Elämäni Koulut. Osa 10. Korkeakouluun.
Olin nyt matkalaukkuineni syksyisessä Arkangelin satamassa. Vuosi oli 1955. Kädessä työmääräys: ilmoittauduttava Arkangelin alueellisen kuluttajajärjestön (Архоблпотребсоюз), Arktorg’in, pääkonttorissa.
Poikkeuslupa
Itse halusin kuitenkin jatkaa urheilun ja liikunnan opintoja Arkangelissa heti Teknikumin jälkeen sen sijaan, että olisin mennyt ensin kolmeksi vuodeksi työhön kaupan alalle. Siihen tarvittiin virallinen lupa. Jo keväällä, heti valmistumiseni jälkeen, olin anonut vapautta työvelvollisuudesta. Poikkeuslupa piti saada Moskovasta. Teknikum otti vastaan hakemukseni, haki siihen suositukset ja lähetti sen Moskovaan, luultavasti opetusministeriöön.
Siihen aikaan suosituksilla oli iso vaikutus asioiden hoitumiseen. Itse en lopullista hakemusta nähnyt, mutta suosituksia lienee saatu ainakin:
-
Teknikumin lisäksi ainakin
- Todistus siitä, että olen urheilullinen kyky
-
Arkangelin alueelliselta urheilun ja liikunnan komitealta (Архангельский областной комитет по делам физкультуры и спорта) ja
- Todistus Arkangelin alueen urheilijoiden ja urheilun opettajien tarpeesta
-
Urheiluseura Myrskylinnulta (Спортивное Общество Буревестник).
- Todistus, että olin menestyksellä edustanut urheiluseuraa luistelujoukkueen riveissä.
Poikkeusluvan myöntämiseen saattoi vaikuttaa myös sodan jälkeinen pula opettajista ja Neuvostoliiton valtiollinen tahto menestyä kansainvälisillä urheiluareenoilla, mutta näitä seikkoja en silloin miettinyt. Yleensä liikunnanopettajat olivat miehiä ja sodan jälkeen miehistä oli pula kaikilla aloilla.
Teknikumista sain tietää, että minulle oli myönnetty hakemani poikkeuslupa. Nyt saatoin osallistua pääsykokeeseen ja pääsin opiskelemaan Arkangelin valtiolliseen pedagogiseen instituuttiin (Архангельский Государственный Педаггический Институт) ilman kolmen vuoden työskentelyä.
Olin aivan innoissani!
Haave toteutui
Nyt pääsin opiskelemaan haaveilemalleni alalle liikunnan ja urheilun pariin. Ei tarvinnut lähteä kaupan myyjäksi mittaamaan kankaita metrikepillä.
Poikkeusluvan saaminen oli tosi yllätys ja suuri ilo minulle. En uskonut, että niin voisi tapahtua. Säännöt olivat tiukat ja lupa piti hakea Moskovasta asti.
Määräys oli se, että ammattiopiston päättämisen jälkeen piti olla kolme vuotta töissä ja juuri siinä paikassa, mihin oli määrätty ja missä eniten tarvittiin! Vasta sen jälkeen olisin voinut vaihtaa työpaikkaa tai lähteä opiskeleman jotain muuta ammattia.
Mutta hienosti kävi ja pääsykokeiden jälkeen olin hyväksytty instituutin ensimmäiselle vuosikurssille. Se oli iso käännös elämälleni.
Tarina jatkuu …
Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Linkkejä Ja Kuvaselityksiä
Hakemisto tämän Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Onko Viola sinun koulutuksessa jotain samaa kun suomessa valmistuu liikunnan opettajaksi. Tuosta linkistä voit lukea.
http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/86_ammatti
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä suurin piirtein noin.., mutta koulutus oli laajempaa ja sen erikoisala oli liikuntakasvatus ja ihmisen anatomia ja fysiologia.
Eli sitten opettajana sai olla niin liikunnan- kuin anatomian ja fysiologian! Se on selvä, että liikunta vaikuttaa ihmisen kehoon monella tavalla: hermostoon, verenkiertoon, sydämentoimintaan jne…Koulutus kesti neljä vuotta ja kerron siitä hieman enemmän seuraavassa jaksossa.
Kiitos kommentista!
Ilmoita asiaton viesti
Fredrik Arra, kiva kun taas olet linjoilla ja suosittelet blogia! Mukavaa sunnuntai-iltapäivän jatkoa!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille,blogin lukijoille ja suosittelijoille kuin myös Fb-sivullani tykkääjille!
Mukavaa kevättä!
Ilmoita asiaton viesti