Mitä Meille Syötetään? Vanilliini.

On tullut aika, että meidän terveytemme takia olisi parasta yrittää ottaa selville millaista ruokaa meille tarjotaan ja mistä se on tehty?

Olemme olleet tietoisia siitä, että esimerkiksi lehmän maidosta saamme smetanaa, rahkaa, voita ynnä muita ruokatarvikkeita. Mutta nykyään, ainakin Venäjällä, joittenkin lähteiden mukaan on tehtaita, jotka eivät osta yhtäkään litraa maitoa, mutta myyvät maitotuotteita, esimerkiksi rahkaa… Siitä olen kertonut blogissani ”Palmuöljy ja sen vaarat”.

Se nyt ei ole mitään uutta, että Maapallon ihmismäärä kasvaa ja tarvitaan aina enemmän ja enemmän ruokatarvikkeita. Luonnon varat eivät ole loputtomat, joten ihmiskunnan on pakko keksiä uusia menetelmiä ja viime aikoina on keksitty miten valmistaa ruokaa; jopa teollisuuden jätteestä!

Otetaanpa tällä kertaa selvää, mikä tuote on vanilliini. Tämä tuote tulee meille vastaan aivan jokapäiväisissä ruokatarvikkeissa!

Onko vanilliini ja vanilja sama tuote? Ei!

Mitä on vanilliini?

Lyhyesti sanottuna:

  Vanilliini on herkästi palava orgaaninen yhdiste, joka on normaaliolosuhteissa olomuodoltaan valkokeltaista kiteistä jauhetta, jolla on tunnusomainen haju…

  Vanilliinia voidaan valmistaa guajakolista (C7H8O2) ja ligniinistä.

   Ligniini on selluloosateollisuuden sivutuote.

   Guajakolia voidaan valmistaa metyloimalla katekolia metyylihalidien tai dimetyylisulfaatin avulla, hapettamalla ligniiniä elohopeaoksidin avulla…

  Vanilliinia kuten myös sen johdannaista etyylivanilliinia käytetään ruokateollisuudessa, kosmetiikassa ja tupakan lisäaineena.

Mitä on vanilja?

Vanilja (Vanilla planifolia) on kämmekkäkasvien (Orchidaceae) heimoon kuuluva päällysvieraana elävä kiipijäkasvi.

Atsteekit käyttivät vaniljaa pyhän juomansa kaakaon maustamiseen. 1500-luvun loppupuolella espanjalaiset toivat mausteen Eurooppaan ja maustoivat sillä suklaata.

Vaniljaa luonnehditaan joskus maailman toiseksi kalleimmaksi mausteeksi sahramin jälkeen. Vaniljan kilohinta voi vähittäiskaupassa olla jopa 2’000 euron luokkaa. Mauste on kuitenkin hyvin riittoisaa, mikä on yksi osasyy sen laajaan suosioon.

YK:n maatalousjärjestö FAO:n tilastojen mukaan vuonna 2016 maailmassa tuotettiin yhteensä 7’941 tonnia vaniljaa. Suurimmat tuottajamaat olivat

 • Madagaskar (36,8 %),
 • Indonesia (29,0 %),
 • Kiina (11,1 %),
 • Meksiko (6,5 %),
 • Papua-Uusi-Guinea (6,3 %)

Vanilja Vaiko Vanilliini

Kukapa ei tykkäisi suklaasta ja muista makeisista? Mutta tiedämmekö mitään niitten valmistusaineista!?

Koska VANILJA on hyvin kallista, niin käytännössä valmistajat käyttävät aina VANILLIINIA, joka on täysin synteettinen tuote. Vanilliini on yksinkertaisesti kiteitä, joilla on vaniljan haju ja maku. Ne tuotetaan kemiallisella synteesillä jätepaperista tai se on puunjalostusteollisuuden sivutuote.

Vaniljaa ja vanilliinia käytetään paitsi ruoanvalmistuksessa (vaniljajäätelö, vaniljakastike, leivonnaiset, kaakao, suklaa), myös kosmetiikassa hajusteena ja osana lääkevalmisteita. Karjan rehuun lisättynä vaniljan maku lisää eläinten ruokahalua ja sitä kautta nopeuttaa niiden kasvua.

Tässä suomeksi tekstitetyssä videossa lisää tietoa vaniljasta ja vanilliinista! Olkaa hyvä! – Vanilliinista kertominen alkaa kohdasta 01:11.

Vanilliini | Mitä Meille Syötetään | 2018

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu