Uskontojen Harmonian Viikko

YK:n kalenterissa helmikuun ensimmäinen viikko on uskontojen välisen harmonian viikko. Sen inspiraationa toimivat ”Yhteisen sanan aloite” ja vaatimukset dialogille, joka perustuu yhteisille perusteille: hyvyyden rakkaus tai jumalanrakkaus ja lähimmäisenrakkaus. Tämä kaava tarjoaa laajimmin yhdistävän teologisen pohjan, joka sisältää kaikki hyvän tahdon ihmiset, kaikista uskonnoista, ja heidät jotka eivät kuulu mihinkään uskontoon.

Yhteiset arvot

Tämä tärkeä YK-viikko alleviivaa tarvetta paikallisesti, kansallisesti ja rajat ylittävästi ruokkia vuoropuhelua eri uskomusjärjestelmien kesken täten edistäen harmoniaa ja lieventäen vastakkainasettelua. Se tarjoaa alustan ”kiintopisteeksi, josta kaikki hyvän tahdon ihmiset voivat tunnistaa, että yhteiset arvot ohittavat reippaasti eroavaisuudet, ja antavat täten vahvan annoksen rauhaa sekä harmoniaa yhteisöihin.

Mikä on Uskonto

Uskonto tarkoittaa Kielitoimiston sanakirjan mukaan uskoa jumalan tai muun yli-inhimillisen mahdin olemassaoloon ja siihen liittyvää pyhyyden kokemusta. Usein uskonto on muotoutunut oppijärjestelmäksi ja ilmenee erilaisina yhteisöllisinä tapoina ja palvontamenoina. Uskonnon määritelmiä on lukuisia eikä niistä vallitse yksimielisyyttä.

Tässä siis syy, miksi YK pitää joka vuosi uskontojen harmonia viikkoa, niin kuin tänä vuonnakin ja muistuttaa kansoille tästä tärkeästä asiasta!

Jumalakäsitykset erilaiset

Uskontoja voidaan jaotella monin eri perustein. Jumalakäsityksen mukaan teistiset eli jumalauskoiset uskonnot voidaan jakaa yksijumalaisiin (esimerkiksi länsi-Aasiassa syntyneet juutalaisuus, kristinusko ja islam) sekä monijumalaisiin (kuten hindulaisuus) ja monistisiin uskontoihin (useat Itä-Aasian uskonnot: buddhalaisuus, taolaisuus, kungfutselaisuus ja šintolaisuus). Wikipedia.

Kristinusko

Kristinusko on monoteistinen eli yksijumalainen uskonto ja kannattajamäärältään maailman suurin uskonto. Sen kannattajia on tämän päivän maailmassa 2,4 miljardia, mikä on hieman alle kolmasosa maailman väestöstä. Se kuuluu abrahaamilaisin uskontoihin ja on syntynyt juutalaisuuden sisällä.

Seuraavaksi suurimmat lukumäärältään ovat Islam, Hindulaisuus, Budhalaisuus… Katso karttaa.

Uskonnot Suomessa

Suomessakin kristinusko on vallitseva.

Wikipedian mukaan Suomessa 73,8 % prosenttia väestöstä kuului vuoden 2014 lopussa evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja 1,1 % ortodoksiseen kirkkokuntaan. Muihin uskontokuntiin kuului 1,6 % väestöstä. Uskontokuntiin kuulumattomia oli 23,5 prosenttia väestöstä.
Mahtuu tänne kristittyjen sekaan aika paljon muittenkin uskontojen edustajia. esim. islamilaisia, budhalaisia, hindulaisia… ynnä muita.

YK:n vetoomus

Maailman uskontojen harmonian viikolla YK vetoaa kaikkiin hyvän tahdon ihmisiin, kaikista uskonnoista, ja heidät jotka eivät kuulu mihinkään uskontoon vuoropuheluun tunnustamaan, että yhteiset arvot ohittavat reippaasti eroavaisuudet ja antavat rauhaa sekä harmoniaa yhteisöihin.

Näin ovat pohdiskelleet tätä asiaa ja pitävät sitä tärkeänä YK:ssa, maailmanlaajuisessa hallitusten välisessä yhteistyöjärjestössä.

Entä miten jokainen meistä?

Eri uskontoja on paljon ja itse ajattelisin niin, että ainakin kaikkien uskovaisten välillä olisi helppo säilyttää yhteysymmärrystä, suvaitsevaisuutta, yhteenkuuluvutta ja elää sopusoinnussa, koska jokainen uskoo Pyhään Jumalaan. Mutta kun uskonnon määritelmiä ja jumalankäsityksiä on erilaisia ja vieläpä jumalien määrästä ollaan eri mieltä, niin ei ihme että eri uskontojen välillä syntyy erimielisyyksiä.

Kuitenkin ymmärtääkseni Jumala, Taivaan korkein Isäämme, on Yksi siellä korkeudessa! Vaikka en itse tai kukan mukaan voi sitä todistaa. Eivätkä ne jotka uskovat, että siellä Taivaassa on enemmän kuin yksi jumala, eivät myöskään voi todistaa… Se menee yli ihmisen ymmärryksen!

Harmonia olkoon kanssamme

Mutta olkoon niin tai näin yritämme elää kauniisti sopusoinnussa ja harmoniassa keskenämme ei vain täällä viikolla vaan jatkossakin! Jokaiselle Taivaan alla tilaa riittä! Olkoon hän uskovainen tai ei, ja uskokoon yhteen tai kahteen Jumalaan. Olemme kuitenkin kaikki Hänen kämmenellä turvassa! Eikös niin?

Jumalan kämmenellä

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu