Turvaseksipartiot Rajoille

HIV-tartunnat ovat lisääntyneet Etelä-Karja­lassa suhteessa väestö­määrään. Viime vuonna löytyi kahdeksan uutta tapausta. Tärkeätä on havaita sairaus mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. HivPointin ja Punaisen Ristin testi­partiot liikkeellä Itä­rajan raja-asemilla. Viime viikon­loppuna hiv-testin sai antaa Imatran raja-asemalla

Asiasta kertoi 10.6.2018 Etelä-Saimaa otsikolla:

Lehtikirjoituksen mukaan viime viikon­loppuna HivPointin ja Punaisen Ristin testi­partiot toimivat myös Niiralassa ja Vartiuksen raja-asemilla ja testaukset jatkuvat. Seuraavaksi paikaksi on suunniteltu Nuijamaan raja-asemaa. Molempiin suuntiin menijöillä oli mahdollisuus osallistua testiin.

Kesän aikana on tulossa yleiseen myyntiin hiv-tartunnan paljastava kotitesti.

Miksi Nimenoman Itäisillä Raja-Asemilla?

    HivPointin erityis­suunnittelija Pia Västinsalo korostaa, että maailman tilastoissa Venäjän HIV-epidemia on kolmanneksi huolestuttavimmalla tasolla.

    Kynnys lähteä teettämään testiä terveys­keskukseen on sitä suurempi, mitä pienemmästä paikka­kunnasta on kyse. Raja-asemalle tultiin tarjoamaan palvelua siksi, koska siellä kohderyhmä liikkuu ja toden­näköisimmin tavoitetaan.

Hiv Venäjällä

Lehti ”Primechaniya” kirjoittaa ”AIDSin uusien tapausten määrässä Venäjä nousi kolmanneksi Etelä-Afrikan ja Nigerian jälkeen”.

Tämän totesi 22.8.2017 Venäjän tieteellisen ja metodologisen AIDSin ehkäisyn ja valvonnan keskuksen (Federal Aids Center) johtaja Boris Pokrovsky.

Venäjän fedraation tilasto­keskuksen mukaan viime vuonna (2016) kuoli aidsiin 17’500. Tänä vuonna(2017) kuolee 20’000 ja ehkä jopa enemmän. Hiv-infektion leviämisen vakavin tilanne on kehittynyt Uralissa, Volgan alueella ja Siperiassa.

Pokrovskin mukaan yli miljoona tartunnan saanutta tapausta on rekisteröity. 30 vuoden aikana 250’000 ihmistä on kuollut hiviin.

Näin vakava tilanne hivin tartunnan suhteen on Venäjällä, joten on erittäin hyvä, että HivPointin ja Punaisen Ristin testi­partiot lähtivät liikkeelle Itä-rajan raja-asemilla! Tärkeätä on myös kiinnittää kansalaisten huomiota tähän asiaan!

HIV Maailmalla

Epidemia koettelee pahiten Saharan etelä­puolista Afrikkaa.

  • Kaksi kolmasosaa maailman hiv-positiivisista asuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
  • Vuonna 2008 siellä todettiin 68% aikuisten uusista hiv-tartunnoista,
  • 91% lasten uusista tartunnoista.
  • Alueella asuu 67% kaikista maailman hiv-positiivisista.
  • Aidsiin liittyvistä kuolemista 72% raportoitiin samalta alueelta.

Pohjois-Amerikassa ja Länsi- sekä Keski-Euroopassa elää 2.3 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta

Vuonna 2008 Pohjois-Amerikassa ja Länsi- sekä Keski-Euroopassa todettiin 75’000 uutta hiv-tartuntaa. Eniten uusia hiv-tartuntoja on todettu USA:ssa ja Portugalissa.

Joten hiv-tartunnan vaara vaanii muuallakin!

UNAIDS Joint United Nations Programme On HIV And AIDS

Monet maat ovat huolestuneet Hiv:n leviämisestä esimerkiksi Kiina tehostaa HIV: n ehkäisy­toimen­piteitä.

13 – 14 marras­kuuta 2017 Pekingissä (Kiina) pidettiin kansain­välinen Symposium, jonka teemana oli HIV:n ehkäiseminen ja sen leviämisen estäminen maassa.

Tukemassa olivat Yhdistyneiden kansa­kuntien yhteinen AIDS-ohjelma (UNAIDS Joint United Nations Programme on HIV and AIDS), ja amerikkalainen tautien valvonta ja ehkäisy keskus. (engl. Centers for Disease Control and Prevention, CDC).

Joten Suomen ja Venäjän raja ei ole ainoa, mihin olisi hyvä laittaa hiv-testipartiot.

Hiv-tartuntoja löytyy erityisesti Thaimaassa, Venäjällä ja Virossa matkailevilla. Tartunnan mahdollisuus ei kosketa ainoastaan nuoria.

Pitäkäämme huolta terveydestämme, ettei se rikkoutuisi!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu