Narsismin Epidemia

Luin Imatralainen-lehdessä teologin Veli-Pekka Kososen kirjoituksen, Lauantai 6.5.2017, ”Narsissi, Narsisti ja Nöyryys”.

Kosonen kirjoittaa:

  Pohjolan keikkuvassa keväässä narsissi on ihme kasvi. Sen kukat kestävät pakkasenkin puraisut. Myrkyllinen sipuli torjuu maassa myös myyrien hyökkäykset. Narsissi on lumoava mutta vaarallinen.

  Narsistinen ihminen on samanlainen. Hänet voi bongata kaikkialla kuten narsisseja keväällä. Silmää miellyttää päällepäin sujuvakäytöksinen, sanavalmis ja vakuuttava persoona, hetkittäin jopa muut huomioiva ja avulias. Todellisuudessa hän kuitenkin on oman erinomaisen egonsa vanki. Häkkiinsä hän haluaa muitakin houkutella tai pakottaa. Siellä loppuu lopulta happi…Narsissi-kukka kertoo kevään tulosta. Narsistinen ihminen taasen tuo tullessaan takatalven. Hänen lähellään paleltaa. Paratiisi muuttuu helvetiksi…

Tämä kirjoitus antoi minulle vinkin etsiä netistä enemmän tietoa ja sieltä löytyikin aika paljon niin narsismista kuin narsistista. Niin videoita kuin ja erilaisia mielipiteitä keskustelupalstoilla. Monet kertovat omista kokemuksistaan niin liike elämässä kuin ihmissuhteissakin.

Lieneekö narsismi puhjennut erityisen voimakkaasti kukkaan nyt täällä nykyisellä ihmiskunnan aikakaudella vai onko se vasta nyt tunnistettu? Onko sille avautunut uudet mahdollisuudet niin bisnes-elämässä kuin pari- tai ihmissuhteissa yleensäkin? Kuinka paljon lieneekään puhjennut kukkaan narsistisia ihmisiä myrkyllisine sipuleineen nyt keskellämme?

Asia Kiinnostaa Tutkijoita

Asia kiinnostaa tutkijoita ympäri maailmaa.
Toisten mukaan eletään narsismin kautta ja jopa on tunnistettu ilmiö ”kollektiivinen narsismi” ja toiset taas ovat jo sitä mieltä, että ihmiskunnassa on levinnyt jo ”narsismin epidemia”!

Olemmeko kaikki niin rakastuneet itseemme, että loppujen lopuksi kuihdumme siihen omahyväiseen rakkauteen, niin kuin kreikkalainen Narkissos?

Kollektiivinen Narsismi

Kollektiivinen narsismi on yksi narsismin alalaji ja tutkijoitten mukaan se liittyy etnosentrismiin.

  Etnosentrismi on taipumusta uskoa oman etnisen ryhmän olevan keskeisesti tärkeä, ja arvioida kaikkia muita ryhmiä suhteessa omaan. Etnosentrinen yksilö tuomitsee muita ryhmiä suhteessa omaan erityiseen ryhmänsä tai kulttuuriinsa, kantaen erityisesti huolta kielestä, käyttäytymisestä, tavoista ja uskonnosta…
  Wikipedia.

Mutta kollektiivinen narsismi on laajempi ja kattaa kaikentyyppiset in-group / suljetut ryhmät yli kulttuurien ja etnisten ryhmien ja voi olla kokonaisuudessa narsistinen. Sellaisessa narsistisessa ryhmässä katsotaan, että siihen sopivat vain tietynlaiset henkilöt, joista sitten tämä ryhmä koostuu.

Narsismin Epidemia

Nykypäivänä eletään narsismikulttuurin kukoistuskautta, kirjoittaa Independent sivuillaan (käännös Inopressa.ru) Georgian yliopiston professori W. Keith Campbell (профессор Университета Джорджии У. Кейт Кэмпбелл), joka on kirjoittanut kirjan ”Narsismin epidemia”.

Hänen mukaansa on olemassa kolme erilaista narsismia.

 • ”mahtipontinen narsismi”,
 • ”haavoittava narsismi” ja
 • kolmas joka on sekoitus näitä.

Kun narsismin takia hajoavat avioliitot, rikkoutuvat ystävyssuhteet ja romahtaa liike elämä, niin silloin voi sanoa, että on kyse jo diagnoosista ”narsistinen persoonallisuushäiriö”.

Kuinka Selviytyä Narsissista?

Jos joutuu tekemisiin narsistin kanssa, niin selviytymiseen siitä tarvitaan useimmiten ulkopuolista apua. Kirjailija ja terapeutti Tommy Hellstenillä on paljon kokemuksia asian hoidossa, joita hän on jakanut Yuotube videoissaan.

Kuin narsissi kukallakin on myrkyllinen sipuli, joka torjuu maassa myyrienkin hyökkäykset, niin narsistikin juottaa ihmisille pikaristaan myrkkyä ja houkuttelee heidät hoviinsa.

Tässä videossa terapeutti Hellsten vastaa haastattelussa kysymykseen:

  Kuinka haastavaa on korjata narsistin jälkiä työyhteisössä jos sattuu olemaan esimerkiksi niin, että toimitusjohtaja oli narsisti?

Tommy Hellsten
narsisti työpaikalla ja parisuhteessa

  … Vähän riippuu siitä kuinka kauan se sai siellä riehua. Jos se on riehunut siellä kauan ja saanut hallituksen sumutettua … se on juottanut niitä myrkkypikareita aika paljon ja synnyttänyt hurjan määrän sellaista ”hallitse ja hajota” mentaliteettia ja saanut aika rumaa jälkeä … luonut sinne sellaisia konflikteja jotka elää ja muhii siellä…

  Pahimmassa tapauksessa kyllä tällainen toimitusjohtaja, jos sillä on valtaa riittävästi niin voi tuhota koko yhteisön… Se valuu lopulta sinne koko asiakaspinnalle ja menee asiakkaisiin… Jos se on mennyt liian pitkälle se on kova työ korjata…

Miten Tunnistaa Narsisti?

Narsistin tunnistaminen onkin aika vaikeata. Niin kuin kirjoittaa teologi Kosonen Imatralainen-lehdessä:

  Narsisti on naamioitumisen mestari, vaikea tunnistettava.

  Narsistin tavoitteena on tehdä vaikutus ja manipuloida muut ihailemaan hänen erinomaisuuttaan. Narsistin jutut sisältävät sen verran faktaa, että ne kuulostavat tosilta. Hänellä on totuuden avain. Kaikki muut ovat sen hukanneet. Siksi hänen on näitä muita alati moitittava. Alistamalla, kiusaamalla ja rustaamalla kanteluita hän kantaa muiden tekemiä vääryyksiä tuomiolle. Hän saa muut uskomaan ja tuntemaan olonsa syylliseksi…

Lopuksi

Yksi maailman johtavista narsismin tutkijoista ja tuntijoista on tohtori Sam Vakninin. Hänen mukaansa toisin kuin yleisesti luullaan, narsisti ei rakasta itseään, vaan sitä heijastusta itsestään, jonka hän näkee muissa ihmisissä. Itse asiassa hän itse on tämä heijastus. Muut ihmiset ovat hänelle peilejä, joista hän toteaa olevansa olemassa. Mutta peilin pitää näyttää sopiva kuva – tai edes jotakin. Siksi narsisti ottaa muut ihmiset vahvaan pihtiotteeseen. Narsisti hakeutuu (usein alitajuisesti) läheisriippuvien ihmisten luokse ja lopulta kykenee muuttamaan heidän elämänsä helvetiksi tavalla, joka jättää ikuiset jäljet.

Noin 1 % ihmisistä on patologisia (piintyneitä) narsisteja, mutta narsismi vähäisemmässä määrin on huomattavasti yleisempää ja yleistymässä.

Hänen aineistonsa taustalla on satojen narsistien ja tuhansien heidän perheenjäsentensä kokemuksia.

Oma Kauneutemme Näkyy Peilissä!

Älä kuitenkaan ihaile omaa kuvaasi liikaa, ettei tapahtuisi vahinkoa!

Näin loppukeveykseksi Rakastunut Narciskoss
Влюбленный Нарцисс – In love with Narcissus

Oikein hyvä alkanutta kesää kaikille!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu