Ihmisoikeudet eivät toteudu mielenterveys-ja päihdepalveluissa.

näin kirjoittaa Jorma Heikkinen ( Psykonomiopisto)Milenterveyskeskusliiton Revanssi-lehdessä 1/2010., siteeraan:  Suomen ensimmäinen kokemustutkijoiden toteuttama mielenterveys -ja päihdepalvelujen laadun arviointi on valmistunut. Selvityksen merkittävin havainto oli, että palveluissa on suuria puutteita ihmisoikeuksien toteutumisessa.

Mielenterveyden keskusliiton kouluttamat kokemustutkijat selvittivät ihmisoikeuksien ja fyysisen terveydenhuollon toteutumista kuudessa mielenterveys-ja päihdehuollon asumispalveluyksiköissä ja laitoshuollon yksikössä Keski-ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Missään yksikössä ei havaittu merkittäviä puutteita fyysisen terveydenhuollon toteuttamisessa. Sen sijaan ihmisoikeuksien toteutumisen puutteita nousi esin huolestuttavan paljon.

Asukkaiden huonesita puuttuivat perusvarusteet, kuten wc ja suihku, sekä keitto-ja ruuansäilytysmahdollisuudet. Mielenterveydenpalvelujen käyttäjät kertoivat myös,ettei henkilökunta kohtele heitä aikuisina. Jossain yksiköissä ei kuntoutujille ollut edes oikeutta kahvinkeittoon heidän halutessaan. Lisäksi heidän liikkumisvapauttaan, TV:n katselua ja seurustelusuhteita rajoitettiin…

-Tutkimus valmistuu vuonna 2011.  Arviointi liittyy kansainväliseen ITHAGA-hankkeeseen, jossa arvioidaan fyysisen terveydenhuollon ja ihmisoikeuksien toteutumista mielenterveys-ja päihdepalveluissa 16 maassa…Arviointikäynneistä on laadittu yksikkökohtaiset arviointiraportit ja suositukset, jotka on toimitettu ITHAGA-hankkeen johtoryhmälle Lontoon King”s Collegeen”.

Toivoisin ettei täällä keskustelupalstalla blogien lukijat arastelisi keskustelua myös heikoimpien kansalaisryhmien asemasta Suomessa, kuten yllämainitun, niin kuin myös vammaisten, heidän perus-ja ihmisoikeuksista.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu