Suurteollisuus pärjää Imatralla

Tilastokeskuksen mukaan kansantalouden kassaan henkeä kohti kannettu euromäärä nousi Imatran seudulla Suomen suurimmaksi. Imatran seutu pärjää rahan tekemisessä. – Ainakin niin kauan, kuin savu nousee tehtaiden piipusta, valtiotieteentohtori Timo Aro todistaa.

Asiasta kertoo Matti Veijalainen 26.01.2017 Uutisvuoksessa otsikolla ”Töissä pysynyt on tuottava Imatralla”.

Seutukuntavertailu

Lehtikirjoituksen mukaan aluetutkija ARO on tehnyt bruttokansantuotteeseen perusturvan seutukuntavertailun. Sen mukaan Imatran seudun kansantuote työllistä asukasta kohti oli vuonna 2014 Suomen korkein.
Vertailussaan Aro luki Imatran seutukuntaan Imatran, Rautjärven, Ruokolahden ja Parikkalan.

    Tulos yllätti itsenikin. Tämä kertoo siitä, että aluetalouden perusturva on Imatran seudulla sittenkin vahva. Perinteinen suurteollisuuden tuottavuus on edelleen hyvä, Aro toteaa.

Vertailuaineistonaan Aro käytti kunkin seutukunnan kaiken tuotannon ja koko palveluelinkeinon vuotuista arvoa. Se jaettiin töissä olevien määrällä. Aro olettaa, että Imatran seutu pärjäisi vertailussa tämänkin päivän tiedolla.

Kaikki ei kuitenkaan ole niin hyvää, kuin päältä näyttää jatkaa Matti Veijalainen Uutisvuoksen pääkirjoituksessa ”Teollinen perinne pitää Imatralla”.

Imatran ja Imatran seudun kansantuotetta on Aron vertailussa mitattu pelkästään työllisillä ihmisillä. Koko paikallinen potti on suhteutettu jakolaskulla, jonka jakajassa puuttuvat työttömät.

Niin kuin Veijalainenkin kertoo, että kaunisteltu osamäärä kertoo silloin vain sen, että monilla työnantajilla ja työpaikkaansa säilyttäneillä on pyyhkinyt hyvin.

Tämä on vain osa totuutta!

Mikä Ihmeen Tutkimus? Ja Mitä Varten?

Onko tämä sitten Imatran-seudun hyvinvointitaso? Mittamies Arokin myöntää sen, että ”alueiden hyvinvoinnissa tällä laskentamallilla muodostettu tilannekuva on vain osatotuus. Imatran seutu voittaa vertailussa siinä, että korkeaa työttömyyttä ei näissä laskuissa noteerata.

Entä muiden listalla ”Alueellisen tuottavuuden TOP-20 seutukunnat 2014” olevien kaupunkien työttömyys? EI varmasti niittenkään kohdalla otettu huomioon työttömien määrää!?

Suurteollisuus On Säilyttänyt Kilpailukykyynsä

No hyvä on se, että aluetaloudesta mittaus todistaa Aron mukaan sen, että Imatran seudun suurteollisuus on säilyttänyt kilpailukykyynsä. Tuotteet tekevät kauppansa, ja työpaikkansa säilyttäneille duunareille voidaan maksaa kelpo palkka.

No helpottaahan tuo Imatran seudun työttömiä ja antaa toivoa tulevaisuudesta löytämään kelpo työpaikka, josta saisivat kelpopalkankin! Jos tietenkin onni potkaisee?

Eli tutkimuksessa ei otettu huomioon työttömiä vaan laskettiin hyvin pärjäävien duunareiden hyvinvointia ja työttömille taas jälleen kerran ei mittää.


Hector – Ei mittään

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu