Inkeriläisyys Talteen

Marraskuun lopussa 2018 minun ottivat yhteyttä Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta Arkistotutkija Maiju Putkonen ja Hesarin toimittaja Lea Pakkanen, jonka kirjoituksen Sunnuntai-Hesarissa: ”Mummoni Siperiaan karkotettu” olinkin juuri lukenut! Molemmat vetävät Inkerin aiheista projektia. He pyysivät minulta haastattelua. Tietenkin ilomielin suostuin siihen!

Kuten monet uuden Suomen Vapaa-ja Puheenvuoron lukijat ja kirjoittajat tietävät, että olen itsekin suomalaisena muuttanut Neuvostoliitosta, eli olen Suomessa inkerinsuomalainen. Kaikki joka liittyy tähän aiheeseen kiinnosta minua kovasti.

Olen kirjoittanut useita (satoja) blogeja inkeriläistä, inkeriläisyydestä; siitä mitä olen saanut tietää tutkijoilta ja kirjoittajilta, jotka ovat itse kokeneet kovia eläessään suomalaisena Neuvostoliitossa!

Historia Talteen

Minua eniten huolestuttaa nyt se, että kuitenkin monelta osin Inkerin suomalaisten historia on jäämässä hämärän peittoon. Minun ikäluokkaani on enää vähän jäljellä – meitä, jotka ovat itse kokeneet ja nähneet – joten kiireellä pitää haastatella ja tallentaa tietoa tuleville sukupolville.

Tämä Maiju Putkosen ja Lea Pakkasen vierailu antoi minulle potkun kirjoittaa muistelmia. Kuinka paljon omasta elämästään voi kertoa muutaman tunnin haastattelussa? – Ei kovinkan paljon. Joten kypsyin siihen, että aloitin kirjoittamaan muistelmiani sarjaan ”Elämäni Koulut”.

      Alkujaan muutamaksi kirjoitukseksi tarkoitettu Elämäni Koulut -sarjassa on nyt jo menossa osa 51!

Meidän suvustamme olen viimeinen, joka on syntynyt siellä kaukaisen menneisyyden omassa rakkaassa Oinaalan Arvilasssani Inkerinmaalla, joten kukaan muu ei voi siitä enää kertoa. Pahoittelen, etten aloittanut aikaisemmin, jo vuosia sitten, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

En millään pahalla, mutta niin sanoisin myös Maijun ja Lean inkeriläisaiheisista projekteista, että ollaan jo myöhässä! Pian tulee 30 vuotta siitä päivästä kun Mauno Koiviston päätöksellä avattiin ”Suomen portit” inkerinsuomalaisille, paluumuuttajille.

Inkeriläinen Ilta Imatralla

Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan! Minä iloitsen kyllä kovasti siitä, että SKS-arkistotutkija ja projektin ”Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen, arkistot haltuun” koordinaattori Maiju Putkonen tulee huomenna Inkeri Klubin kutsumana

Vapaa Pääsy
Tervetuloa!

On ilo havaita kuinka nuorempi sukupolvi on lähtenyt liikkeelle tallentamaan historiallisia muistoja!

Video

Mauno Koivisto kutsuu inkeriläiset Suomeen

Tasavallan presidentti Mauno Koivisto
sanoi keväällä 1990, että inkeriläisiä
kohdellaan Suomessa paluumuuttajina.

Kommentti vaikutti maahanmuutto-
politiikkaan vuosia.

P.S.

Kansallismuseossa tulee ensi tammikuussa esille näyttely Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset

Linkkejä

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu