Elämäni Koulut. Osa 6. Matka Arkangeliin.
Sarjan edellinen blogi päättyi siihen, että keväällä 1952 läpäisin kasi-luokan tentit ja siitä avautui mahdollisuus hakea ammattiopistoon.
Petseri / Печоры
Halusin jatkaa opiskelua, mutta en tiennyt vielä missä. Moni muukin, joka halusi jatkaa opiskelua, mietti sitä ja erityisesti me, kasi-luokan päättäneet inkerinsuomalaiset, jotka olimme mukavasti koossa. Nyt Igomelissa.
- Sodan jälkeisessä tilanteessa Neuvostoliiton oppivelvollisuus ei käytännössä koskenut meitä inkeriläisiä. Moni ikätovereistani jäi ilman koulutusta, koska heidät jätettiin lähettämättä metsäteitä pitkin kymmenen kilometrin päässä olevaan kouluun. Esimerkiksi nuorin enoni kävi koulua vain pari luokkaa. Muitakin tapauksia tunnen.
- Koulu ja koulutus oli maksuton.
- Kasi-luokan jälkeen avautui kolme mahdollisuutta: mennä töihin, pyrkiä ammattiopistoon tai jatkaa ysi- ja kymppi-luokalle.
- Ammattiopiston tai kymppi-luokan jälkeen oli mahdollisuus mennä töihin tai pyrkiä yliopistoon.
Niinpä me viisi inkeriläistä tyttöä, Lilja, Irja, kaksi Olgaa ja minä aloimme joukolla suunnittelemaan tulevaisuutta! Emme vielä tienneet suuntaa. Leningradissa olisi ollut kaikenlaista ammatillista opetusta tarjolla, mutta suomalaisille se oli kielletty alue, edes opiskelemaan ei päässyt.
Minua kiinnostivat kielet ja olisin halunnut siinä tulla opettajaksi. Liljaa kiinnosti lääkärin ura. No loppujen lopuksi seikkailu voitti ja me kaikki viisi inkeriläistyttöä suunnistimme matkamme Viroon päin, Petseriin. Siellä oli tarjolla mahdollisuus lääkärinopintoihin.
- Lääkärin työhön valmistuttiin ammatillisen tutkinnon kautta. Ammattinimike oli ”Felsher” (Фельдшер, lääketieteellinen avustaja. Keskiasteen lääketieteellinen koulutus. – Lausutaan kuin ”välskäri”).
- Valmistuneella felsher’illä oli oma vastaanotto jossain kylässä.
- Hän myös kiersi eri kyliä ja teki kotikäyntejä.
Matkamme alkoi Igomelista kuorma-autojen lautakuorman päällä, joilla körötimme 30 kilometriä! Kuljettajan viereen mahtui vain yksi, joten meidät jaettiin kahteen kuorma-autoon. Minä jouduin istumaan kuorman päällä ja muistan kuinka se pelotti. Tiet olivat kuoppaiset, ei mitään asfalttia ja piti pitää vahvasti kiinni niistä laudoista joitten päällä istuin. Lautoja kuljetettiin kuorma-autoilla Igomelin sahalta Plussan asemalle. Mitään linja-auto kuljetuksia ei silloin ollut.
No, saavuimme kaikki viisi tyttöä ehjinä juna-asemalle ja matka jatkui kohti Viroa!
Pääsykokeet alkoivat. Hakijoita oli muistaakseni noin 150! Ensimmäisessä kokeessa, joka oli äidinkielen oikeinkirjoitus sanelusta (Диктант), puolet hakijoista karsiutui. Minä olin siinä kokeessa ainoa, joka sai täydet 5 pistettä. Lilja ja minä läpäisimme kaikki kokeet. Lilja päätti tulla opiskelemaan Petseriin syyskuussa, mutta minua ei kiinnostanut lääkärin ammatti, joten hain hakupaperit pois.
Kuinka ollakaan! Arkhangelin Kooperativnyi tehnikum’in edustajat ilmestyivät paikalle ja houkuttelivat kokeissa karsiutuneita opiskelijoita kokeilemaan pääsyonnea heille päin. Me, kaksi Olgaa, Irja ja minä läpäisimme kokeet ja meitä onniteltiin ja sanottiin, että tervetuloa 1. syyskuuta Arkhangeliin!
Tieto oli yllätys vanhemmille! Pihkovan alueelta Igomelista oli rautateitse matkaa Arkhangeliin noin 1’500 kilometriä! Ohhoh!
Matka Arkhangeliin
Kesä 1952 vierähti nopeasti ja elokuun viimeisinä päivinä meidän joukko lähti taas kuorma-autojen kyydissä Plussa-asemalle.
- Matkatavaroina minulla oli säkkikankaasta tehty reppu ja
- kädessä pahvinen ruskea matkalaukku, jonka kulmissa oli metalliset vahvikkeet.
- Sitten vielä kassi.
- Mukaan olin varannut talvivaatteita ja
- ainakin pienen kattilan,
- haarukan,
- veitsen ja
- lusikan.
Matka jatkui sieltä kohti Leningradia (noin 200 km), jossa piti vaihtaa junaan Leningrad – Vologda (noin 600 km). Kun suoraa junayhteyttä Arkhangeliin ei ollut, piti matkustaa Vologdan kautta. Vologdassa saimme liput tarvittavaan junaan, joka puksutti 764 km Arkhangelin asemalle asti.
Jokaisella asemalla lipun saanti oli aina iso homma! Jonot pitkät. Jos lipun onnistuimme saaman, niin vaunut olivat täynnä matkustajia. Istumapaikkoja ei riittänyt puhumattakaan makuupaikoista. Minä, kun olin pieni ja hoikkavartaloineen, niin menin kerran nukkumaan lämpöputken viereen vaunun katon rajassa olevalle hyllylle.
Kolmen vuorokauden jälkeen saavuimme Arkhangelin rautatieasemalle, mutta itse kaupunki oli vielä joen toisella puolella. Ylitimme Severnaja Dvina -joen proomulla ja vihdoin olimme perillä.
Vastaanotto oli hyvä! Ammattiopiston edustajat olivat vastassa jo asemalla ja saattoivat meidät perille. Meidät sijoitettiin vanhan puisen talon toiseen kerrokseen jossa oli iso huone ja 11 petattua rautasänkyä odottamassa. Sängyt olivat yhdessä kerroksessa ja samanlaisia kuin sotilaskasarmeissa! Jokaisen sängyn vieressä oli pieni yöpöytä (тумбочка), keskellä huonetta iso pöytä, jonka ympärillä varmaan 11 tuolia. Huoneen sisäpuolella oven vieressä titan, jossa oli aina kiehuvan kuumaa vettä teetä varten. Huonessa oli myös radio.
- Titan oli iso, sähköllä toimiva neuvostoliittolainen vedenkeitin.
Vihdoinkin rasittavan matkan jälkeen pääsimme nukkumaan omaan sänkyyn!
Hyvää huomenta, toverit!
Siitä alkoi elämä Arkhangelissa. Päivärytmi opistolla oli selkeä. Aamulla kello kuusi Radio Moskova toivotti Hyvää huomenta, toverit! Aloitamme aamuvoimistelun! Доброе утро, товарищи! Начинаем утреннюю гимнастику.
Kaikki yhdessä!
Yksi, kaksi, kolme, neljä.
Alkaa…
Nyt!
Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Linkkejä Ja Kuvaselityksiä
- Elämäni Koulut. Osa 1. Aapinen.
- Elämäni Koulut. Osa 2. Võru ja Plussa
- Elämäni Koulut. Osa 3. Igomelj.
- Elämäni Koulut. Osa 4. Seiska-Luokka.
- Elämäni Koulut. Osa 5. Kasi-Luokka.
- Elämäni Koulut. Osa 6. Matka Arkhangeliin.
-
Koko suku saattamassa Violaa matkalle. Vasemmalta oikealle:
- Viljam-eno
- Varpu-mummo
- Viola
- Liljan pikkuveli
- Hilda Tirranen
- Einon ja Tamaran poika Vova
- Tamara
- Lyyti-täti
- Isoisä Simo Heistonen
- Aune-Amalia, Malja-täti
- Tolja-veli
- Äitini Hilma-Maria
- Eino-eno
- Arvi-Eno
- Lempi Tirranen
- Zoja, Arvin vaimo
- Nina, Viljamin vaimo
- Sylissä Ninan ja Viljamin lapsi Sveta (tai Ira)
-
Ensimmäinen vuosikurssi 1953
- Koperativnyi Teknikum Arkhangelsk
- Viola eturivissä ensimmäinen vasemmalta
- Olga H. eturivissä toinen vasemmalta
- Irja eturivissä ensimmäinen oikealta
- Olga R. takarivissä ensimmäinen oikealta
-
Petserin asema
- Petserin asema Virossa
-
Vologdan asema
- Asemapäällikkö kuvassa keskellä
- Kantajilla valkoiset esiliinat
-
Arkhangelin asema
- Kuva otettu joelta päin
- Etualalle proomut, jotka kuljettivat matkustajat kaupunkiin leveän joen toiselle puolen
-
Titan vedenkeitin
- Keitin oli jokseenkin tämän näköinen
- Asuntolan vastaava piti siinä aina saatavilla kuumaa vettä
Tarina jatkuu…
Paljon on mahtunut elämääsi,ei tiedä muuta sanoa. Selailin tuossa kirjaa ylistarolaiset talvi ja-jatkosodissa 1939-1945
Siellä oli isäni taistelupaikat. Kysyisinkin sinulta onko nämä paikat tuttuja sinulle ilomantsi oinassalmi Laatokan karjala särkisyrjä ilola ruskeala sortavalan mlk rytty tohmajoki kauravaara kaalamo niemiskoski kiteenjoessa tuokslahti tavonmäki saavainjoki sammatsaari laatokalla, rautalahti metsämiklin kylä karjalan kannas rajajoki pien kallelova suur-kivi valkeasaari okanmäki pitkäkoski.
Oli näköjään monta noita pitäjiä ei ole ennen tullut luettua tätäkään kirjaa vaikka ollut meillä vuosikymmenet
Ilmoita asiaton viesti
Erkki Latvala, kyselet väärätä henkilöltä isäsi taitelupaikkoja. Ne paikat kaikki ovat silloisen Suomen puolella. Minä olen käynyt ainakin puolella paikkakunnista joista kyselet.
Ilmoita asiaton viesti
Ok. Kyllä tiesin että ovat aikoinaan kuuluneet Suomelle. Ajattelin vain kun Heistonen on inkeriläisiä niin kysyin josko jotain tietäisi näistä alueista
Ilmoita asiaton viesti
En ole lukenut tuota kirjaa ja nuo monet paikat ovat tulleet ”tutuksi” jostain kirjoista ja kertomuksista. Ei sen enempää. Saanko kysyä? Selvisikö isäsi sodista?
Minun isä-puoli oli jäänyt Leningradin piirityksen sisäpuolelle ja menehtyi siellä. Tiedämme, että hän on haudattu joukkohautaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä selvisi hengissä lievästi haavoittuneena. Tuo Ylistaro on myös minun kotipaikkakuntani, kirja tehty siis tämän pitäjän sotilaista, joskin Ylistaro on nykyäään liitetty Seinäjoen kaupunkiin
Ilmoita asiaton viesti
Se on hienoa, että isäsi selvisi hengissä siinä sotien myllerryksessä! On ollut Onni mukana!
Sehän on hyvä, että paikkakuntasotilaista on tehty kirja. Paikallinen historia säilyy paikkakunnan tulevillekin sukupolville!
Ilmoita asiaton viesti
Mieriskelen: Minäkin olen käynyt koulut sodan jälkeen yhteensä 19 luokkaa.
Jostain syystä ne eivät ole jääneet mieleen kovin voimakkaasti. Mistähän se johtuu? Aloitin koulun 1944, alkuun en osannut suomenkieltä. Nyt ajattelen että ehkä koin kaiken Suomessa sen takia heikosti koska kotini ja kotimaani oli Karjala, ei Suomi. Meillä ei ollut minkäänlaista isänmaallista kasvatusta. Kotiseuturakkaus jäi Karjalaan, jonka NL tuhosi ja ryösti.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle on jääneet! En tiedä syytä. Jotenkin halusin nyt vaan muistella niitä aikoja ja niin kuin ”elää niitä uudelleen”. Nuori elää tulevaisuuden toivossa, vanha menneisyyden muistoissa!
Ilmoita asiaton viesti
@ Leo Mirala 19.2.2019 20:06
Olen tässä miettinyt miksi sinun koulukäyntisi ei jäänyt voimakkaasti mieleesi? Varmaan sen takia, että et koulukäyntiaikana joutunut sellaisiin vaikeuksiin, mihin joutui moni muukin inkeriläinen minun lisäksi.
Kiitos kommenttista!
Ilmoita asiaton viesti
Fredrik Arra, kiva kun seuraat kirjoituksiani ja suosittelet. Kiitos siitä! Varmaan ei kiinnostaisi enää kirjoittaminen jos tietäisit, ettei kukaan koskaan lue niitä!
Ilmoita asiaton viesti
Petri Friari, kiitos blogin suosittelusta ja oikein mukavaa alkanutta päivää!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Viola taas! Sinulla on ollut valtava tiedon jano, aina eteenpäin kaikki esteet ylittäen.
Toivottavasti jatkat vielä kertomustasi, mielenkiinto ei laannu.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Elle Marketta!
Kiva kun piipahdit sivulleni! Niin kuin kirjoitin tuolla kommentissa, että vanha elää muistoissaan! Nyt taisi tulla se vaihe!
Oikein valoisaa ja mukavaa alkanutta päivää sinulle!
Ilmoita asiaton viesti
Johanna Sirén-Kaplas!
Kiva tavata taas sivullani! Kiitos blogin suosittelusta!
Oikein hyvää alkanutta päivää!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, Fb-sivullani tykkääjille kuin myös blogin lukijoille ja vielä kerran suosittelijoille!
Meitäkin, inkeriläistyttöjä, entisestä pois juna vei…sinne Arkangeliin!
https://www.youtube.com/watch?v=KqBIt5VQddA
Satu Pentikäinen – Menolippu
Ilmoita asiaton viesti