Aatami Kuortti – Viimeinen Entisen Inkerin Pastori

Aatami Kuortti – Viimeinen Entisen Inkerin Pastori.

Kuortti syntyi 28.12.1903 Kupanitsan seurakunnan Korkankylässä, joka oli tunnettu hengellisestä elämästään. Se oli aivan 19:nnen vuosisadan alussa. Hänen lapsuutensa osui viimeisen keisarin hallituskaudelle, murrosikä ja nuoruus Inkerin lyhytaikaisen kukoistuksen aikaan ja miehuusvuodet osuivat yhteen 1920-luvun lopulla alkaneiden vainojen kanssa.

Aatami koki nuoruudessaan Kupanitsassa vallinneen evankelisen liikkeen vaikutuksesta voimakkaan uskonnollisen herätyksen ja pian hän alkoi itsekin saarnata. Opinnot päätettyään hän toimi Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon palveluksessa ensin saarnaajana 1921 – 1927 ja pappistutkinnon suorittamisen jälkeen pappina Lempaalan seurakunnassa 1927 – 1930 ja hoiti papin tehtäviä myös Pohjois-Inkerissä Vuolen ja Miikkulaisten seurakunnissa. Tämän virkansa vuoksi hän joutui vankilaan.

Lupa Mennä Suorittamaan Jumalanpalvelusta

Koska Lempaala sijaitsi rajavyöhykkeellä, Kuortti joutui hakemaan luvat liikkumiseen paikallisesta GPU:n toimistosta (Valtion poliittinen hallinto).

GPU ehdotti että Kuortti ryhtyisi vakoilemaan seurakuntalaisiaan mutta hän kieltäytyi tästä ehdottomasti. Joulukuussa 1929 Kuortti sai kuulla olevansa vastavallankumouksellinen ja helmikuussa 1930 hänet tuomittiin ensin kuolemaan, mutta tuomio muutettiin sitten 10 vuoden pakkotyöleirivankeudeksi.

Kuortti joutui Uslonin leirille Magrino-järven luo Karjalassa lähelle Vienanmerta jossa oli jo ennestään vankina useita inkerinsuomalaisia. Leirin olosuhteet olivat kehnot; työ oli raskasta, vartijoina toimi entisiä rikollisia ja majoitusolot sekä ruoka olivat surkeita.

Kuortti alkoi suunnitella pakomatkaa 300 kilometrin päähän Suomeen. Kesällä 1930 hän onnistui pakenemaan leiriltä. Hän matkasi 12 päivän ajan jalkaisin satoja kilometrejä metsäpolkuja pitkin halki Vienan Karjalan ja pääsi lopulta Suomen rajan yli. Hän pelastui kuin ihmeen kautta.

Häntä tarvittiin vielä moneen tehtävään, muun muassa siihen, että hän jo nuorena ehti kirjoittaa meille rakkaat teoksensa Inkerin kohtalosta ja omastaan.

Suomessa

Päätettyään vuonna 1933 Jyväskylän opettajaseminaarin Aatami työskenteli melkein 20 vuotta Suomessa opettajana. Vuodesta 1953 hän toimi Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen saarnaajana ja vuodesta 1963 yli 20 vuoden ajan eläkkeelle siirtymiseensä asti hän oli seurakunnan pastorina.

Hän julkaisi myös useita kirjoja. Muun muassa

  • Pappina, pakkotyössä, pakolaisena: inkeriläisen papin kokemuksia Neuvosto-Venäjällä – 1935
  • Tapahtui Inkerissä – 1962
  • Inkerin kirkon vaikeita vuosia. – 1963
  • Inkerin kirkon yö ja aamu. – Kuortti Aatami, Arkkila Reijo. SLEY 1990

Inkerin Kirkon Uusi Nousu

Kuortti pääsi vielä näkemään Inkerin kirkon uuden nousun 1990-luvun alussa. Kun Inkerin kirkon ensimmäisen oman työntekijäkurssin päätteeksi suomalainen Leino Hassinen, Inkerin elpyvän kirkon ensimmäinen piispa, vihki Inkerin seurakuntien palvelukseen diakoneja maaliskuussa 1990, pääsi Kuortti saarnaamaan vihkimisjumalanpalveluksessa.

Aatami Kuorttia tarvittiin erityisesti Inkerin kirkon elvytyksen yhteydessä 1980-luvun lopulla elävänä siltana entisen ja uuden kirkon välillä. Tällöin kirkolliseen toimintaan kohdistui ahdistelua usealta taholta. Kuortti oli elävä silta Inkerin entisen ja uuden kirkon välillä.

Aatamin siunaava sana säilyi selkeänä hänen elämänsä loppuun asti. Viimeisen puheensa eräässä hengellisessä tilaisuudessa hän piti vain muutamaa päivää ennen kuolemaansa. Kuortilla oli onni nähdä aika, jolloin hänen rakas Kupanitsan kirkkonsa elpyi ja koki voimakkaan nousun. Viimeisen puheensa eräässä hengellisessä tilaisuudessa hän piti vain muutamaa päivää ennen kuolemaansa.

Aatami Kuortin kuolema käänsi lopullisesti vielä yhden lehden Inkerin kirkon historiassa. Meiltä poistui viimeinen vanhan kirkon pastori, mutta hän auttoi omalla työllään laskemaan perustan uuden kirkon nousulle sekä yhdistämään historiallisesti nämä molemmat kirkot.

Arvo Survo Inkerin kirkon pappi,
luterilaisen Inkerin kirkon aktiivinen elvyttäjä,
runoilija, kirjailija, muusikko ja kansanperinteen kerääjä
jatkaa nykypäivänä Inkerin kirkon historiaa.
Hän on syntyisiin samoilta seuduilta kuin Aatami Kuortti.
– Inkerin kirkko on matkalla huomiseen..!

Inkerin kirkko on matkalla huomiseen

Kupanitsan Kirkko. – Minun rippikirkkoni.

Aatami Kuortin synnyinseutu, Kupanitsa, on minulle hyvin tuttu. Sodan jälkeen asetuimme lähelle Kupanitsan kirkkoa Putinan kylään, jossa muuten vielä nykyäänkin on veljeni rakentama talo. Silloin Kupanitsan kirkko oli rauniona, vain kiviset seinät olivat säilyneet.

Vuosikymmeniä myöhemmin osallistuin itsekin talkootöihin Kupanitsan kirkon nostamiseksi raunioista.

Rippikoulu

Joskus 1980-luvulla kävin lyhyen, suomalaisten pappien pitämän Rippikoulun ja suoritin konfirmaation Kupanitsan kirkossa. Lopuksi minut kastoi nousevan Inkerin kirkon ensimmäinen pappi Arvo Survo. Kummiksi minulle tuli samassa tilaisuudessa Arvo Soittu, hänkin pappi.

Silloin ei ollut vielä kunnon kattoakaan rakennuksessa ja muistan kuin lumihiutaleet laskeutuivat hitaasti olemattoman alttarin paikalle katossa olevasta isosta aukosta.

Sittemmin sain olla läsnä kun Kirkon vihkiäisiin saapui Suomesta Aatami Kuortti lähimmäistensä saattamana. Hän kävi myös siinä Kupanitsan kirkon hautausmaalla vanhempiensa haudalla.

Rippikoulu 1920-luvulla

Aatamin Kuortin pappeus Inkerissä liittyy muutenkin sukuumme.

Äitini vanhempi sisko Lyyti Heistonen (syntynyt vuonna 1911) oli käynyt rippikoulun Lempaalan kirkossa ja saanut siellä konfirmaation. Lyyti täti oli kovin iloinen, kun myöhemmin vielä sai kuulla Aatami Kuortista.

Sittemmin Suomessa minä sain tavata muutaman kerran Kuortin jossain tilaisuuksissa, jossa hän kertoi omasta elämästään. Hänkin ilahtui kun kuuli, että tätini muisti hänet rippikoulun ajoilta.

Osallistuin myös Aatami Kuortin muistotilaisuuteen, jossa kuorolaisten kanssa virsiä veisattiin ja saatoimme hänet viimeiselle matkalle Honkanummen hautausmaalle.

Kiitos blogini lukijoille tästä vuodesta!
Oikein hyvää Tapaninpäivää.

Lähteitä Ja Linkkejä

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu