Onko Suomessa MummoFobiaa?

Suomen kuvalehti nr15 nosti kirjoituksessaan ”miljoonan mummon maa isovanhempien ja mummojen merkityksen. Suomalaisessa kulttuurissa isovanhemmilla ei ole mitään oikeuksia puuttua ydinperheen asioihin.Suomalainen lainsäädäntö ei tunne laajaa perhekäsitettä, mikä tuli esille maahanmuuttaja mummojen karkotuksissa. Jopa pääministeri torjui laajan perhekäsityksen hyväksymisen, ”silloinhan olisi yhden mummon sijan talossa 4 isovanhempaa”. Olisiko se niin pelottavaa??

Meidän sukumme venäläisessä ja inkeriläisessä kulttuurissa isovanhemmat ovat olleet aina arvostettuja ja kunnioitettuja perheenjäseniä, joilla on ollut oikeus ja velvollisuuskin puuttua lasten ja lastenlasten elämään. Ei kukaan sitä kyseenalaistanut perheessä eikä yhteiskunnassakaan. Edelleen Venäjällä isovanhemmat ovat tärkeässä asemassa huolehtien esim., lastenlasten kouluun saattamisessa ja iltapäivähoidossa ilman minkänlaista lakia siihen.

Suomalainen lainsäädäntö asettaa viranomaisedunvalvojuuden vanhempien ja isovanhempien edelle lasten huostaanotoissa ja myös kehitysvammaisten kohdalla viranomaisedunvalvoja määrätään mielummin kuin vanhempi tai isovanhempi.

Olin hoitanut kehitysvammaista tyttärenpoikani pienestä pitäen Neuvostoliitossa, muutin hänen kanssaan Suomeen 1990  ja toimin hänen omaishoitajanaan ja edunvalvojanaan hänen asuessaan ensin luonani ja myöhemmin laitoksissa ja palvelukodeissa pääkaupunkiseudulla.

 Imatralle muutettuamme tyttärenpokani palvelukoti aloitti heti pojan vieraannuttamisen minusta, en vain huomannut sitä alussa henkilökunnan leveän hymyn takana. Minusta tehtiin perätön  ilmianto pahoinpitelystä tyttärenpokani mustelmasta hänen kasvoissa, joka oli todennäköisesti syntynyt laitoksessa. Tapaamiset lopetettiin kertaheitolla. Roikuin 11kk löysäsä hirressä, niin kuin Suomessa sanotaan, kunnes syyttäjä vapautti minut pahoinpitelyepäilyistä.  Pahoinpitelysyyte hylättiin, mutta viranomaisedunvalvojan määrääminen onnistui laitokselta ja tapaamiset lopetettiin nyt vedoten pojan itsemääräämisoikeuteen.

Vieraannuttaminen alkaa saada jo farssimaisia piirteitä ellei olisi kysymys kahden ihmisen tragediasta. Pojan molemmat vanhemmat ovat kuolleet. Asun noin kilometrin päässä laitoksesta, jossa hän asuu vuokraalla. Tullessamme vastaan kadulla palvelukodin työntekijät asukkaineen kääntyivät ympäri, etteivät kohtaisi minua. Olen tavannut lapsenlapseni viimeistään 20.11.2009. Tullessani viime viikon keskiviikkona palvelukodin pihalle työntekijä juoksi kovaa vauhtia helmat heiluen sisään lukiten ovet, unohti jopa pari asukasta pihalle. Talo linnoittautui! Ovikello ei toimi. Puhelinsoittoon eivät vastanneet ja hälyttivät poliisin paikalle, että olen luvatta yksityisellä alueella. Tottelin tieteenkiin poliisin käskyä.

Näin toimittiin ehkä Etelä-Afrikassa apartheidin aikana tai Yhdysvaltojen Etelä-valtiossa 1800 luvulla. En tiedä itkeä vai nauraa tätä joukkohysteriaa, mitä palvelukoti harjoittaa minua 74v. mummoa kohtaan. Jos tämä ei ole syrjintää ja rotusortoa, niin mikä sitten?

Surullisinta on tietysti 28 vuotian kehitysvammaisen puhumattoman autistisen lapsenlapseni kohtalo. Häneltä on riistetty yhteys omaan lapsuuteen ja nuoruudeen, oman kulttuuriin ja äidinkieleen ja lämpimään omaiseen.Tytärenpokaani on hyvin helppo manipuloida ja johdatella, koska hän halua miellyttää vastaamalla peukalo ylös tai alas kuten olettaa kysyjän haluavan tai pelosta toimii kuten halutaan. 

Jos palvelukoti tai työntekijät takertuvat yhteen asukkaaseen näin tiivisti, herää epäilys tarkoituisperistä, eteenkin kun eräs työntekijä todistajalausunnossaan kertoi Vantaan käräjäoikeuden edunvalvojuuskäsittelyssä, että hän kiinnostui jo heti alussa tästä ”mielenkiintoisesta tapauksesta”, siis kehitysvammaisesta asukkaasta laitoksessa!?

Isovanhemmilla on tärkeä rooli lasten lasten elämässä perinteen siirtäjänä. Suomalaisen yhteiskunnan tulisi nähdä meidät mummot rikkautena mummofobian sijan. Mummot voimavara eivät uhka!

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu