Tuhoisa Gammayökkönen On Levinnyt Jo Pohjanmaalle

Gammayökkösen hyökkäyksestä Etelä-Karjalaan olen kirjoittanut 26.7.2018 Puheenvuoroon ”Gammayökkönen Uhkaa Rypsisatoa” 26.7.2018 UutisVuoksen kirjoituksen pohjalta.

Tämä ei ole tilanne vain Etelä-Karjalassa! Koko Suomessa on nyt hätätilanne tämän gammayökkösen yllätyshyökkäyksen suhteen!

   Viljelijäpuheiden perusteella gammayökkönen on tällä hetkellä (24.7.2028) levinnyt Etelä-Pohjanmaan korkeudelle, kertoo Pro Agrian kasvinsuojelun huippuosaaja Juha Sohlo ”Maaseudun Tulevaisuus”-lehdessä

Lehtikirjoituksen mukaan ”Gammayökkönen tuhoaa härkäpapua” moni härkäpapupelto on viime päivien aikana muuttunut pelkäksi varsiviidakoksi. Syyllinen on gammayökkösen toukka.

   Tuhot ovat pahimmillaan täydellisiä, DowDuPontin myyntiedustaja Aki Niemelä kertoo. Härkäpapupeltoja on syöty MUUTAMASSA PÄIVÄSSÄ täysin lehdettömiksi ja toukat ovat syöneet myös palkoja tyhjiksi.

Kuuma sää on kasvattanut tuholaispainetta erityisesti öljykasveilla. Gammayökkönen on iskenyt myös

 • rypsiin ja
 • rapsiin sekä
 • sokerijuurikkaaseen,
 • keväällä kylvettyyn kuminaan, sekä
 • mukula- ja
 • juureskasveihin.

Gammayökkönen on Euroopassa yleinen, mutta Suomessa melko epätavallinen tuholainen. Tänä vuonna gammayökköskanta on poikkeuksellisen voimakas kuuman sään vuoksi.

Tuholaisen Torjunnassa Ongelmia

Torjunnassa on ollut ongelmia, koska biologinen torjunta-aine pääsi jo loppumaan kaupoista, ja saatavilla on ollut vain yhtä kemiallista torjunta-ainetta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ilmoitti, että gammayökkösten torjunnassa on lupa käyttää kahta muutakin valmistetta.

Näitten torjunta-aineiden suhteen minä en ole asiantuntija antamaan neuvoja, joten tietoja tarvitseville löytyy linkkien takaa ja Tukes’in sivulta. Mutta olen huolestunut asiasta ja nimenoman siitä miten voisi pysäyttää tämän Gammayökkösen yllätyshyökkäyksen!

Kiirettä pitää tuholaisen torjunnan kanssa, ettei pelloillemme jäisi vain syödyt rangat gammayökkösen jäljiltä!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu