Elämäni Koulut. Osa 5. Kasi-Luokka.

Edellinen blogi päättyi siihen, että pääsin kahdeksannelle luokalle. Asuimme nyt Igomelissa.

Lähin koulu, jossa oli kasi-luokka, oli noin 20 kilometrin päässä kotoa Pihkovan-alueen Ljadan-piirin keskustassa Ljadyssa. Siellä olin jo aikaisemmin käynyt viidettä luokkaa, kun asuimme sillä suunnalla. Opiskelu ei ollut mahdollista muuten kuin muuttamalla koulun asuntolaan eikä sieltä päässyt viikonlopuksikaan kotiin. Äitini antoi luvan ja hakeuduin sihen kouluun. Koulu alkoi syksyllä 1951.

Asuntolassa ensin meni hyvin, mutta sitten alkoivat levottomuudet. Samassa asuntola-rakennuksessa asuivat myös kaukaa tulleet ysi-ja kymppiluokan opiskelijat. He olivat jo paljon varttuneempia ja osa aivan aikuisia, jotka tulivat jatkamaan sodan keskeyttämiä opintoja. Intressit olivat heillä jo hieman erilaiset meihin 8-luokkalaisiin verrattuna. Itse olin 15-vuotias.

Koulun johtaja ehdotti äidilleni, että ottaisi minut pois asuntolasta. Koska kuitenkin halusin jatkaa opiskelua, niin etsimme läheisestä Gorkan-kylästä majoituspaikan. Löysimme kylästä erään mummon, joka suostui ottamaan minut luoksensa ja huolehtikin minusta. Varmaan äitini maksoi hänelle majoituksesta.

Фасад Лядской Школы

      Muistan, kun asunnon omistaja tivasi minulta kerran, että olenko nähnyt 25 ruplan rahan. Hän ikään kuin hieman epäili minua, että olisin sen ottanut. Se loukkasi minua, itkin ja lähdin viikonloppuna 20 kilometrin päähän äitini luo Igomeliin. Matka oli pitkä ja yövyin Potshap-kylässä luokkakaverin, erään tytön vanhempien luona ja seuraavana aamuna kävelin sieltä Igomeliin. Sillä välin joku kuorma-auton kuljettaja oli käynyt kertomassa äidilleni, että ne 25 ruplaa oli löytynyt ja että mummo pyysi anteeksi, joten palasin takaisin ja jatkoin koulunkäyntiä.

Tykkäsin käydä siinä Ljadan keskikoulussa, koska monet kasi-luokan opiskelijat olivat tuttuja aikaisemmilta vuosilta, viidenneltä luokalta, jolloin olimme samalla luokalla.

Keväällä 1952 läpäisin tentit ja siitä avautui mahdollisuus hakea ammattiopistoon. Halusin jatkaa opiskelua, mutta en tiennyt vielä missä.

Linkkejä Ja Kuvaselityksiä

  • Viola Heistonen

    • Tämä kuva on otettu muutama vuosi kasi-luokan jälkeen.
  • Ljadan Koulu — Фасад Лядской Школы

Tarina jatkuu….

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu