Suomalaismies Hoiti Tuntemattoman Vihollislentäjän Hautaa 80 Vuotta

Jokikylän vainajasta lisätietoa Venäjällä -otsikolla kirjoittaa Marjatta Kurvinen YLÄ-KAINUU -lehdessä – Torstaina 16. elokuuta 2018.

Lehtikirjoituksen mukaan venäläinen tietokirjailija, toimittaja Andrei Kashkarov ajoi Pietarista Ristijärvelle käydäkseen Valentin Ivanovitsh Golubevin haudalla ja tavatakseen Golubevin hautaa vuosikymmenet hoitaneen Vilho Konttisen.

Kuka Oli Valentin Golubev?

Venäläinen lentäjä Valentin Golubevistä tiedetään Paavo Romppaisen tekemän selvityksen ansiosta, että hän syntyi vuonna 1918, kuului nuorisojärjestö Komsomoliin ja liittyi puna-armeijaan vuonna 1938…

  • Valentin Golubevin ohjaama ”Tshaika” Polikarpov I-153 hävittäjä putosi Ristijärven Jokikylälle lähelle Kalliokosken maantie- ja ratasiltaa 26.2.1940.

  • Putoamissyystä ei ole tietoa, sillä Jokikylässä ei ollut ilmatorjuntaa. Yksi mahdollisuus on, että kone olisi saanut osuman Hyrynsalmen Tiikkajansalmen sillan luona olleista ilmatorjuntakivääreistä. Sotapoliisi Oskari Heikkinen hautasi hylyn läheltä löytyneen päättömän ruumiin…

Vilho Konttinen

Tuolloin 15-vuotias Konttinen teki ensin puusta haudalle ristin ja teetti siihen myöhemmin vielä metalliristin ja aitauksen. Kalliokosken siltaa maalanneet rakentajat toivat haudalle kiven ja kaiversivat siihen tekstin Pro Patria mortui AD 1940.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten suunniteltiin vainajan jäännösten siirtämistä Kajaaniin sodissa kuolleiden venäläissotilaiden hautaan. Hankkeesta kuitenkin luovuttiin, kun Konttinen lupasi hoitaa hautaa.

Nyt Vilho Konttinen ei enää kykene jatkamaan haudan hoitoa. Paavo Romppainen on toiveikas, että asia silti järjestyy ja hän selvittää nyt muun muassa sitä, miten haudalle saataisiin julistettua hautarauhaa.

Miksi Suomalaismies Hoiti Kymmeniä Vuosia Venäläislentäjän Hautaa

Kashkarovia kiinnosti kysyä Konttiselta ainakin se, miksi suomalainen hoiti vuosikymmenien ajan venäläisen sotilaan hautaa. Mikä häntä motivoi?

Tietokirjailija ja toimittaja Andrei Kashkarov pitää pyyteetöntä haudan hoitamista harvinaisena ja mielenkiintoisena. Venäjällä ei ole tapana hoitaa saksalaisten ja suomalaisten sodissa kaatuneiden hautoja.

Kashkarov tapasi nyt 94-vuotiaan Konttisen Ristijärven terveyskeskuksen vuodeosastolla. Asiasta haastateltu Konttinen ei pidä tekoaan kovinkaan erikoisena. Haudan hoitaminenhan on tapana ja sitä pitää tehdä. Romppainen arvioi, että Konttinen lienee saanut haudanhoitoon apua muiltakin ristijärveläisiltä SKDL:läisiltä.

Venäläiset Arkistot Kertovat

Andrei Kashkarov on Venäjän sotilas-historiallisen järjestön jäsen ja siinä mielessä tämä asia kiinnostaa häntä.

Andrei Kashkarov arvioi, että haudalle voitaisiin pystyttää patsas. Ennen patsaan pystyttämistä on kuitenkin selvitettävä, kuka Golubev oikein oli ja mitä hänen mahdolliset sukulaisensa haluavat haudalle tehdä. Ei tiedetä, oliko Golubev kotoisin Ukrainasta, niin kuin on arvioitu. Asiasta etsitään parhaillaan tietoa venäläisistä arkistoista.

Kashkarov on toiveikas, että vainajasta voisi löytyä lisätietoa jopa ennen syyskuun lopulla Savonlinnassa pidettävää kansainvälistä kulttuurifoorumia.

Leipää Ja Vodkaa

Lentäjän haudalle Andrei Kashkarov vei venäläiseen tapaan palan leipää ja vähän vodkaa.

On se täysin ymmärrettävä, ettei ihmisruumista jätetä hautaamatta, vaikkakin vihollisen, niin kuin tässä tapauksessa neuvostolentäjän. Mutta on kovin kunnioitettavaa, että tavallinen ihminen otti asiakseen hoitaa hautaa vuosikymmenet.

Korkeasta inhimillisyydestä ja moraalista on tässä kysymys.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu