Suomi Yksikieliseksi

Suomi on kaksikielinen maa, eli Suomessa on kaksi virallista kieltä, vaikka toista kieltä puhuu aika pieni vähemmistö!, eli noin 5 prosenttia!

Vähemmistön Ehdoilla Mennään

Miten sanoisin nyt hienovaraisesti, että kunnioittavan ihmeellistä tämä on, että noin viiden prosentin suomenruotsalaiset ovat saanet oman kielensä ainakin toiseksi viralliseksi kieleksi!
Hyvä Suomi!

Suomen Kielipolitiikka

Mikä Tasapaino?

Tasapaino tarkoittaa varmaan, että molemmat kielet niin suomi kuin ruotsi ovat tasavertaisia virallisia kieliä Suomessa. Tässä tasapainossa pakotettiin ja pakotetaan enemmistö, eli 90 prosenttia suomalaisista oppimaan kielivähemmistön kieltä ruotsia!?

Mitkä asiat puolsivat ruotsinkieltä niin sotien jälkeen, että ruotsinkieli otettiin toiseksi viralliseksi kieleksi koko maahan ei vain niihin kuntiin, jossa ruotsinkieliset asuivat ja asuvat tänäkin päivänä.

Vai asuvatko?

Pian Suomessa Ei Ole Ruotsinkielisiä Kuntia

Manner-Suomessa on pian vain suomenkielisiä tai kaksikielisiä kuntia. Tällä haavaa pelkästään ruotsinkielisiä kuntia on enää kolme ja nekin voivat kohta muuttua kaksikielisiksi…
Kirjoittaa MTV.fi 16.11.2014

Miksi Ruotsinkieli

Mistä ruotsinkieli on saanut niin vahvat juuret Suomen kamaralla?

No tietenkin historiallisesti yhteisestä elosta kun nykyinen Suomen valtion alue kuului Ruotsin valtakuntaan 1100 – 1300 -luvuilta vuoteen 1809 asti, jolloin Venäjä myönsi Suomen suurruhtinaskunnalle laajan autonomian ja itsehallinnon. Ruotsin vallan aikana aatelisto ja iso osa ainakin varakkaammasta porvaristosta puhui ruotsia äidinkielenään. Aateliin tai valtaporvaristoon nousseet suomenkieliset ruotsinkielistyivät nopeasti..

Miten Kävi Suomenkielen

Suomenkieli ei päässyt vauhtiin, vaikkakin suomenkielinen Mikael Agricolan, Aapinen eli Abckirian oli julkaistu vuonna 1538 tai 1545. Wikipedian mukaan jo ennen Agricolaa oli julkaistu suomenkielisiä kirkollisia ja hallinnollisia tekstejä. Ensimmäisiä lakeja alettiin julkaista myös suomeksi 1600-luvun aikana ja vuonna 1759 julkaistiin maan lakikirja suomeksi käännettynä. Raamatun käännös oli julkaistu vuonna 1642. Eli kuitenkin suomenkieli yritti nousta, mutta huonosti pärjäsi näköjään vertailussa tai taistelussa ruotsin kieltä vastaa?

Entä Venäjän Kieli

Ja toisesta suunnasta, painostiko venäjänkieli?

Venäjänkielikin oli pyrkimässä alueelle jo ennen itsehallintoa. Niillä Itä-Suomen alueilla, jotka ennen vuoden 1617 Stolbovan rauhaa kuuluivat venäläisten valtioiden alaisuuteen, hallinnollinen kieli oli venäjä ja kirkollinen kieli ortodokseilla kirkkoslaavi.

Autonomian Aika

Suomen suuriruhtinaskunnan autonomian aikana 1809 – 1917.

Suomen suuriruhtinaskunnassa ruotsi taas säilyi sekä virka- että hallintokielenä ja venäjänkieli ei koskaan saavuttanut Suomessa merkittävää asemaa, vaikka vuodesta 1818 eteenpäin virkamiehiltä vaadittiinkin todistus venäjän kielen taidoista. Yliopistossa ei virkamiestutkintoihin vaadittu erityistä ruotsinkoetta, vaan se todistettiin opintoihin kuuluvalla äidinkielen kokeella (ruotsi?).

Suomen kieli:

Vuonna 1824 venäjänkielen todistuksen vaatimus poistettiin papeilta, joilta puolestaan ryhdyttiin vaatimaan todistus suomen kielen taidoista sellaisissa seurakunnissa, joiden väestö koostui suomenkielisistä.

Suomenkieleen kehitykseen vaikuttivat esimerkiksi vuonna 1828 yliopistoon perustettu suomen kielen lehtorin virka, vuonna 1850 suomen kielen ja kirjallisuuden professorin virka. Ensimmäinen suomenkielinen väitöskirja julkaistiin vuonna 1858 ja samana vuonna myös perustettiin ensimmäinen oppikoulu, jossa opetus annettiin suomeksi. Vuonna 1863 Jyväskylään ensimmäisen suomenkielisen opettajankoulutusseminaarin…

Eli, Venäjän hallitsijat kuitenkin puolustivat suomen kielen asemaa, koska katsoivat Suomen kielen vahvistamisen maassa heikentävän maan siteitä entiseen emämaahansa Ruotsiin.

Aika muutoksiin on tullut!

Eikös olisi aika alkaa Suomessa vahvistaa suomen kielen asemaa? Muuttaa kaksikielinen Suomi yksikieliseksi.

Yksikielinen Suomi!

Tehdään suomenkieli yksinoman viralliseksi kieleksi monikielisessä Suomessa ja pakolliseksi kaikille Suomessa asuville! Kaikki muut kielet olkoot valinnanvaraisia! Niin myös ruotsinkieli.

Onko Ruotsin kieli meille tärkeä sen takia, että Ruotsi on paras naapurimaa?

Ajat ja tavat muuttuvat globaalissa maailmassa! Voisihan tässä Maailman kolkassa, kylmässä Pohjolassa, lähteä hieman vierittämään asioita eteenpäin pelkäämättä muutoksia. Yksi virallinen kieli riittäköön!

Mitäs tuumitte?
Vad tror ni?
Что вы думаете?
…?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu