Vammaisten lääkkeiden käyttö tiukempaan valvontaan!

IL:ssä tänään toimittaja Soila Saroniemen kirjoitus ”HUONOA KOHTELUA” kertoo siitä, etten ole ainoa Suomessa joka on huolestunut kehitysvammaisten kohtelusta heille tarkoitetuissa asuinyksiköissä.

”Ilmoitukset kehitysvammaisten huonosta kohtelusta ovat lähes kaksinkertaistuneet” -kertoo IL:ssä Kehitysvammaisten Tukiliiton toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi ja jatkaa.. Yheydenottoja on tullut vyöryynä. Eräs yhteydenottojen aihe on omaisten vieraannuttaminen kehitysvammaisesta. Yksilön vapauden rajoittamisen mahdollistaa esimerkiksi kehitysvammalaki. Sen (42§) pykälä antaa avoimen valtakirjan , eikä vastaa perustuslakia.Se täytyy kumota.”

Kehitysvammalaki on 1970 luvulta on jo mielestäni ”antiikkia” ja Suomi vaan jatkaa sen ylläpitämistä! Suomi ei pysty ratifioimaan YK:n vammaisten oikeuksia koskevaa sopimusta, ennen kuin tuo 42§ on purettu.Kehitysvammaisten ja erityisesti autististen henkilöiden kuntoutuksen, kasvatuksen ja opetuksen nimissä tapahtuu paljon suljetujen ovien takana heidän oikeuksia loukkaavaa kohtelua, huoneeseen sulkemista, sitomista, nöyryyttämistä, eristämistä, vapauden riistoa ja lääkkeillä turruttamista! 

Kun palvelukodeissa ja laitoksissa on vähän ja usein epäpätevää henkilökuntaa, on helpompi antaa pilleri kuin paneuutua asukkaan haastavaan käyttäytymiseen ja määrätietoiseen kuntoutukseen.Tahdonvastaisesta läkityksestä voi sanoa, että henkilö on ”kemiallisesti sidottu”. 

Hankaluudet Raution toimintakeskuksen kanssa alkoivatkin siitä, että uskalsin kysyä lisälääkityksestä tyttärenpojallani, koska huomasin hänen olevan jo aamusta lääketokkurassa. Selvityspyyntööni ja muistutukseeni vastaus tuli tekstiviestillä, että lääkärin määräyksestä kaikki yhteydet poikki ( 12.1.2009).

 Kokemukseni Suomen kehitysvammahuollosta ovat viimeisten 20 vuoden ajalta, jotka olen toiminnut kehitysvammaisen lähiomaiseni huoltajana ja edunvalvojana, kunnes Raution toimintakeskus valheellisin perustein sai minulta sen pois ja eristi minut tyttärenpojastani. Ja  tyttärenpokaani kohdalla on meneillä nyt todella julma vieraannuttamisprosessi!

Kehitysvammaislla ja autisteillä henkilöillä voi olla mielenterveysongelmia aivan samalla tavalla kuin muullakin väestöllä. Mutta kuinka paljon näiden vammaisten käyttäytymisongrlmien taustalla on kommunikaation puutteita, joita hoidetaan neuroosilääkkeillä, neurolepteillä ja antiepilepteillä?

Vuosien mittaan lääkäreiden vaihtuessa vammaiselle henkilölle voi kertyä aikamoinen arsenaali psyykelääkkeitä, jota coctailia vielä kukin työntekijä sekoittaa oman harkintansa mukaan antamalla lisälääkkeitä.Päivi Aaltosen aihetta käsittelevässä pro gradu-työssä ”Matka autistien planeetalle todetaan, että ”varmuuden vuoksi lääkitseminen voi olla vain asukkaan lääkitsemistä henkilökunnan rauhoittamiseksi”

Ylisen ja Lehtimäen kehitysvammaisten myrkytyskuolemat paljastivat kuinka avuttomia vammaiset ihmiset ovat vallankäytön kohteina. Nämä insuliinisurmat paljastuivat sattumalta ja ovat mielestäni ”jäävuoren huippua”.

Tilastojen mukaan Suomessa kuolee lääkemyrkytykseen noin 1200-1300 ihmistä joka vuosi.Lieneekö kehitysvammaisten kuolemissa lääkemyrkytyskuolemia löydetty Ylisen ja Lehtimäen tapauuksien lisäksi?

Kuka valvoo lääkkeitten käyttöä kehitysvammaisten laitoksissa, asuntoloissa? Lääninhallitus, nykyinen AVI. Pystyykö tämä virasto siihen? Vastaan ei, koska on kokemusta. Valvonta puuttu.Ainoat ovat omaiset, muttei monikaan uskalla lähteä kyseenalaistamaan ja kanteleman, koska pelkäävät sanktioita.

Kehitysvammaisiin kohdistuvaa pakon käyttöä tulee käynnistää laajamittainen yhteiskunnallinen keskustelu ,niin omaisten kesken, kuin palvelujen tuottajien ja eritoimijoiden kanssa.

Mistä löytyisi oma ”Sirkka-Liisa Kivelä” kehitysvammahuollossa, joka lähtisi penkomaan kehitysvammaisten lääkityksiä..?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu