Suomen poliisi täyttää tänä vuonna 200 vuotta

Poliisihistoriaa

Suomen poliisilaitosten historian voi katsoa alkaneen vuonna 1811, jolloin kenraalikuvernööri Steinheil vaati poliisilaitoksen perustamista Turkuun. Poliisilaitos perustettiin kuitenkin vasta vuonna 1816, sen jälkeen perustettiin poliisilaitokset Helsinkiin(1826)ja Viipuriin (1836). Aluksi poliisilaitoksia kutsuttiin yleisesti myös poliisikamareiksi. Muissa kaupungeissa poliisitoimesta vastasi maistraatti.

1800-luvun loppupuolella perustettiin Tampereelle (1891)ja Poriin(1899). Vuosina 1902–1916 perustettiin poliisilaitokset vielä 13 kaupunkiin.

Autonomian ajan lopussa Suomen kaupungeissa oli 18 täydellistä poliisilaitosta. Lisäksi pienemmissä kaupungeissa oli poliisilaitoksia, jotka eivät olleet täydellisiä.

Suomen itsenäistyttyä poliisitoimi pysyi ennallaan. Vuonna 1925 annettiin poliisitoimiasetus, mutta se ei juuri muuttanut kaupunkipoliisin järjestysmuotoa. Poliisitoimi pysyi sellaisena millaiseksi se oli vakiintunut.

Aluksi poliisilaitokset olivat kunnallisia, mutta muuttuivat vähitellen valtiollisiksi. Maaseudulla poliisitoimesta vastasivat nimismiespiirit. Ne lakkautettiin aluehallintouudistuksessa vuonna 1996 ja myös maaseudulla poliisiasioista alkoivat vastata poliisilaitokset.

Poliisikoulutus alkoi syyskesällä 1918, kun Helsinkiin perustettiin Valtion väliaikainen poliisikoulu. Tuohon aikaan koulutus kesti kuusi viikkoa.

Näin kertoo Arkistointilaitos.

Wikipedia tietää kertoa nykypäivästä:

  Suomen poliisi (ruots. Polisen) on Suomen sisäasiainministeriön alainen poliisiorganisaatio. Poliisilain 7.4.1995/493 mukaan ”poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen”.Suomen perustuslain mukaan poliisin toiminnan tulee aina perustua lakiin.

  Vuonna 2012 Suomessa oli 7’800 poliisia. Väkilukuun suhteutettuna yhtä poliisia kohden asukkaita oli 681.Suomessa poliisi nauttii poikkeuksellisen laajaa kansalaisten luottamusta.

  Kirjoittaa Wikipedia.

Kuinka paljon poliiseja tarvitaan?

Riittääkö Suomessa 681 asukasta kohti yksi poliisi? Itse en osa arvioida, joten siirrän puheenvuoron asiaan perehtyneille.

Imatralainen-lehdessä 20-21.8.2016 Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten päätoimittajan Janne Koiviston pääkirjoitus
”Poliiseja tarvitaan lisää”, jossa hän viittaa myös Lappeenrannan Uutisiin 20-21.8.2016, jossa lappeenrantalainen kauppias on huolissaan poliisin määrärahoista. Kauppias tarvitsi poliisin selvittämään kauppiaan ja asiakkaan välille syntynyttä erimielisyyttä… kun puolen tunnin päästä soitti vielä niin hätäkeskus kertoi, ettei partiota ole vapaana…

Lehtikirjoituksen mukaan Kaakkois-Suomen
poliisin valvonta- ja
hälytystoiminnas­ta vastaava yliko­misario Jukka Lan­kinen myöntää Lap­peenrannan Uutisten
haastattelussa, että
poliisi on tiukoilla. Lankinen huo­mauttaa, että kun
muualla Euroopassa poliisien määrää lisätään, Suomessa
määrää vähennetään usealla sadalla.
”Ihmiset ovat valinneet eduskuntaan
tietynlaiset edustajat, ja siinähän se
arvomaailma tulee esille.”

Poliiseja tarvitaan huolehtimaan kan­salaisten turvallisuudesta. On päättäji­en tehtävä varmistaa, että kansalainen
saa nopeasti apua. Poliisien läsnäolo
ja kiinni jäämisen riski auttavat myös
ehkäisemään rikoksia ennalta…”

Voidaanko luottamus poliisiin ostaa rahalla?

Nauttiiko poliisi sitten Suomessa poikkeuksellisen laajaa kansalaisten luottamusta, niin kuin kertoo Wikipedia?

”Tuhannet suomalaiset vaativat: Poliisin resurssit on turvattava lailla” – KS Kotimaa 21.08.2016, Pauliina Salminen.

  Jo yli 6 000 suomalaista vaatii, että poliisien minimiresurssit tulisi määritellä laissa.

  Sunnuntaina asiaa koskevan lakialoitteen oli allekirjoittanut Kansalaisaloite.fi-palvelussa jo 6340 ihmistä. Aloitteen mukaan poliisien määrä Suomessa ei kestä pohjoismaista vertailua. Suomi on harvaan asuttu maa, jossa on suhteessa väkilukuun vähemmän poliiseja kuin missään muussa Euroopan maassa: Suomessa on vain 151 poliisia 100’000 asukasta kohti, kun esimerkiksi Ruotsissa vastaava luku on 202.

Luvut perustuvat tilastokeskus Eurostatin lukuihin. Vuonna 2010 poliiseja oli 7’876, vuonna 2014 enää 7’483. Jos lasku jatkuu samaa vauhtia, on poliisiammattikorkeakoulun mukaan poliiseja vuonna 2018 enää 7’000.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen:

  Noista alkuvuosista poliisin tehtäväkenttä on laajentunut melkoisesti ja koulutusta on kehitetty vastaamaan kunkin aikakauden tarpeita. Haasteita poliisityössä on kautta vuosien ollut riittämiin, kunakin aikakautena omanlaisiaan. Mutta kaikesta on selvitty ja poliisiin luotetaan tänäkin päivänä. Poliisi voi siis hyvällä syyllä sanoa olevansa Kaikkien aikojen turvaaja – Trygghet genom tiderna, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Suomen poliisin virallinen 200-vuotisjuhlinta tapahtuu loppuvuodesta Turussa, joten on aikaa korjata epäkohtia. Poliiseja ja heidän työtä kunnioittaen, vietetään ensi lauantaina 27.8.2016 taas Suomessa Poliisin päivää, jossa tapahtuu kaikenlaista kivaa niin aikuisille kuin lapsillekin.

Kehitys kehittyy …

Katsotaanpa päätteeksi poliisin käyttöön otettua uutta kalustoa:

Ennen ratsastettiin hevosella, nyt huristellaan kahdella pyörällä.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu