Anne Berner! Laita Juna Kulkemaan Imatralta Pietariin

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esitti keskiviikkona 9.8.2017, että rautateiden henkilöliikenne avataan kilpailulle vuoteen 2026 mennessä.

Asiaa on uutisoitu paljon ja siitä on ollut keskustelua ja erilaisia mielipiteitä netissä. Rantautuipa se lopulta näille kaakkoiskulmillekin.

Junayhteys Pietariin

Imatralaisessa lehdessä viikonvaihde 12 – 13 elokuuta 2017 Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten vt. päätoimittaja Riina Haapala kirjoitus ”Toteutuuko junayhteys Pietariin?” ja Lappeenrannan uutiset otsikolla ”Juna yhteys syytä saada auki.”

Lehtikirjoituksissa sama sanahelinä jota olemme lukeneet jo vuosikausia. Että kuinka paljon asiasta on keskusteltu niin Suomen kuin Venäjänkin liikenneministeriöiden kanssa. Että kuinka se vilkastuttaisi elinkeinoelämää Imatran ja Lappeenrannan seudulla ja että kuinka tärkeä olisi saada Imatran rajanylityspaikalle kansainvälinen status myös raideliikenteen osalta ja niin edelleen.

Nyt Riina Hapalan kirjoituksissa niin Imatran kaupungin johtaja Rami Hasu kuin Etelä-Karjalan maakunnan johtaja Matti Viialainen pohtivat asiaa samaan suuntaan. Imatran kaupunginjohtaja Rami Hasu sanoo, että tällä hetkellä ykkösprioriteettina on saada Imatran rajanylityspaikalle kansainvälinen status myös raideliikenteen osalta. Asiasta on keskusteltu niin Suomen kuin Venäjänkin liikenneministeriöiden kanssa

    On puhuttu tavaraliikenteestä, mutta kun katsoo pidemmälle, henkilöliikenne on tavoiteltava asia, Hasu sanoo..

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialaisen mielestä suunta on lupaava, mutta vielä on paljon tehtävää. Viialainen arvioi, että Imatra – Pietari -väli on epärealistinen, mutta sen sijaan Imatra – Viipuri-väliin hän uskoo.

Olkoon miten olkoon, mutta kuitenkin tuntuu siltä, että liikenne- ja viestintäministerin esitys antaa uutta potkua asialle ja että raiteiden henkilöliikenteen kilpailulle avaaminen siivittää pitkään suunnitellun Imatra – Pietari -junayhteyden uuteen lentoon?

Onhan Täällä Jotain Tapahtunutkin

Junayhteydestä suoraan Imatralta Venäjälle on näillä kulmilla paljon keskusteltu ja viranomaiset pitänet useita palavereja ja seminaareja yksi toisensa perään, mutta arkiselle junaan hyppäämisen tasolle ei ole vielä päästy lähellekään, vaikka selvä on se, että yhteys hyödyttäisi koko maakuntaa.

Sen jälkeen oli asetettu jo useita päiviä, jolloin turisteja kuskaavan teemajunan on pitänyt Imatralle saapua.

Blogi Juhlajunasta

Silloisen kaupunginjohtaja Pertti Lintusen mukaan suurimpana jarruna suunnitelmien toteutumisessa ovat olleet junissa tehtävät rajatarkastukset ja niiden vaatimat resurssit. – Neuvottelut jatkuvat edelleen, vai lieneekö kokonaan olleet unohduksissa?

Hienoa, että aihe pulpahti esille taas näilläkin kulmilla. Liikenne- ja viestintäministerin Anne Bernerin ehdotus kilpailuttaa rautatieliikenne antoi uutta potkua asialle ja jopa toivoa, että vihdoinkin, vaikkapa vasta hämärässä tulevaisuudessa, se toteutuu.

Olenpa itsekin ollut aktiivisesti aiheessa kiinni ja kirjoittanut muutaman blogin.

Aiheesta on kiinnostunut ja kirjoittanut myös alan todellinen ammattimies Kalevi Kämäräinen. Hän pitää hyödyllisenä henkilöliikenteen yhteyttä Pietariin Imatran kautta. Asiantuntijana hän näkee yhteyden hyödyllisimmäksi nimenomaan Imatran kautta. Lukekaapa vaikka:

Kyllä Ministeri laittaa
kiskot kolisemaan myös Pietariin päin!
Laittaahan…
Hyvä Ministeri!

Vähäarvoinen asia on se ajaako junaa valtio vaiko yksityinen.

Tärkeä asia on se, kulkeeko juna (ollenkaan) vaiko ei!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu