Suomalaisten Itsetunto

Suomalaisten huono itsetunto — totta vai tarua? kirjoitti Tero Ponto Etelä-Saimaassa 20.11.2016:

Vuosikymmenestä toiseen meille suomalaisille on kerrottu, että meillä on huono itsetunto. Itsetunto määritellään persoonallisuuden myönteiseksi osaksi. Hyvään itsetuntoon kuuluu realistinen käsitys omista ominaisuuksista.

Tutkijat kertovat

Helsingin yliopiston psykologian emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan väitteet eivät perustu mihinkään tutkimukseen.

Jyväskylän yliopiston psykologian professori Jari-Erik Nurmi ei hänkään tiedä yhtään tutkimusta, joka vahvistaisi suomalaisten heikon itsetunnon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Olli Kiviruusu on ollut mukana tekemässä tutkimusta tamperelaisten itsetunnosta. Tutkimushenkilöitä haastateltiin elämänkaarensa eri vaiheissa. Siinäkään tutkimuksessa ei verrattu suomalaisten itsetunnon tasoa muihin kansoihin.

Arvon mekin ansaitsemme

Mitä sanoo Jaakko Juteini runossa ”Laulu Suomessa”:

Arvon mekin ansaitsemme
Suomen maassa suuressa,
vaikk’ei riennä riemuksemme
leipä miesten maatessa;
laiho kasvaa kyntäjälle,
onni työnsä täyttäjälle

sitä referoi Sari Pullinen 7.heinäkuuta 2016 Uutisvuoksessa.

Jaakko Juteini kirjoitti 200 vuotta sitten runon, josta tuli laulu.
Arvon mekin ansaitsemme
ylistää työtä ja ahkeruutta. Ne ovat meille yhä tärkeitä… Aika moni muistaa ulkoa, miten laulu jatkuu..

Jaakko Juteinin 200 vuotta sitten kirjoittamalla runolla oli tarkoitus.

Suomi oli 7 seitsemän vuotta aiemmin liitetty Venäjän keisarikuntaan, ja runoilija pyrki kohottamaan suomalaisten kansallista itsetuntoa ja lisäämään työn kunnioittamista

Runosta huokuu työteliäisyyden, velvollisuuden-tuntoisuuden, sitkeyden ja ahkeruuden arvostus.Lisäksi Juteini herätteli koulutuksen, kulttuurin ja valistuksen sanomaa.

Miten noiden arvojen on käynyt 200 vuodessa? Yhäkö vaalimme samoja asioita?
Entä onko vielä tarvetta kohottaa kansallista itsetuntoa, vai onko se jo tarpeeksi hyvä?

Kysyy Sari Pullinen ja vastaa siteeraamalla psykologian emeritusprofessori Markku Ojasta:

Huono kansallinen itsetunto on vain myytti.- Tutkimukset kertovat suomalaisten luottavan itseensä jopa enemmän kuin useat muut länsimaiset.

Sitkeää käsitystä huonosta itsetunnosta pitää yllä vanha sukupolvi, joka on tottunut vaatimattomuuteen. Nuoremmat ovat siitä jo selvästi irrottaneet, Ojanen sanoo.

”Ongelmista huolimatta suomalaiset ovat tolkuttoman onnellinen kansa” kirjoitti 25/12/2016 Markku Ojanen. Artikkelissa käsitellään suomalaisten Alma Median Tietoykköseltä tilaaman tutkimuksen tulosta:

Valtaosa suomalaisista pitää itseään onnellisena vähintään melko usein. Alma-tutkimuksessa 39 prosenttia vastaajista kertoi olevansa yleensä onnellinen ja 45 prosenttia melko usein onnellinen.

13 prosenttia sanoi olevansa harvoin onnellinen, ja vain yksi prosentti ilmoitti, ettei ole koskaan onnellinen.

Markku ja muut asiantuntijat vastaavat tutkimusta sivuaviin erilaisiin kysymyksiin artikkelissa, jonka voi lukea Iltalehden sivuilta.

Tolkuttoman Onnellinen Kansa

Niin, suomalaiset voivat todellakin olla ”tolkuttoman onnellinen kansa” kun maailmallakin sen tiedetään, että Suomi on paras maailmanmaa!

  • Esim.Euroopan unionin tilastotoimisto Eurostatin ja World Happiens Reportin tutkimukset osoittavat toistuvasti Suomen olevan muiden Pohjoismaiden tavoin onnellisten ihmisten kansakunta.
  • Suomalaisten elämän laatu on pysynyt korkealla tasolla jo pitkään. Tilastokeskuksen (TK) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen(THL) tutkimusten mukaan vuosina 1986-2013 suomalaisten elämänlaatu on keskimäärin hyvä.

Nämä ja muut tutkimukset antavat ymmärtää, ettei suomalaisille ole mitään hätä kun vielä asutaan maailman turvallisimmassa maassa. Maa, jossa ei ole terrorismia, oikeusistuimet ovat riippumattomia, poliisi on luotettava ja sekä rikollisuus että väkivalta ovat vähäistä. Tutkimuksen mukaan Suomi on myös vähiten korruptoitunut maa.

No niin, pitävätkö nämä kaikki tutkimukset paikkaansa ja ja ovatko kaikki suomalaiset ”tolkuttoman onnellisia” ja miten nyt näinä aikoina ne arvot, joita korosti omassa runossaan ”Laulu Suomessa” 200 vuotta sitten Jaakko Jutein?

Joka tapauksessa. ”Arvon mekin ansaitsemme Suomen maassa suuressa”

Arvon mekin ansaitsemme. Herkkä naisääni.

Oikein hyvää kevättalvea kaikille!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu