Syrjitäänkö Ikäihmisiä Terveydenhoidossa

Professori rajoittaisi hoidon alle 70-vuotiaisiin

Luin äsken Suomenmaa-lehdessä artikkelin

    ”Professori rajoittaisi hoitoa – ”70-vuotiasta ei saa terveeksi” — Samuli Nissilä vuodelta 14.2.2014

Siinä emeritusprofessori Martti Kekomäen mukaan

    70-vuotiasta ei saa terveeksi. Aina voi nyppiä syyliä ja tehdä tukipohjallisia. Mutta lääkärien pitää tajuta, että jokaiseen hoitoon käytettävä raha on pois muilta potilailta, terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki sanoo…

    Sairaanhoidon tarve on loputon, eikä jokaiselle voida tarjota kaikkea mahdollista hoitoa. – Joudumme katkaisemaan hoidon. Ei siksi, että rahat loppuvat, vaan siksi, että samalla rahalla saadaan toiselle potilaalle enemmän terveyttä. – Voisimme hoitaa kaikki hoidettavissa olevat infektiosairaudet, vammat ja rokotukset. Vastasyntyneiden osasto ja synnytystoiminta pysyisivät entisellään. Suuri osa lasten ja työikäisten sairauksista hoidettaisiin.

Tehdään vääriä hoitopäätöksiä

Professorin mukaan oikeusjuttujen pelossa Suomessa tehdään hoitopäätöksiä, joissa ei ole tarkoituskaan parantaa potilaan pärjäämistä vaan turvata hoidon tarjoajan oma selkänahka. – Se on pelkkää pelkuruutta ja sydämetöntä muita potilaita kohtaan.

Poliitikotkin pelkureita

Poliitikot eivät hänen mukaansa uskalla puhua hoidon rajoittamisesta, sillä se merkitsisi poliittista itsemurhaa.

Entä miten se Hippokrateen vala?

Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni IHMISYYTTÄ ja ELÄMÄÄ kunnioittaen. Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen…Kunnioitan POTILAANI TAHTOA. Pidän salassa luottamukselliset tiedot, jotka minulle on potilaita hoitaessani uskottu.Täytän lääkärin velvollisuuteni jokaista kohtaan KETÄÄN syrjimättä enkä uhkauksestakaan käytä lääkärintaitoani ammattietiikkani vastaisesti.

Siis, KETÄÄN syrjimättä!

Tuntuu siltä, että tässä on alkanut kova syrjintä ei vain 70 vuotiaita kohtaan joita on noin 150’000 vaan kaikkia muita tätäkin vanhempaa ikäluokkaa! Joita yhteensä on Suomessa noin puoli miljoonaa!

Jokaisen ihmisen elämä on ainutlaatuinen, niin vasta syntyneen vauvan kuin satavuotiaan vanhuksenkin.

Palataanko Hyvinvointivaltio-Suomessa kaksi askelta taaksepäin kehityksessä? Siltä se tuntuu.

Emeritusprofessorin mukaan näin päädyttäisiin osapuilleen vuoden 1954 tilanteeseen.

    Se oli ihan mukavaa aikaa, vaikka kaiheja ei leikattu, eikä ollut sytostaattihoitoja eikä ohitusleikkauksia. Sanoo professori Kekomäki.

Siinäpä sitä säästöjä tulisikin jo paljon!

Siinäpä tulisi paljon säästöjä jos suurimmalta osalta yli 70-80-90 ja satavuotiaita hoidon tarpeessa olevilta kieltäisimme vaikka, no ensiksi nuo syylien nyppimiset ja tukipohjallisien hankkimiset. Sitten seuraavaksi vaikkapa kaihileikkaukset, ohitusleikkaukset ja sytostaattihoidot ihan vaan liian korkean iän vuoksi!

Professorin mielestä ”tämä on kaukana natsismista”. – Kun pohdimme valintoja, toteutamme etiikkaa. Emme ekonomiaa.

Tuleeko tämä todellakin olemaan ”eettisesti korkeatasoista työtä”? Mielestäni juuri ekonomiasta tässä on kysymys.

Joten kaikki yli 70-vuotiaat varokaamme sairastumasta!
– Hyvä terveys on paras hoitovakuutus! –
Pysykää terveinä!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu