Yksinäisyys ykkösluokan haaste

Nuoret aikuiset ovat kaikkein yksinäisimpiä Suomessa kirjoittaa Raha-automaattiyhdistys RAY blogissaan 14.07.2015.

RAY haastaa kansalaiset yksinäisyyttä vastaan:

Toukokuussa 2015 Raha-automaattiyhdistyksen teettämään, valtakunnalliseen tutkimukseen vastasi yhteensä 1’000 suomalaista. Tutkimuksen yllättävin tulos on, että vastaajista nuoret aikuiset kokevat itsensä kaikkein yksinäisimmiksi. Heistä 15 prosenttia kertoo olleensa yksinäinen usein tai jatkuvasti ja peräti 21 prosenttia kokee, ettei kuulu mihinkään ryhmään.

RAY haastaa kansalaiset ja järjestöt toimintaan yksinäisyyttä vastaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan joka kuudennella suomalaisella ei ole mitään ryhmää tai yhteisöä, johon he tuntisivat kuuluvansa. Hälyttävintä on, että 18–24 -vuotiaat suomalaiset ovat kaikkein yksinäisimpiä.

    Yksinäisyys on ongelma, jota on todella vaikeaa ratkaista viranomaisten toimenpiteillä, tarvitaan ihmisten aitoa kohtaamista ja välittämistä, sanoo Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski, joka tahtoo nostaa yksinäisyyden torjunnan yhdeksi RAY:n kärkiteemoista. Yksinäisyydellä vahva yhteys ihmisten pahoinvointiin ja ongelmiin.

THL:n toteuttama laaja vuosittainen ATH-tutkimus osoittaa, että yksinäisyyteen liittyy iso joukko muita ongelmia ja että sillä on merkittävä yhteys esimerkiksi koettuun työkykyyn.

Yksinäisyys on erittäin vahvasti yhteydessä masennukseen. Yksinäiseksi itsensä kokevista ihmisistä peräti 70 prosenttia on kärsinyt vuoden sisällä masennuksesta. Myös itsemurha-ajatukset vaivaavat yksinäisiä: joka neljännellä heistä on ollut itsemurha-ajatuksia viimeisen vuoden aikana. Noin puolet yksinäiseksi itsensä kokevista arvioi työkykynsä heikentyneen.

    Voidaan perustellusti sanoa, että yksinäisyys on aivan ykkösluokan haaste suomalaiselle yhteiskunnalle. Jos voimme vähentää yksinäisyyttä, poistamme todennäköisesti samalla todella paljon ihmisten pahoinvointia ja syrjäytymistä, parannamme elämänlaatua, lisäämme työkykyä ja pelastamme ihan konkreettisesti ihmishenkiä, RAY:n avustusosaston kehittämispäällikkö Tuomas Koskela listaa.

Suomalaiset haluavat auttaa

Suomalaiset havaitsevat yksinäisyyttä ympärillään ja ovat valmiita toimintaan: yli puolet kyselyyn vastanneista kertoo olevansa valmiita tekemään jotain ainakin omassa lähipiirissään.

    On upeaa että ihmiset haluavat olla mukana yksinäisyyden vähentämisessä. Iso osa, yli 40 prosenttia, tutkimukseemme vastanneista kertoo kuitenkin, ettei oikein tiedä miten. Juuri tässä onkin se haaste. Miten saamme hyvän tahdon muuttumaan toiminnaksi, Nummikoski pohtii.

Niin, miten saamme hyvän tahdon muuttumaan toiminnaksi?

Sauli Niinistö

Uudenvuodenpuheessaan presidenttimme Sauli Niinistö sanoi muun muassa: ”Sata vuotiaan Suomen yksi tärkeä sanoma voisi olla: Sinä voit hyvin kun kukaan ei voi pahoin. Siis auta, minkä voit.

Toinen sanoma voisi olla: Tunne kohtuudella vastuusi, edes omasta itsestäsi. Siis, tee, minkä kykenet, totesi tasavallan presidentti Sauli Niinistö puheessaan.

Siinä meille tehtävä!

Mihin me kykenemme?

Miten auttaa nuoria pysymään kelkassa kun vanhusten asiatkaan eivät ole kunnossa ja vammaisten ja kehitysvammaisten oikeuksien puolesta joudumme taistelemaan. Eli heikoimmassa asemassa oleva ja puolustuskyvytön kansalaisryhmä?

Entä maamme tulevaisuus. Ihan pienet lapset ja kouluikäiset? Ovatko sillä kentällä kaikki kunnossa?

Esitin kysymykset kaikella kunnioituksella tietenkin aikuisille nuorille 18–24 -vuotiaille suomalaisille.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu