Inkeriläiset Ovat Karjalaisia

Inkeriläiset ovat karjalaisia. Se on fakta! Jos ei mikään muu, niin Wikipedia todistaa sen!

Keitä Ovat Inkeriläiset?

  Inkeriläiset eli inkerinsuomalaiset ovat Ruotsin vallan aikana 1600-luvulla Inkerinmaalle siirtyneiden savolaisten (savakot) ja karjalaisten (äyrämöiset) jälkeläisiä, jotka uskonnoltaan ovat pääasiassa evankelis-luterilaisia.

  Inkeriläisiä ei tule sekoittaa inkerikkoihin, jotka ovat alueen vanhempaa, uskonnoltaan ortodoksista väestöä.

Itse olen kirjoittanut aiheesta otsikolla
Missä On Inkeri Ja Keitä Ovat Inkeriläiset?

Keitä Ovat Savakot?

  Savakkojen väestöryhmä alkoi muodostua melko varhain ruotsinvallan aikana kun sotien hävittämään Karjalankannaksen länsiosaan eli Äyräpään kihlakuntaan alkoi muuttaa uutta väestöä Savosta ja Viipurin Karjalan läntisistä kihlakunnista.

  Savakot ovat äyrämöisten ohella toinen kannaksenkarjalaisten ja inkerinsuomalaisten pääryhmistä, jotka voitiin erottaa vielä 1800-luvulla.

  Savakoita muutti Inkerinmaalle 1600-luvulla ruotsalaisvallan aikana lähinnä Savosta, Jääsken ja Lappeen kihlakunnista sekä Karjalankannaksen itäosasta, kun taas äyrämöiset olivat tulleet Karjalankannaksen länsiosasta, Äyräpään kihlakunnasta.

Joten Inkerin suomalaisten alkuperä on äyrämöisten ja savakkojen heimolaisissa.

Keitä Ovat Äyrämöiset?

  Äyrämöiset olivat alun perin Karjalankannaksen länsiosan kantaväestöä. Äyrämöisten vastakohtana pidettiin Kannaksella ja myöhemmin myös Inkerinmaalla savakoita, jotka olivat Ruotsinvallan sotien aikana äyrämöisten keskuuteen ja Itä-Kannakselle muuttaneita läntisimmän Viipurin-Karjalan sekä Savon asukkaita. Myös Itä-Kannaksen asukkaita sanottiin yleensä savakoiksi.

  Äyrämöiset olivat savakkojen ohella toinen inkerinsuomalaisten pääryhmistä, jotka voitiin erottaa vielä 1800-luvulla.

  Inkerinmaalle äyrämöiset olivat muuttaneet 1600-luvun ruotsalaisvallan aikana lähinnä Karjalankannaksen länsiosasta, Äyräpään kihlakunnasta, kun taas savakot olivat tulleet Viipurin läänin läntisimmästä osasta, Savosta ja Karjalankannaksen itäosasta.

Olenko Siis Karjalainen?

Näin ollen. Me Inkerin suomalaiset olemmekin Suomen karjalaisten jälkeläisiä! Hieno juttu muuten! Jotenkin meidän kohtalotkin ovat lähellä toisiaan.

Mä olen vain ikuinen kulkuri,
mä olen vain mierolainen,

Laps’ olen köyhän,
kauniin karjalan

Siitäkö syystä tuntuu niin kodikkaalta asua näillä kaakkoiskulmilla. Missä ”myö ja työ”, ”mie ja sie”, niin kuin aikoinaan Inkerissä, kohtaavat toinen toisensa ymmärtäväisesti!

Näköjään sitäkin syystä tuntui niin mukavalta kun kahtena kesänä peräkkäin Imatran Inkeri Klubin toiminnasta oli mahdollisuus kertoa turisteille ja vierailijoille eri puolilta Suomea ja Venäjääkin Karjalaisella Kotitalo-Museolla, Hiljan pihalla, jossa myös meillä oli näyttely Inkeristä ja inkeriläisistä!

Silloin myös Inkerin lippu liehui näyttelyaittamme katolla ja saman pihan vastapäätä Karjalaisten viirin tangossa sopusoinnussa keskenään!

Kun täällä Imatralla vihdoinkin kohtasimme nyt, yli 400 vuoden jälkeen, niin jospa me, inkeriläiset ja karjalaiset, lähtisimme piiriin käsi kädessä ja jatkaisimme matkaa kohti valoisaa tulevaisuutta.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu