Kehitysvammaisten Barbaarimainen Kohtelu

Ylen M.O.T. -ohjelma (MOT) on tutkinut Turun lähellä Paimiossa olevan ja kuntien omistaman Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO:n (KTO) väkivaltaisia hoitokäytänteitä. Asiasta kerrotaan artikkelissa ”Lapsia roikotetaan raajoista kantamalla ja kiinnipito jatkuu sängyssä” – Toimittajat Jouni Munukka, Helsinki. Riikka Kurki.

Lasten vanhemmat ja entiset työntekijät kertovat kehitysvammaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta väkivaltaisesta hoitotavasta kuntayhtymän tukikeskuksessa Varsinais-Suomessa. Poliisille on tehty rikosilmoitus ja Aluehallintovirastoon (AVI) kanteluita. Keskuksen johto kiistää jyrkästi epäkohdat.

Vanhemmat Kertovat

Kirjoituksen mukaan Lietolainen Anni Alitupa kokee, että hänen poikaansa Onnia kohdeltiin kaltoin kehitysvammaisten tukikeskuksessa.

Onni oli ollut hoidossa kuntayhtymänä toimivassa Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO:ssa Turun lähellä Paimiossa. KTO tarjoaa tutkimus-, kuntoutus- ja asumispalveluita kehitysvammaisille laajasti Varsinais-Suomen alueella. Vuosittain asiakkaita on NOIN TUHAT ja keskuksella on useita eri yksiköitä.

Kehitysvammainen Onni toistelee mieshoitajan nimeä ja purskahtaa koko ajan itkuun. Eri puolella vartaloa on mustelmia. Hän laittaa käden lenkiksi kaulansa ympäri. Äiti tulkitsee eleen tarkoittavan kuristamista… Hoitojakson aikana Onni lopettaa syömisen ja nukkumisen. Jo valmiiksi hoikka 13-vuotias poika alkaa laihtua.

Heinin 11-vuotiaan autistisen pojan Miron käyttäytyminen muuttui viime keväänä äkkiä huonompaan suuntaan. Muutos tapahtui sen jälkeen, kun hän oli ollut hoidossa KTO:n Lasten ja nuorten neuropsykiatrisessa kuntoutusyksikössä eli Lanekussa. Heini ja Miro eivät esiinny jutussa omilla nimillään.

   Melkein joka kerta, kun poika tuli sieltä takaisin, niin käsivarret olivat mustelmilla, Heini sanoo.

Kerran vanhemmat menivät käymään pojan hoitopaikassa sovittua aiemmin ja pääsivät sattumalta ulko-ovesta sisään.

   Näimme lasiovien läpi, kun kolme ohjaajaa raahasi Miroa lattia pitkin toiseen paikkaa. Kertoo äiti.

Hoidossa ollen lapsen äiti:

   Hän oli yksin pimeässä huoneessa lukkojen takana ja sen jälkeen aivan hysteerinen.

Entinen Työntekijä Kertoo

   Olen mennyt tilanteeseen, jossa jonkun päällä on istuttu jo puolitoista tuntia. Pieni ihminen on alla hiki päässä ja itkevänä. Sitten sanotaan, että kun rauhoitut, niin päästämme irti. Eivät he ymmärrä, ahdistus on siinä vaiheessa jo niin kova, eikä saa kunnolla henkeä.

MOT on haastatellut artikkelia varten yhdeksää eri lähdettä, jotka ovat Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksessa hoidossa olleiden lasten vanhempia ja keskuksen entisiä työntekijöitä.

Suurin osa haastatelluista haluaa esiintyä jutussa nimettömänä, sillä he pelkäävät lastensa yksityisyyden tai työllistymismahdollisuuksien puolesta.

Haastateltavien kokemukset ovat yhteneväisiä. Heidän pääviestinsä on se, että KTO:n useissa eri yksiköissä on niin vakavia ongelmia, että ne voivat vaarantaa sekä hoidettavien kehitysvammaisten että hoitajien terveyden tai pahimmassa tapauksessa hengen.

Vanhempien ja KTO:n entisten työntekijöiden mukaan hoitohenkilökunnan kyvyt ja tietämys kehitysvammaisten hoitamisesta ovat pahasti puutteellisia. He kertovat tämän johtavan siihen, että fyysistä voimaa käytetään liian herkästi ja tilanteissa, joissa lapsi tai nuori olisi ollut mahdollista rauhoittaa muilla tavoin.

Voimaa Ei Osata Käyttää

Kehitysvammaisten lasten ja nuorten hoitamisessa tulee vastaan tilanteita, jolloin fyysisen voiman käyttäminen on välttämätöntä lapsen oman ja hoitohenkilökunnan turvallisuuden takia

Lasta voidaan rajoittaa hoidollisella kiinnipitämisellä, mutta KTO:ssa voimaa ei osata käyttää turvallisella tavalla.

Toinen haastateltava kertoo nähneensä lapsia raahattavan ja kannettavan niin, että heidän terveytensä ja turvallisuutensa vaarantuvat.

   Kiinnipitotilanteisiin joudutaan toistuvasti. Lapsia roikotetaan raajoista kantamalla omaan huoneeseen, jossa kiinnipito jatkuu sängyssä. Siitä on kaikki turvallisuus ja inhimillisyys kaukana, hän kertoo.

KTO:ssa hoidettavana olleen lapsen vanhemmat ovat jättäneet rikosilmoituksen pahoinpitelystä Turun poliisille. Jutun tutkinta on kesken, eikä poliisi kommentoi tapausta enempää.

On tämä todella järkyttävää!

 • Lapsia roikotetaan raajoista kantamalla omaan huoneeseen! tai
 • raahataan lattia pitkin toiseen paikkaan!…tai
 • jätetään yksin pimeään huoneeseen lukkojen taakse..!

Millainen on sellaisen hoitajan sydän, joka istuu kehitysvammaisen päällä puolitoista tuntia ja saman aikaisesti rupattelee muitten kanssa, jotka myös hyväksyvät tapahtumaan aivan normaalina toimintana.

Siinähän nautitaan siitä, että ihminen ja vieläpä puolustuskyvytön kärsii kovasti fyysisesti ja henkisesti! Tämä viittaa jo sadismiin..! – Hyvänen aika!?

Missä mennään kehitysvammaisten lasten ja nuorten kohdalla hoitopaikoissa tässä hyvinvointivaltiossa? Joittenkin kansavälisten tutkijoitten mukaan me eletään maailman parhaassa maassa.

Ohjelma

Jos oikein tulkitsen artikkelin lopussa olevaa päivämäärää, niin ohjelma julkaistaan
Maanantaina 14.1.2019 kello 20:00 Yle TV1:ssä.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu