Kunnostamisen Aalto Viipurissa ja Monrepo'ssa

En ole käynyt parin, ehkä kolmenkin vuoden aikana Viipurissa. En muista niiltä ajoilta, että olisi ollut paljon liikehdintää kaupungin korjaamisessa. Nyt luin Karjalan Kuvalehdestä, että Viipurissa on menossa kunnostamisen aalto.

Lehti kertoo, että Viipurissa on menossa yhtäaikainen kunnostus, niin Monrepos-puistossa kuin myös Viipurin kaupungin keskustassa!

Monrepos

Olen kirjoittanut Blogin Pelastakaa Monrepos!, jossa keskustelimme aiheesta.

Karjalan Kuvalehdestä on ilo lukea, että

  • Monrepos’in kartanon peruskorjaus on käynnistynyt ja … valmistakin on jo näkyvissä. — Kuvassa Monrepos’in puiston ajoreiteille on tuotu väliaikaisesti betonielementtejä. Lasse Koskisen kuvissa tilanne 22.05.2018. jne

  • Historiallista Viipuria kunnostetaan parhaillaan. Monrepos’in puiston kunnostus käynnistyi muutaman vuoden myöhässä ilmoitetusta, mutta nyt työt näyttävät etenevän vauhdikkaasti ympäri puistoa.

  • Puiston teille on tuotu jostakin suuria betonielementtejä rakennusaikaisiksi pinnoitteiksi, jotta raskaat koneet pääsevät liikkumaan alueella.

  • Jokainen puu kunnostusreittien varrella on suojattu lankkukehyksin, jotta ne eivät vahingoitu koneiden liikkuessa. Puisto on avoinna matkailijoille, mutta tutuilla reittien varsilla on nyt maa-aines- ja hiekkakasoja.

  • Osa uusista istutuksista on jo valmiina ja sisääntulokäytävää pinnoitetaan kivetyksin. Uusia puurivejä on tehty ja jopa kalliorinteellä useita työntekijöitä uudistaa rinteen kasvillisuutta luonnonmukaiseen kuntoon.

  • Monrepos’in kartanon päärakennuksessa kunnostustyöt ovat alkaneet ja rakennus on aidattu ja osin huputettu töiden ajaksi. Neptunuksen temppelin paviljonkirakennus on viimeistelyä vaille valmis.

  • Sylmian lähde on myös ympäröity kulissiaidalla ja sen kunnostaminen on käynnistymässä. Hautasaaren rakennelmille ei ole vielä tehty mitään, mutta ilmeisesti ne odottavat vuoroaan…

Karjalan kunnailla
Karjalan kielellä esitettynä

Viipurin Keskusta

Viipurin kaupungin keskustassa on myös harvinaisen laaja kunnostaminen menossa.

  • Linnan torni ja vanhan tuomiokirkon torni ovat edelleen täysin huputettuina ja korjaaminen menossa.

  • Raatitorni näyttää olevan pikkuhiljaa valmistumassa.

  • Useita historiallisia kerrostaloja on rakennustelineiden ja suojaverkkojen verhoamina. Paljon on vielä kuitenkin tekemistä, koska esimerkiksi Linnankadun surkeassa kunnossa oleville rakennuksille ei ole tehty mitään.

Mikä Ollut Pontimena Kunnostustyölle?

Viipurissa menossa oleva kunnostusaalto on kuitenkin poikkeuksellinen. Mistä Monrepos’in ja historiallisen kaupungin keskustan yhtä aikainen kunnostusinto on saanut pontimensa, on arvoitus.

Joka tapauksessa peruskorjaus on tullut monen rakennuksen osalta viime tipassa.

Viipuria ilmeisesti kunnostetaan juhlakuntoon, jotta Suomen alueet voidaan palauttaa jonkinlaisessa juhlakunnossa Suomelle Tarton rauhan 100-vuotisjuhlavuonna 2020, tuumii suomalainen katsoja.

Mitä tuumitte lukijat?

Karjalan Kunnailla
ja
Kuvia Viipurista

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu