Palmuöljy Ja Sen Vaarat

Mikä On Palmuöljy?

Wikipedia tietää kertoa:

   Palmuöljy on puolikiinteä kasviöljy, jota saadaan öljypalmun hedelmämallosta. Se on soijaöljyn ohella yksi laajimmin käytetyistä kasviöljyistä. Palmuöljyä käytetään sekä ravintoöljynä että saippuateollisuuden raaka-aineena ja nykyisin myös moottoripolttoaineiden, biodieselin valmistukseen.

   Vuodesta 1990 vuoteen 2002 öljypalmuviljelmien pinta-ala kasvoi 43 % maailmanlaajuisesti – pääosin Indonesiassa ja Malesiassa, jossa sitä tuotetaan eniten.

   Vaikka nopein palmuöljyn tuotannon ja käytön kasvu johtuu tällä hetkellä biopolttoaineista, maailman palmuöljytuotannosta 80 % käytetään kuitenkin elintarviketeollisuudessa.

Eli palmuöljy on tuote, jota käytetään niin ruokateollisuudessa kuin myös polttoaineen valmistuksessa! Tämä on hieman kummallinen vierekkäin asettelu ja kovin epäilyttävääkin!

Venäjällä On Menossa ”Rasvasota” Palmuöljyä Vastaan

Palmuöljy Tappaa sanovat venäläiset asiantuntijat!

Venäjänkielisissä videoista ja lehtikirjoituksista löytyy paljon tietoa siitä kuinka yleistä on vaarallisen palmuöljyn käyttö elintarvikkeiden tuotannossa Venäjällä!?

Alla olevassa tekstitetyssä videossa kerrotaan muun muassa miten tuottajat harhauttavat kansaa vaihtamalla luonnolliset raaka-aineet keinotekoisiin esimerkiksi

 • suklaassa,
 • voissa,
 • juustoissa,
 • rahkassa ja jopa
 • pienten lasten ruoissa.

Tuotteet valmistetaan halvasta ja epäterveellisestä palmuöljystä. Valmistajat eivät aina kerro palmuöljystä tuoteselosteessa tai saattavat jopa laittaa kokonaan keksityn tehtaan nimen tuotepakkaukseen.!?

Palmuvirran Rannat | Vesti Uutiset | 2018

Rossia 1 TV-kanavan Viikon Uutisissa kerrotaan, että jopa 90 prosenttia kaupassa myytävästä voista on väärennettyä. Näin kertoo Maataloustuotteiden Valvontavirasto.

Videolla on ote dokumenttielokuvista (Palmuvirran rannoilla):

 • Пальмовые берега-1 / Palmovye Berega-1 ja
 • Пальмовые берега-2 / Palmovye Berega-2.

Venäjällä monet luulevat, että EU-alueella palmuöljyn käyttö ruokateollisuudessa on kielletty? Niin luulin minäkin! Eihän täällä Suomessa ole vaaraa siitä, että meillekin syötettäisiin terveydelle vaarallista palmuöljyä!

Palmuöljyn Käyttö EU:ssa

Miten Suomessa? Suomi on EU-maa, eli miten täällä meillä?

Suomessa ei palmuöljystä juuri puhuta. Kuitenkin lehdistä löytyy joitakin huolestuttavia kirjoituksia.

Karjalainen -lehti 16.3.2014 kirjoitti: Suomessa kuluu enemmän palmuöljyä kuin kahvia

Lehtikirjoituksen mukaan palmuöljy on maailman suosituin ruokaöljy ja Suomessakin sitä syödään joka päivä. Kun paahdettua kahvia kuluu suomalaista kohden keskimäärin 10 kiloa vuodessa, on palmuöljyn keskimääräinen kulutus 58 kiloa henkeä kohden.

   Käytämme sitä munkkien ja lihapiirakoiden paistorasvana. Monella korvaavalla tuotteella saattaa tulla sivumakuja, viestintäpäällikkö Mira Perander Vaasan Oy:stä kertoo.

Uuden elintarviketietoasetuksen mukaan pakkauksissa pitää luetella kaikki tuotteessa käytetyt kasviöljyt.

Mitä EVIRA:sta Kuuluu?

Aiheesta kirjoitetaan otsikolla: Voiko palmuöljyä sisältäviä elintarvikkeita käyttää huoletta?

Palmuöljyä ei ole sellaisenaan juurikaan tarjolla. Sen sijaan sitä käytetään yleisesti

 • margariinien valmistuksessa, sekä mm.
 • leivonnaisissa,
 • kekseissä,
 • muroissa,
 • valmisruoissa,
 • kastikeaineksissa.

Elintarvikkeen ainesosaluettelossa palmuöljy on ilmoitettu RASVANA tai RASVASEOKSEN OSANA.

Kovien Rasvojen Käyttöä Kannattaa Vähentää

Ravitsemuksellisesti palmuöljy, voi ja kookosrasva ovat kaikki huonoja vaihtoehtoja. Tyydyttyneen rasvan osuus kokonaisrasvasta on palmuöljyssä 49 %, voissa 66 % ja kookosrasvassa yli 91 %. Tyydyttynyt rasva nostaa veren huonon kolesterolin, LDL-kolesterolin, pitoisuutta. Siksi sitä ei suositella runsaina määrinä terveyttä edistävään ruokavalioon. Ihmisellä ei myöskään ole fysiologista tarvetta saada tyydyttynyttä rasvaa.

Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksikössä on meneillään riskinarviointiprojekti elintarvikkeiden vierasaineista. Siinä arvioidaan eri vierasaineiden aiheuttaman riskin suuruusluokka. Arvioinnin odotetaan valmistuvan vuonna 2019.

EFSA, WHO Ja EU-Komitea

EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA varoittaa yhdessä maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa elintarvikkeissa yleisen palmuöljyn syöpäriskeistä.

Asiasta kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus 28.03.2017, Veikko Niittymaa, otsikolla: Palmuöljy voi aiheuttaa syöpää – EU rajoittaa käyttöä syksyllä

   Palmuöljy ei itsessään ole haitallista, mutta ongelmat liittyvät sen puhdistamiseen kuumentamalla öljy 200-asteiseksi. Kuumennus pilkkoo rasvoja muiksi yhdisteiksi kuten GE:ksi, 3-mcpd:ksi ja 2-mdpd:ksi. Ne ovat eläinkokeissa *AIHEUTTANEET MUNUAISVAURIOITA.

EFSA varoitti jo viime vuoden (2016) keväällä runsaasta palmuöljyn käytöstä. Öljyä käytetään yleisesti muun muassa pikaruoissa.

Ruokaöljyjä tutkiva EU-komitea julkaisi tiedotteen, jossa sen puheenjohtaja Helle Knutsen varoittaa palmuöljyn käyttöön liittyvistä riskeistä etenkin imeväisille ja alle 18-vuotiaille.

   On riittävästi todisteita siitä, että palmuöljyn glysidoli aiheuttaa syöpää. Siksi ESFA ei ole antanut turvallisia käyttörajoja esimerkiksi GE:lle”, Knutsen toteaa ATL-verkkolehden haastattelussa maanantaina.

Riskin Suurusluokka?

Niin kuin ylempänä on mainittu, että EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA varoittaa yhdessä maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa elintarvikkeissa yleisen palmuöljyn syöpäriskeistä.

Palmuöljyn riskit on tiedetty jo toistakymmentä vuotta. Viranomaiset ovat pyrkineet saamaan palmuöljyntuottajat VÄHENTÄMÄÄN VAPAAEHTOISESTI syöpää aiheuttavien aineiden pitoisuuksia öljyssä ja siinä on myös onnistuttu, mutta ei riittävästi. Knutsenin mukaan pitoisuudet ovat edelleen liian korkeita.

Tässä herää kysymys:

  Miten ihmeessä voi luottaa siihen, että palmuöljyntuottajat vapaaehtoisesti lähtisivät vähentämään syöpää aiheuttavien aineiden pitoisuuksia öljyssä?

   Kyse on isosta rahasta. Palmuöljykaupasta on tullut jo niin iso bisnes, että se hallitsee viranomaisia eikä niin, että viranomaiset hallitsisivat tätä bisnestä.

  Miksi EU:n viranomaiset sallivat elintarvikkeeksi tuotteen, joka todistettavasti aiheuttaa syöpää?

Miten Imatralla? Löytyykö Palmuöljytuotteita Kaupasta?

Lähdin etsimään palmuöljyä sisältäviä tuotteita olevasta K-Supermarket Vuoksenniska’sta. Kysyin kauppias Jarmo Rönkältä kuinka paljon kaupassa on ruokatarvikkeita, jotka sisältävät palmuöljyä.

   Kauppias ei pystynyt vastaamaan vaan totesi, että täytyy mennä kaikki ruokatarvikkeet erikseen läpi, jotta asiaan saisi selvyyden.

Lyhyt katsaus elintarvikkeiden tuoteselosteisiin yllätti minut! Hyvin monessa selosteessa mainitaan palmuöljy. Samaisessa lähikaupassa huomasin erään pienen hyllykön, jossa kerrotaan ostajille, että juuri tässä tuotteessa ei ole palmuöljyä.

  Tuotteisiin olisi hyvä saada merkintä ”ei sisällä palmuöljyä” tai jotain vastaavaa. Onhan meillä jo olemassa vapaaehtoiset merkinnät: gluteeniton, suolaton, rasvaton, laktoositon, jne.

  Tai sitten kaupan hyllyihin vastaava merkintä, ”palm oil free”, jotta kuluttaja osaisi heti suunnistaa oikeaan paikkaan.

Venäjällä ostajat jo yleisesti tietävät sen, että mitä halvempi tuote on, ja erityisesti maitotuote, sitä enemmän siinä on palmuöljyä! Olisiko jo korkea aika Suomessakin aloittaa avoin keskustelu tästä vaarallisesta elintarvikkeesta, jota meille syötetään.

Olkaamme
tarkkaavaisia palmuöljyn suhteen
ja tutkailkaamme enemmän niitä
tuoteselosteita!

Että tietäisimme mitä syömme!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu