Gammayökkönen Uhkaa Rypsisatoa

Uutisvuoksi kirjoittaa 26.7.2018 Anu Pakarinen:

Lehtikirjoituksen mukaan tilanne on yllättävä ja uusi. Kyseessä on afrikkalainen ja eteläeurooppalainen vaeltajaperhonen, jota perinteisesti tavataan Suomessakin Lappia myöten.

Pro Agrian kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinola on huolissaan. Syynä on gammayökkönen, joka on tehnyt yllätyshyökkäyksen Etelä-Karjalan pelloille. Runsaslukuisina gammayökkösen toukat aiheuttavat viljelyskasveille suurta tuhoa. Tällaista ei ole tapahtunut Suomessa 70 vuoteen, joten gammayökkösiin ei ole juuri kiinnitetty huomiota. Ennen kuin tänä kesänä.

   Gammayökkösiä löytyy melkein jokaisesta maakunnan öljykasvipellosta. Tilanne on erittäin vakava, Eino Heinola sanoo. Nyt näyttää siltä, että öljykasvien sadosta menetetään vähintään neljännes, pahimmassa tapauksessa puolet. Joillakin tiloilla tuho voi olla täydellistä. Koko Suomessa rapsi- ja rypsiviljelmiä on noin 60’000 hehtaarin verran. Viljapeltoja on miljoona hehtaaria.

Millaisiin Kasveihin Vielä Voi Tarttua Tuo Tuholainen?

Gammayökkösen aiheuttamia tuhoja on havaittu lisäksi

 • härkäpavussa,
 • herneessä,
 • kuminassa ja
 • perunassa.

Vaarassa ovat gammayökkösen suosimat

 • kaaliviljelmätkin.

Mahdollisesti viljasatokin, sillä perimätiedon perusteella gammayökköset voivat iskeä viljakasveihinkin. Vielä niitä ei ole kuitenkaan Etelä-Karjalan viljapelloilla havaittu, Eino Heinola kertoo.

Gammayökkösiä on poikkeuksellisen paljon koko Suomessa Pohjanmaata myöten. Syynä pidetään epätavallisen helteistä säätä.

Miten Ja Missä Vaiheessa Torjutaan?

Lehtikirjoituksen mukaan torjunta pitäisi suorittaa jo toukkavaiheessa.

Jos toukat pääsevät koteloitumaan, ongelma vain pahenee. Gammayökkösen kehitys toukasta aikuiseksi perhoseksi kestää noin kaksi viikkoa helteellä. Sitten tulevat uudet munat ja edelleen toukat.

Torjunta-aine Loppunut Kaupoista

Biologinen torjunta-aine pääsi jo loppumaan kaupoista, ja saatavilla on ollut vain yhtä kemiallista torjunta-ainetta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ilmoitti, että gammayökkösten torjunnassa on lupa käyttää kahta muutakin valmistetta. Vihdoinkin, Eino Heinola iloitsee.

Ehkä, ja toivotaan, että nämä torjunta aineet, joihin on saatu TUKES:lta lupa käyttää, auttavat pelastamaan ainakin suuremman osan kasvissatoa, ettei pelloille jäisi tuon tuholaisen syödyt kaikki kasvit rangaksi!

Ja loppupelissä iloitsemme voitosta, niin kuin Pro Agrian kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinola.

Ja niin! Toivottovasti ne ensisukupolven aikuiset toukat eivät päässeet vielä koteloitumaan ja munimaan kasveihin jo seuraavaa sukupolvea?

   Joten kiirettä pitää torjunnan kanssa.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu