Onko Suomessa Nenänuuska Yleistymässä?

Onko Suomessa nenänuuskan käyttö yleistymässä?

  Wikipedia ainakin kertoo:

   Nenänuuska on jauhemainen tupakkatuote, jota nuuskataan nenään. Suomessa nenänuuskan käyttö ei ole yleistynyt… Nenänuuskan myynti ja maahantuonti kiellettiin 15. elokuuta 2016 voimaan astuneessa tupakkalaissa, tosin sitä saa tuoda matkustajatuonnissa enimmillään kilon vuorokauden aikana.

Mitä on nenänuuskaaminen?

  Wikipedia:

   ”Nuuskaaminen tarkoittaa jauhemaisen huumausaineen vetämistä nenään hengityksen mukana. Nuuskattavia huumeita ovat esimerkiksi amfetamiinit, kokaiini ja opiaatit.

  Kimmo Vähätalon, suun terveyden ylilääkäri, suukirurgian erikoishammaslääkärin sanojen mukaan:

   Harva tulee ajatelleeksi, mitä nuuska itse asiassa sisältää. Ilmakuivatun tupakan ja veden lisäksi siinä on yli 2’000 kemiallista yhdistettä: raskasmetalleja, lyijyä, kadmiumia ja jopa arsenikkia. Nuuska aiheuttaa jopa tupakkaa pahemman riippuvuuden, koska siinä on nikotiinia 20-kertainen määrä. Lisäksi joissakin nuuskissa on suolakiteitä, jotka rikkovat limakalvojen pintaa ja nopeuttavat nikotiinin imeytymistä, mutta edistävät myös suun vaurioiden syntyä.

Nuoret nuuskaavat yhä enemmän

”Nuoret nuuskaavat yhä enemmän – nuuskaus tulee näkymään limakalvomuutoksina ja tulehtuneina ikeninä” Kertoo mtv uutiset 11.11.2018.

Nuorten nuuskan käyttö on yhä suositumpaa. Mikäli nuuskan käyttö jatkossa yhä lisääntyy, se tulee näkymään nuorten suunterveydessä, varoittaa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT).

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kouluterveyskyselyyn vastanneista 8. – 9. -luokkalaisista nuorista 4,5 prosenttia kertoi käyttävänsä nuuskaa päivittäin.

Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista noin joka kymmenes nuuskaa päivittäin ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 3,7 prosenttia.

EPT:n mukaan pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä, ientulehdusta, hampaiden kiinnityskudossairautta ja altistaa paljastuneiden hampaiden kaulojen reikiintymiselle.

Nuuskan jatkuvalla käytöllä on lisäksi todettu olevan yhteyksiä suuontelon, nielun ja nenän alueen syöpiin, kerrotaan esimerkiksi Käypä hoito -sivustolla.

Onko nuuskaaminen nuorten keskuudessa nyt muotia?

Nuuska huulessa yhä useammalla nuorella – ”Käyttö saattaa olla imagokysymys” kertoo mtv uutiset 01.11.2018.

Lehtikirjoituksen mukaan suomalaisten tupakoinnin tiedetään vähentyneen, ja etenkin nuoret tupakoivat entistä vähemmän. Toisaalta nuuskan käyttö on lisääntynyt. Aiheesta olivat keskustelemassa Huomenta Suomessa THL:n asiantuntija Otto Ruokolainen sekä Filhan pääsihteeri Tuula Vasankari.

Suomi pyrkii savuttomuuteen ja nikotiinittomuuteen vuoteen 2030 mennessä. Linkin takana olevalla videolla asiantuntijat kertovat, onko tämä tavoite heidän mielestään mahdollinen?

Miten täällä keskustelufoorumilla ajatellaan?

Mielestäni täytyy toivoa parasta, mutta varautua pahimpaan! Jos ajatellaan nyt, että tästä päivästä lähtien sinne 2030 vuoteen ei ole enää kuin 12 vuotta!

Realistisesti se ei ole mahdollista, että kansasta tulisi niin tottelevaisia, että lopettaisivat kaikki yhdellä kerralla niin tupakoimisen kuin nuuskaamisen! Se tosin olisi hieno saavutus!

Jos otetaan vielä huomioon tämänpäiväisen nuoren sukupolven, niin he ovat silloin vain 11 vuotta vanhempia iältään. Entä ne koululaiset, joista monet käyttävät nuuskaa jo päivittäin mitään ymmärtämättä sen vaaroista!? Asiantuntijoitten mukaan nuuskan käyttö yhä lisääntyy jatkossa.

Aikapommi tikittää nuuskaajan kehossa. Ja salakuljetus maahan sen kun lisääntyy. Nuuska huulessa voi olla kansanterveydellinen aikapommi.

Tosi vaarallinen tuntuu tilanne olevan!
Aikapommi tikittää.
Miten selviämme?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu