Elämäni Koulut. Osa 50. Loma Putinassa.
Neuvostoliitossa 1960-luvulla opettajan ja opiskelijoitten kesälomat kestivät kolme kuukautta.
Niinpä Narots-järven kesäleirin jälkeen jäi vielä loma-aikaa, joten sanoimme näkemiin Minskille ja suunta oli taas kohti Kupanitsan seurakunnan Putinan (Будино) kylää Leningradin alueella. Siellä asuivat äitini, tätini ja veljeni.
Matka Putinaan
Matka alkoi Minskistä junalla kohti Lenigradia (nykyisin Pietari). Sinne on noin 800 kilometriä. Reitti oli jo hyvin tuttu. Rautatieasemalta pääsi raitiovaunulla Satovaja-katua (Улица Садовая) pitkin Heinätorille (Cенная площадь), josta Leningrad – Volossova -reitin linja-autot sitten veivät perille. Matkaa oli noin 80 kilometriä ja se kesti joskus yli kolmekin tuntia. Edellinen pysäkki ennen Volossovaa oli Putinan kylässä Mari Olkkosen talon kohdalla. Vastakaisella puolella tietä oli Anni Kostiaisen (Koulun Annin) talo. Siinä talossa oli sodan jälkeisinä vuosina (1941 – 1945) kyläkoulu, jossa minäkin kävin toista ja kolmatta luokkaa. Siitä Anni Kostiainen saikin lempinimensä ”Koulun Anni”
Hieman ennen saapumista Putinan kylän pysäkille näkyi jo bussin ikkunasta vanha hirsimökki ja pihalla kallistunut vääräkoivu. Tämäkin näkymä oli jo painunut syvälle mieleeni!
Oli aina kiva taas vuoden päästä saapua tänne, jossa rakkaat Äitini Hilma-Maria Heistonen, tätini Lyyti Heistonen ja veljeni Tolja (Anatoli) Heistonen asuivat.
Kesäloma jatkui
Näissä kylämaisemissa lähimmäisteni parissa kesäloma jatkui jo totuttua rataansa. Niin kuin muinakin vuosina, tänä kesänä puuhaa riitti jokaiselle päivälle, mutta tämä oli paljon enemmän rentouttavaa kuin alkukesästä Narots-järven leirillä opiskelijoitten kanssa, jossa olin vastuussa koko opiskelijaryhmästä. Työ Putinassa oli jo itsessään elämää, siinä oli sisältöä, kun taas kesäleiri, vaikkakin viihtyisä, oli vain käsketty tehtävä.
Joka kesä ja joskus talvellakin Putinaan äitini, Lyyti-tätini ja veljeni luokse tuli sukulaisia käymään jonkun merkkipäivän tai vaikkapa uudenvuoden juhlan kunniaksi. Tai sitten pelkästään ihan muuten vain, kun teki mieli tavata sukulaisia. He tulivat useimmiten ilman etukäteen ilmoittamatta ja ketään ei käännytetty koskaan takaisin. Aina löytyi jokaiselle yösija! vaikka sitten naapurin navetan ylisiltä, jos ei muualta.
Sukulaiset kävivät myös viereisessä talossa enoni Sulo Heistosen ja Hilma Heistosen (os. Sistonen) perheen luona kuin myös meidän sukuun liittyneen Maria Olkkosen perheessä ja piipahtelivat sitten jokaisen perheen luona.
Kiva oli katsella kuinka joskus pöydän ääressä oli jopa lähes kymmenkunta naishenkilöä. He joivat teettä vanhan tavan mukaan lautaselta ryystäen. Ensin tietenkin laitettiin sokeripala suuhun. Sokeri oli kovaa ja isoina palasina. Sitä pilkottiin sokerisaksia käyttäen. Joskus minä nykyäänkin ryystän lautaselta, jos tee on liian kuumaa, mutta sokeri sulaa liian nopeasti.
Joten joka kesä Kupanitsan seurakunnan Putinan kylässä oli aika vilkasta liikehdintää Heistosten lähimpien ja kaukaisempienkin sukulaisten kesken.
Ne olivat hienoja kesiä!
Kesällä vierailuja tehtiin myös toiseen suuntaan. Talon väki kävi tapaamassa sukulaisia ainakin Leningradin alueella esimerkiksi Slantsyn (город Сланцы Ленинградской области) lisäksi Siverskassa (Сиверская), Belogopkassa (Белогорка) ja Bolshevon-kylässä (Большево) Taitsassa (Тайцы), jossa sielläkin asui sukulaisiamme.
Esimerkiksi, vuosi taisi olla 1963, kun Viljam-eno ja Amalia-täti (Malja) tulivat Slantsysta, jossa he asuivat käymään Putinassa, niin takaisin lähtiessään he kutsuivat meidät kylään. Minä tyttäreni kanssa ja Lidia Olkkonen vierailimme heillä. Tästä reissusta kuvia on säilynyt vain menomatkasta Slantsyyn, jotka nyt julkaisen tässä blogissa.
Ja sehän vasta olikin tosi kiva kun äitini, Lyyti-tätini ja veljeni Tolja kävivät luonamme Minskissä matkustaen lentokoneella. Tuo matka oli heidän elämänsä ainoa lentomatka.
Vadelmapensaat
Tuossa vanhan hirsimökin takana kasvaa luonnostaan isoja vadelmapensaita, vaapukoiksi niitä silloin sanottiin. Kuvassa näkyy kuinka ne pensaat ovat aika korkeita ja tosi reheviä ja mikä on parasta: vadelmat olivat isoja ja niiden satokausi oli pitkä.
Silloin, kun syksyllä vuonna 1945 me palasimme Udmurtiasta kotiseuduillemme, mutta meidät käskettiin pois ja kuljetettiin tänne Volossovaan ja sijoitettiin Putinan kylään niin tällaisia isoja vadelmapensaita oli iso ”plantaasi” Putinan kylän ja Sumino-sovhoosin välisellä alueella! Ne olivat niin korkeita, että me lapset kävelimme niitten alla niin kuin pienten puitten varjossa ja poimimme isoja vadelmia ojentamalla kättä ylös. Vaapukat roikkuivat päittemme yläpuolella! Myöhemmin ne vadelmapensaat oli kaikki raivattu pois ja paikalle raivattu Sumino-sovhoosin porkkanapelto.
Mutta ihme kyllä, vanhan hirsitalon takana, aivan sen peruskivien vierestä seinää pitkin kasvoivat nämä vadelmapensaat ja tuottivat hyvää satoa!
Takaisin Minskiin
Lomapäivät menivät mukavasi ja alkoi lähestyä jo syyskuu, jonka ensimmäisenä päivänä kaikissa kouluissa ja opistoissa alkoi lukukausi, joten oli aika miettiä paluumatkaa Minskiin. Piti hommata junaliput ja alkaa pakata tavaroita…
Malja-täti oli käymässä Putinassa ja auttoi meitä, ainakin tytärtäni, pakkaamaan matkalaukkua. Hyvästelimme omaiset ja naapurit sekä vielä erityisesti vitivalkoisen kissamme ja matka alkoi takaisiin Minskiin!
Muuten. Koko kylässä ei ollut toista kokonaan valkoista kissaa. Sekin on jäänyt mieleen, että meidän kissamme silmät olivat eri väriset.
Lähteminen omaisten luota oli aina haikeata. Mutta elämä vei ja piti kuitenkin kulkea sitä polkua minne kohtalo ohjasi.
Tarina jatkuu…
Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
- Hakemisto Inkeri Klubi ry – Клуб Ингрия -sivustolla
- Hakemisto Uuden Suomen Puheenvuorossa
- Школа моей жизни. Часть 0. Индекс.
Video
Lomalle Putinaan 1967
Kuvien Selityksiä
- Kuva Mummon halaus
- Kuva Kaverukset
- Kuva Peruna kukkii
- Kuva Vaapukoita syömässä
- Kuva Mansikat kypsyvät
- Kuva Sato valmistuu
- Kuva Pyöräilemässä
- Kuva Veljekset
- Kuva Kesävieraat
- Kuva Lähdössä Slantsyyn
- Kuva Näkemiin Kisumisu
Pekka Toivonen!
Kiva kun olet linjoilla ja tykkäsit kirjoituksesta!
Kiitos blogin suosittelusta! Tervetuloa uudelleen!
Ilmoita asiaton viesti
Erkki Latvala!
Kiva kun seuraat kirjoituksiani ja suosittelet muillekin luettavaksi!
Kiitos paljon siitä! Oikein mukavaa alkanutta elokuuta!
Ilmoita asiaton viesti
Pertti Rampanen!
Jouko Repo!
Kiva kun piipahditte sivulleni ja suosittelette blogia!
Kiitos paljon ja mukavaa viikonloppua!
Ilmoita asiaton viesti
Toteanpa tähän väliin, että nämä jutut olisi hyvä koota jossain vaiheessa myös jonkinlaiseksi kirjan tapaiseksi. Tulevienkin sukupolvien on hyvä ymmärtää, miten ihmiset elivät ja toimivat näissä historian käänteissä. Ei näistä asioista ole vielä liikaa kirjoitettu, ja tarina on mielenkintoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Juho Laatu!
Toivoisin itsekin, että jossain vaiheessa, nämä kirjoitukset tulisivat koottu jonkinlaiseen muotoon, mutta en tiedä milloin. Nyt vain kirjoittelen!
Kiitos paljon kannustavasta kommentista ja blogin suosittelusta! Tässä vaiheessa iloitsen kovasti, että kirjoitukset kiinnostavat teitä, lukijoita!
Samalla kiitän kommenttisi suosittelijoita Pekka Toivosta ja Matti Karjalaista myös blogin suosittelusta!
Oikein kivaa viikonvaihdetta teille jokaiselle!
Ilmoita asiaton viesti
Kommentti kopioitu Fb-sivultani:
Ritva Nordberg:
Valaisee paljon teidän elämää kun saan lukea kiitos Viola ❤️
Ilmoita asiaton viesti
Ritva, on iloa kirjoittaa teille, jotka käy lukemassa! Kiitos paljon kun seuraat kirjoituksiani!
Mukavaa viikonvaihdetta! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Halonen!
Kiva kun piipahdit sivulleni ja tykkäät kirjoituksesta! Kiitos kun suosittelet sitä muillekin luettavaksi! Oikein mukavaa lauantai-iltaa!
Ilmoita asiaton viesti
Suomessakin oli silloin 60-luvulla tasan kolme kuukautta lomaa sekä oppilailla että opettajilla.
Olen hämmästynyt siitä kuinka paljon valokuvia sinulla on elämäsi eri vaiheista ja että ne ovat säilyneet ja nyt jaettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ne kolme kuukautta lomat olivat tosi tarpeen! Keväällä laskettiin päiviä lomalle, mutta syyskuun lähestyessä teki mieli jo töihin!
Valokuvista olen kiitollinen ensimmäiselle ammattiopistolle Arkangelissa Kooperativnyi tehnikumille (Кооперативный техникум), jossa opiskelin vuosina 1952-1955. Hyvistä urheilusaavutuksista sain palkinnoksi Smena-kameran. Siitä alkoi harrastus. Valitettavasti kuvia olen paljon tuhonnutkin. Käytän joskus myös Viljam-enon ottamia kuvia, joita minulla on albumissani. Ne ovat paremman laatuisia. Hän oli jossain vaiheessa hankkinut kameran ja kuvasi myös paljon sukulaisia.
Kiitos kommentista ja blogin suosittelusta!
Ilmoita asiaton viesti
Jaakko Ojaniemi!
Kiva kun tykkäät käydä sivullani ja suosittelet blogia!
Kiitos siitä ja mukavaa Sunnuntaita!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kaikille sivun vierailijoille, keskusteluun osallistujille, blogin lukijoille kuin myös Fb-sivullani tykkääjille ja kommentoijille!
Oikein mukavaa kesänjatkoa!
Ilmoita asiaton viesti