Suomalaismies Hoiti Tuntemattoman Vihollislentäjän Hautaa 80 Vuotta
Jokikylän vainajasta lisätietoa Venäjällä -otsikolla kirjoittaa Marjatta Kurvinen YLÄ-KAINUU -lehdessä – Torstaina 16. elokuuta 2018.
Lehtikirjoituksen mukaan venäläinen tietokirjailija, toimittaja Andrei Kashkarov ajoi Pietarista Ristijärvelle käydäkseen Valentin Ivanovitsh Golubevin haudalla ja tavatakseen Golubevin hautaa vuosikymmenet hoitaneen Vilho Konttisen.
Kuka Oli Valentin Golubev?
Venäläinen lentäjä Valentin Golubevistä tiedetään Paavo Romppaisen tekemän selvityksen ansiosta, että hän syntyi vuonna 1918, kuului nuorisojärjestö Komsomoliin ja liittyi puna-armeijaan vuonna 1938…
-
Valentin Golubevin ohjaama ”Tshaika” Polikarpov I-153 hävittäjä putosi Ristijärven Jokikylälle lähelle Kalliokosken maantie- ja ratasiltaa 26.2.1940.
-
Putoamissyystä ei ole tietoa, sillä Jokikylässä ei ollut ilmatorjuntaa. Yksi mahdollisuus on, että kone olisi saanut osuman Hyrynsalmen Tiikkajansalmen sillan luona olleista ilmatorjuntakivääreistä. Sotapoliisi Oskari Heikkinen hautasi hylyn läheltä löytyneen päättömän ruumiin…
Vilho Konttinen
Tuolloin 15-vuotias Konttinen teki ensin puusta haudalle ristin ja teetti siihen myöhemmin vielä metalliristin ja aitauksen. Kalliokosken siltaa maalanneet rakentajat toivat haudalle kiven ja kaiversivat siihen tekstin Pro Patria mortui AD 1940.
Kolmisenkymmentä vuotta sitten suunniteltiin vainajan jäännösten siirtämistä Kajaaniin sodissa kuolleiden venäläissotilaiden hautaan. Hankkeesta kuitenkin luovuttiin, kun Konttinen lupasi hoitaa hautaa.
Nyt Vilho Konttinen ei enää kykene jatkamaan haudan hoitoa. Paavo Romppainen on toiveikas, että asia silti järjestyy ja hän selvittää nyt muun muassa sitä, miten haudalle saataisiin julistettua hautarauhaa.
Miksi Suomalaismies Hoiti Kymmeniä Vuosia Venäläislentäjän Hautaa
Kashkarovia kiinnosti kysyä Konttiselta ainakin se, miksi suomalainen hoiti vuosikymmenien ajan venäläisen sotilaan hautaa. Mikä häntä motivoi?
Tietokirjailija ja toimittaja Andrei Kashkarov pitää pyyteetöntä haudan hoitamista harvinaisena ja mielenkiintoisena. Venäjällä ei ole tapana hoitaa saksalaisten ja suomalaisten sodissa kaatuneiden hautoja.
Kashkarov tapasi nyt 94-vuotiaan Konttisen Ristijärven terveyskeskuksen vuodeosastolla. Asiasta haastateltu Konttinen ei pidä tekoaan kovinkaan erikoisena. Haudan hoitaminenhan on tapana ja sitä pitää tehdä. Romppainen arvioi, että Konttinen lienee saanut haudanhoitoon apua muiltakin ristijärveläisiltä SKDL:läisiltä.
Venäläiset Arkistot Kertovat
Andrei Kashkarov on Venäjän sotilas-historiallisen järjestön jäsen ja siinä mielessä tämä asia kiinnostaa häntä.
Andrei Kashkarov arvioi, että haudalle voitaisiin pystyttää patsas. Ennen patsaan pystyttämistä on kuitenkin selvitettävä, kuka Golubev oikein oli ja mitä hänen mahdolliset sukulaisensa haluavat haudalle tehdä. Ei tiedetä, oliko Golubev kotoisin Ukrainasta, niin kuin on arvioitu. Asiasta etsitään parhaillaan tietoa venäläisistä arkistoista.
Kashkarov on toiveikas, että vainajasta voisi löytyä lisätietoa jopa ennen syyskuun lopulla Savonlinnassa pidettävää kansainvälistä kulttuurifoorumia.
Leipää Ja Vodkaa
Lentäjän haudalle Andrei Kashkarov vei venäläiseen tapaan palan leipää ja vähän vodkaa.
On se täysin ymmärrettävä, ettei ihmisruumista jätetä hautaamatta, vaikkakin vihollisen, niin kuin tässä tapauksessa neuvostolentäjän. Mutta on kovin kunnioitettavaa, että tavallinen ihminen otti asiakseen hoitaa hautaa vuosikymmenet.
Korkeasta inhimillisyydestä ja moraalista on tässä kysymys.
Timo Huolman! Kiitos kun tulit lukemaan ja suosittelet kirjoitusta.
Tämä tarina on koskettava vielä siinä mielessä, että lentäjä Valentin Golubev oli aika nuori ja pikaisesti koulutettu. Neuvostoliitto valmistautui sotaan ja lentäjistä oli puutetta.
Golubev oli syntynyt vuonna 1918. Otettu puna-armeijaan v.1938, eli 20-vuotiana.
Hän aloitti sotilasilmailukoulun helmikuussa 1938 ja kurssin valmistujaisia pidettiin jo saman vuoden 1938 lopulla.
Talvisota alkoi (30.11.39 – 13.3.1940). Eli lentäjä Golubev, tuskin täyttänyt 22 vuotta,joutui ilmataisteluihin!
Golubev putosi neuvostohävittäjällään maahan 26. helmikuuta 1940. Voimme ajatella niinkin, että putosi maahan kokemattomana lentäjänä. Ja hän ei varmaankaan ollut ainoa vailla kokemusta!
Ilmoita asiaton viesti
Heikki Paananen! Kiitos kirjoituksen suosittelusta.
Lehtikirjoituksen mukaan ensin tämän lentäjän taustatietoja selvitteli ristijärveläissyntyinen kulttuurituottaja Paavo Romppainen.
Ilman Paavo Romppaista Golubevin henkilöllisyys tuskin olisi selvinnyt eikä venäläisosapuoli olisi kiinnostunut hankkimaan hänestä lisätietoja.
Paavo Romppainen esitti yhteishanketta
Golubevin taustan selvittämisestä Suomalais-venäläisen
kulttuurifoorumille, mistä tieto kantautui Kashkaroville.
Nyt pietarilainen kirjailija Andrei Kashkarov tekee sitä
Venäjällä, jossa hän on lähettänyt tietopyyntöjä eri arkistoihin.
Olisi tosi yllätys omaisille, jossa joku heistä löytyisi vielä!
Kyse on tässä ihmisyydestä ja armollisuudesta toistakin ihmistä kohtaan!
Ilmoita asiaton viesti
Juuri sain pari kuukautta sitten tietoa paikalliselta historianharrastajalta, että Tuossa kolmen sadan metrin päässä aluemeetsänhoitajan virkatalossa olisi ollut Suomussalmen taisteluiden ja Siilasvuon komentopaikka ja että aluetta pommitettiin ankarasti tästä syystä ja siltoja myös, Salmijärven ja Tiikkajansalmen.
Mutta lentäjä on pudonnut kuitenkin paljon Suomussalmen taisteluiden jälkeen, mikä päättyi 8.tammikuuta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kukapa tietää nyt mitä mielessä oli niillä neuvostohävittäjillä, koska lentäjä Golubevin putoamisen jälkeen, ne muut koneet kaartelivat putoamisalueen yllä ennen kuin häipyivät jonnekin. Eivät ne itse pommittaneet ja eikä niillä ollut kiirettä pakoon!? lieneekö ollut annettu nuorille lentäjille tiedustelureissu?
Kiitos kommentista ja kirjoituksen suosittelusta!
Ilmoita asiaton viesti
Juho Laatu! Kiitos kirjoituksen suosittelusta!
Sen verran vielä, että lentäjä Valentin Golubev saattoi olla vielä 21 vuotias kun hän putosi neuvostohävittäjällään maahan…
Tuolloin suomalainen 15-vuotias Vilho Konttinen alkoi hoitaa venäläisen lentäjän hautaa ja teki sitä pyyteettömästi niin kauan kuin voimia riitti…
He olisivat voineet olla iän mukaan kavereita! Mikä motivoi silloin 15-vuotiasta Vilho Konttista ottaa tehtäväkseen pitää huolta maahan syöksyneen venäläislentäjän haudasta?
Mielestäni tämä tarina symboloi jotain sellaista korkealaatuista ihmissuhdetta jota emme ehkä osaa ymmärtää ainakaan vielä tässä julmassa maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti