelukseemme Venäjän-Saksan nuorisovaihto-vuoden vuosina 2016-2017, jatkaakseen maittemme välistä menestyksekästä perinnettä.
Venäjän ja Saksan nuorisovaihto vuosi on tarkoitus avata kesäkuussa 2016 konferenssissa, joka on ”Saksan ja Venäjän nuorisovaihto” -säätiön ja Venäjän kansallisen nuorisovaihdon Saksan liittotasavallan kanssa koordinointitoimiston 10-vuotis juhlana.
Hienolta tuntuu
Jos Saksan energia- ja talousministeri, varakansleri, Sigmar Gabrielin kehotus vaikuttaa Euroopan Unioniin toteutuu ja Venäjä-pakotteet tulisivat jo tänä kesänä poistetuksi, niin hyvältä näyttää. Tuleva kesä kuitenkin kertoo missä mennään!
On hyvä asia kuitenkin, että Saksa pyrkii itse ja kehottaa EU-maita rakentamaan yhteisymmärryksen siltaa Venäjän kansa. Kaikista ristiriidoista huolimatta, globaalissa maailmassa niinkin isoa valtiota kuin Venäjä ei voi sivuuttaa.
Vai voiko?
Näinä maaliskuun loppu päivinä onkin ollut mielenkiintoisia tapahtumia ja tuloksena sitten tämä blogi.
Ehdin vielä toivottaa kaikille lukijoilleni mukavaa Pääsiäistä!
:))
Kiitos
Hyvät Pääsiäiset myös sinulle.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkö EU:n pitäisi hyväksyä Krimin ryöväys Ukrainalta? Hyvää pääsiäistä Violalle!
Ilmoita asiaton viesti
”Krimin ryöväykseen Ukrainalta” on monta näkökulmaa! Ja periaatteessa ei EU:n eikä varsinkaan Suomen pitäisi mennä sotkeutumaan Venäjän ja Ukrainan välisiin asioihin ja neuvomaan miten heidän pitäisi toimia. Näin ajattelen.
Kiitos myös Manulle Pääsiäistoivotuksesta!
Ilmoita asiaton viesti
#3
Viola on oikeassa. Ei ole suomalaisten asia, kun Venäjä teloo omia kansalaisiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai meidän kaikkien demokraattisten valtioiden pitää tuomita imperialistisen valtion hyökkäykset. Ei siinä ole kuin yksi näkökulma.
Kun Venäjä hyökkäsi Suomeen 1939 silloin YK:n edeltäjä Kansainliitto tuomitsi Venäjän hyökkäyksen yksimielisesti.
Pakotteethan poistuisivat heti jos Venäjä lopettaisi naapurimaidensa miehityksen. Mitä järkeä oli valloittaa Krimin niemimaa? Siellähän on ollut venäläisten laivastoasema ties kuinka kauan.
Täällä itä-Helsingissä on paljon venäjänkielisiä. Olen aina ollut ystävällinen heitä kohtaan. Hehän voivat milloin tahansa pyytää Putinilta apua ja kas, kohta on vihreät miehet paikalla suojelemassa venäläisten etuja!
Ilmoita asiaton viesti
Jos muistelemme nyt Krimin tapahtumia, niin eikös ollut niin, että siellä oli järjestetty kansanäänestys, josta raportoitujen tulosten mukaan 96,6 % kannatti Krimin liittymistä Venäjään. Äänestysprosentiksi kerrottiin 83,1. Eli…kansa päätti.
YK tuomitsi Venäjän toimet Krimillä.Päätöslauselman puolesta äänesti sata maata ja sitä vastaan 11. Äänestyksestä 58 maata jäi pois äänestyksestä.
Vuonna 2009 YK:ssa hyväksyttiin samankaltainen päätöslauselma, kun Venäjä oli hyökännyt Georgiaan. Tuolloin lauselma hyväksyttiin äänin 48 – 19 ja peräti 78 maata jäi pois äänestyksestä.
YK:n päätöksellä ei kuitenkaan ole käytännön vaikutusta, muuten kyllä vaikuttaa maan maineeseen.
http://yle.fi/uutiset/yk_tuomitsi_venajan_toimet_s…
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan neuvosto jatkoi 10. maaliskuuta 2016 Venäjäpakotteiden voimassaoloa 15. syyskuuta 2016 saakka. Osa jäsenmaista olisi ollut valmis lisäämään pakotteita. Yksikään maa ei ehdottanut pakotteiden lieventämistä saatikka poistamista.
EU perustelee päätöstä Ukrainan alueellisen koskemattomuuden ja itsemääräämisoikeuden jatkuvalla heikentämisellä tai uhkaamisella.
Päätös pidentää omistusten jäädytyksiä ja matkustuskieltoja syyskuun 15. päivään saakka. Pakotelistalta on poistettu kolme ihmistä kuolemantapausta vuoksi.
———
Nord Stream 2 -hankkeen takana ovat Venäjän valtiollinen kaasuyhtiö Gazprom sekä viisi eurooppalaista suuryhtiötä. EU:n komissio suhtautuu hankkeeseen hyvin kriittisesti.
Toteamus on itse asiassa voimakas viesti. Uuden kaasuinfrastruktuurin on edistettävä energiaturvallisuutta ja vähennettävä riippuvaisuutta Venäjästä.
Tämä on ehto sille, että hanke voi saada EU-instituutioilta tai jäsenmailta minkäänlaista poliittista, juridista tai taloudellista tukea.
Projektin kiistanalaisuus on tuotu esiin, ja yhtiöt osaavat odottaa, millaisen vastaanoton saavat, kun seuraavan kerran tulevat Brysseliin lobbaamaan.
Sigmar Gabrielilla, Gerhard Schröderillä on vielä kova työ saada etelä- ja itä-euroopan eu jäsenvaltiot poistmaan venäjäpakotteet tai hyväksyä NordStream 2 kaasuputken rakentaminen. Sitä ennen Putinin on otettava monta askelta taaksepäin.
Unohdit muuten mainita, että Sigmar Gabriel kannattaa NordStream 2 vain sillä ehdolla, että Venäjä ei sulje Ukrainan läpi kulkevaa kaasureittiä. Se on edellytys NordStream 2:lle.
http://www.reuters.com/article/eu-energy-nordstrea…
Ilmoita asiaton viesti
Tätä taustaa vasten ihmettelen, miksi Kremlin hovitoimittaja, Komsomolskaja Pravdan Dimitri Smirnov jakoi toissapäivänä Twitterissä kuvaa, jossa hän väitti liittokansleri Angela Merkelin poseeraavan itsemurhapommittajan kanssa. Samaa kuvaa on levitellyt Johan Bäckman. Minusta näyttää siltä, että Venäjän ylimmästä johdosta yritetään vaikuttaa Saksan sisäpolitiikkaan.
Uldis Šmits puhuu näistä vaikuttamisyrityksistä Latvijas Avizessa. Hän puhuu Euroopan”schröderisoitumisesta” eli korruptiosta. Saksan poliittista järjestelmää on kuitenkin Šmitsin mukaan vaikea horjuttaa.
http://www.la.lv/uldis-smits-saraksts/
Ilmoita asiaton viesti
No kyllähän asia on niin, ettei Venäjä Krimistä luovu. Paras ratkaisu olisi Ahvenanmaan malli, demilitarisoitu itsenäinen saari, mutta eipä taida siihen kukaan suostua. Violalle Ahvenanmaan historia pähkinänkuoressa: se liitettiin Suomeen vastoin asukkaiden tahotoa, mutta sai niin hyvät privilegiot ja kansainväliset takuut, että ei ole valittamista.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne tuntuu olevan hieman samaan tyyppinen. Ruotsi-Suomi ja Ahvenanmaa. Venäjä-Ukraina ja Kriminmaa.
Kurkistin vielä wikipediaan Ahvenanmaan suhteen.
Ristiriitatilanteessa vuonna 1920 Kansainliitto päätti, että Ahvenanmaa kuuluu Suomelle eikä Ruotsille. Maakunta sai laajan itsehallinnon…
Lieneekö nykyään tällainen päätösvalta YK-lla?, mutta voiko ulkopuolinen päättää Krimin kohtalosta ilman siellä asuvaa kansaa?
Muuten Suomelle itsehallinnon antoi 1809 Venäjän tsaari Aleksanteri I:n…Silloin Suomi sai myös ”hyvät privilegiot”…
Ilmoita asiaton viesti
Venäläiset ovat kansalliskiihkoista porukkaa. Vaikka Stalin tapatti heikäläisiä kymmeniä miljoonia niin silti Stalin on suosituin venäläinen! Venäläiset muistelevat vieläkin kaiholla Stalinin luomaan Suurta Neuvostoliittoa. Heille on ollut shokki kun satelliitit pääsivät erkaantumaan. Nyt Putinin kaudella kaikki haluavat menetetyt alueet takaisin. Putin on jo aloittanut monia sotia naapurimaita kohtaan milloin milläkin tekosyyllä. Suomikin on listalla koska täällä kiusataan venäläisiä:)
Ilmoita asiaton viesti
#10
Ei Venäjä muutu. Antaa niiden teloa vaan toisiaan. Se on kansanluonne.
Ilmoita asiaton viesti
Jos huomasit, niin blogissa nyt kirjoitan enemmän Saksasta, eli Saksan aloitteesta kehottaa Eu:ta purkamaan Venäjä-pakotteet…Enkä puhu Venäjän kansanluonteesta! Kiitos kutenkin kun piipahdit blogissani!
Ilmoita asiaton viesti
Viola Heistonen
Virallinen Saksa ei ole koskaan puhunut mistään aloitteesta purkaa Venäjä pakotteita. Pikemminkin Sakasa oli ensimmäinen EU maa joka ehdotti pakotteet voimaan.
Yksityisillä Saksan kansalaisilla saattaa tälläisiä ajatuksia olla oman etunsa vuoksi, mutta se ei ole Saksan kanta. Pakotteet ovat voimassa niin kauan kuin yksikin EU maa haluaa niiden jatkuvan, koska pakotteiden lieventäminen tai poistaminen vaatii EU maiden yksimielisen päätöksen.
Ilmoita asiaton viesti
Ilkka Varsio
Siis, mielestäsi virallinen Saksa on vain liittokansleri Angela Merkel?
Entä varakansleri ja myös energia – ja talousministeri Sigmar Gabriel ynnä muut ministerit?
Ovatko he yksityisiä henkilöitä joilla ei ole mitään vastuuta omista lausunnoista?
Vai ovatko mielestäsi nämä lausunnot epäuskottavia ja tehty vain Venäjän hämäämiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Viola Heistonen
Saksassa asioista ei päätä Angela Merkel eikä Sigmar Gabriel. Virallisesti Saksan politiikasta päättää Saksan parlamentti eli liittopäivät Bundestag. Liittopäivät eivät käsittele EU:n asettamia venäjäpakotteita.
Venäjän pakotteista päättävät Euroopan unionin jäsenmaat. Nykyisellä EU maiden ulkoministereiden tekemällä päätöksellä pakotteet ovat voimassa 15. syyskuuta 2016 saakka.
Lisäksi haluan tarkentaa tilannetta North Stream 2 kaasuputken osalta Putinin ja Gabrielin välisistä keskusteluista.
Kaasuputki ei kuulu pakotteiden alaisiin projekteihin. Kaasuputki on Venäjän valtion enemmistö omistuksessa olevn Gazpromin ja eurooppalaisten yhtiöiden, E.ON, BASF/Wintershall, Royal Dutch Shell, OMV ja Engie, välinen hanke.
Euroopan komissio näkee kaasuputken olevan kuitenkin poliittinen hanke ja osa jäsenmaista vastustaa rakentamista jyrkästi tai edellyttävät määrättyjen ehtojen täyttymistä.
Sigmar Gabrielin Venäjän vierailun yhtenä tavoitteena oli selvittää Putinille projektin ehtoja. Sigmar Gabrielin ehtoihin putken rakentamiselle kuuluu ehdottomasti, että Venäjä ei sulje Ukrainan läpi kulkevaa kaasuputkea ja maksaa Ukrainalle edelleen $2 miljardia kaasun transitmaksua vuodessa.
Lisäksi ehtona on edelleen, että Venäjä toimittaa kaasua Itä-euroopan maihin, Puolaan ja Valko Venäjälle sekä Saksaan Yamalin kaasuputken kautta.
Yhtenä ehtona EU haluaa Venäjän muuttavan kaasun hinnoittelun avoimeksi ja sen toimivan samalla periaatteella kuin öljyn maailmanmarkkinahinta toimii.
Viimeiseksi Venäjälle on esitetty tavoite pitää suunnittelussa jo haudatun South Sstreamin herättämistä henkiin. South Stream kulkisi Mustanmeren kautta Bulgarian, Serbian, Unkarin ja Slovenian läpi Italiaan.
Tässä oli Sigmar Gabrielin Venäjän vierailun tarkoitus lyhennettynä. Ehtoja joita Putinin täytyy miettiä.
Ilmoita asiaton viesti
ILKA VARSIO.
Kiitos paljon asiallisesta kommentista! Valaisit minulle erityisesti kaasuputkien projektit…vaikkakin olen lukenut jotain.
En ole pyrkimässä asiantuntijaksi kaikkien maitten välisiin suhteisin mutta jotenkin Saksan ja entisen kotimaani Venäjä/Neuvostoliitto väliset suhteet kiinnostavat hieman enemmän ja kirjoittelen silloin tällöin.
Sigmar Gabrielin Venäjän vierailuun en törmännyt netissä…
Vielä kerran kiitos kun tulit keskustelemaan.
Mukavaa alkanutta viikkoa!
Ilmoita asiaton viesti
Viime aikoina on kirjoiteltu miten meidän hyvät naapurit norjalaiset tahtovat lahjoittaa Suomelle 100-vuotislahjaksi Haltin tunturin huipun.
Viola, eikö olisi jo aika että venäläiset lopettaisivat agressiot naapureita kohtaan ja alkaisivat käyttäytymään Norjan malliin?
Venäjähän voisi lahjoittaa syntymäseutuni Karjalan! Putin voisi kirjoittaa onnittelukorttiin:
”Palautamme meille vahingossa päätyneen Karjalan Suomen 100-vuotislahjana.”
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa kommentoija,Leo Mirala!
Tässä blogissa emme puhu nyt Karjalan palauttamisesta, vaikkakin ymmärrän sinua hyvin, koska sinun sydämessäsi on menetetty Karjala ja minun sydämessäni on menetetty Inkeri…
Jutellaan tästä hieman myöhemmin seuraavassa blogissa.
Kiitos kun tulit keskustelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
#17
Karjalan ja Inkerin voi palauttaa samassa kirjekuoressa. Joudumme siitä kuitenkin sopimaan aikanaan Kiinan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Älä Viola suutu. Saksan ja Venäjän yhteistyösopimuksen 1939 mukaan Venäjä otti Baltian maat ja Karjalan. Toivottavasti ei enää tapahdu samalla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Leo,Olihan se niin, että Baltian maiden miehitys oli Molotov–Ribbentrop-sopimuksen mukainen…Neuvostoliitto miehitti Baltian maat 14.6.1940.Sitten saksalaiset miehittivät 22.6. 1941 osana laajamittaista operaatio Barbarossaa…sodan päättyessä v.1945 sinne palasi Neuvostoliitto.
Karjalan kohtalo ratkesi Moskovan välirauhan 19.9.1944 sopimuksen jälkeen.Eikös niin? https://fi.wikipedia.org/wiki/Moskovan_v%C3%A4lirauha
Toivotaan tietenkin, ettei mitään vastaavaa tapahtuisi milloinkaan!Ei milloinkaan!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se niin oli virallisella kielellä sanottuna. Minä sanoisin selkokielellä että kaksi rosvoa sopivat reviirin jakamisesta. Stalin-rosvo miehitti Baltian maat ja rosvosi Karjalan. Sitten rosvot riitaantuivat ja sotivat keskenään. Yritimme ottaa omamme toisen rosvon avulla mutta se ei onnistunut. Stalin-rosvo aseella uhaten pakotti Suomen allekirjoittamaan Karjalan luovuttamisen. Koko sen jälkeisen ajan olemme olleet Venäjän uhan alla. Eikä Putin ole palauttanut Stalinin ryöstämää Karjalaa. Päinvastoin on pyrkinyt palauttamaan NL:n hallussa olleita alueita kuten Krimi, Ukraina…
Ilmoita asiaton viesti
Niin rosvoja ja ihmishirviöitäkin on ollut ja tulee aina olemaan. Ja jos ne pääsee valtaan, niin…huonosti käy kansalle niitten hirmuvallan alla!
”Ihmishirviöt onko heitä?”
http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155967-ihmi…
Kuitenkin eletään tätä päivää ja yritämme olla irti menneisyydestä vaikkapa hetkeksi, muuten joudumme menneisyytemme vangiksi.
Hyvää yötä ja aurinkoista päivää huomiseksi! :))
Ilmoita asiaton viesti
Iso raha sanelee politiikan myös Saksassa. Koko Krimin juttu on jo käytännössä unohdettu ja Ukrainakin siinä sivussa jää loppuenlopuksi Venäjän ja Ukrainan väliseksi selvittelyksi.
Merkel kumppaneineen on jo unohtanut asian mutta kasvojen säilyttämisen vuoksi nyt vielä louskutetaan suuta ja sitten asia unohdetaan.
EU:lla ja Saksalla on tällä hetkellä paljon suurempia murheita kuin vähäinen Ukraina. Pakolaiskriisi menee kaiken edelle ja lisäksi suhteiden normalisoiminen Venäjään takaa myös sen että pakolaisvirrat eivät ala vyörymään sitä kautta EU:n alueelle. Mikäli Venäjä näin haluaa asian nähdä. Hieman karttaa katsomalla voisi huomata että seuraava reitti eurooppaan yritetään juuri aukaistakin Ukrainan kautta ja mitenkäs sitten toimitaan. Siinäpä teille mietittävää että pystyykö/haluaako myös Ukraina pysäyttää pakolaisvirrat vai alkaako sekin rahastamaan pakolaisilla kuten Turkki. Ja juuri tässähän asiassa Venäjän tulisikin laittaa lusikkansa soppaan. Sotilaallisestijan Ukrainasta ei ole Venäjälle enään minkäänlaista vaaraa mutta kansainvaelluksen osalta suurikin haitta juuri Saksalle ja EU:lle joten venäläisten läsnäolo siellä onkin enemmän kuin suotavaa tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti