Isoäitien maansisäinen ja maanulkoinen karkotus

Kävimme torstaina 27.5 luovuttamassa eduskuntaryhmille vetoomuksen kehitysvammaisten ihmisoikeuksien puolesta, pakkokeinojen uudelleen säätelemiseksi ja pakkokeinopykälän 42§ ja koko kehitysvammalain kumoamiseksi.
Samalla luovutimme adressin, 185 nimeä, jossa vaadittiin kehitysvammaisen tyttärenpoikani oikeutta tavata minua hänen isoäitiään ja ainoaa lähiomaistaan.

Mukanamme oli myös egyptiläinen isoäiti Eveline Fadayel poikansa Maher Gergesin kanssa, jotka luovuttivat vetoomuksen egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytysten peruuttamiseksi.
Meitä on kolme isoäitiä, joista kahta uhkaa ”maanulkoinen karkotus” käännytys lasten ja lastenlasten luota Suomesta pois, minut on ”tuomittu maansisäiseen karkotukseen” vammaisen lapsenlapseni läheisyydestä. Suomen suppean  perhekäsityksen mukaan  me isoäidit emme kuulu lastenlastemme perheisiin.

Eduskunnassa meidän vetoomuksiamme oli vastaanottamassa Inkeri Kerola, kesk, Arja Karhuvaara, Sirpa Asko-Seljavaara, Eero Akaan-Penttilä ja Petteri Salo, kok. Satu Taiveaho, sdp, Heli Järvinen, vihr,  Merja Kyllönen, vasem, Tarja Tallqvist, KD,  Pentti Oinosen eduskunta-avustaja PS.

Kansanedustajat pitivät tärkeänä huoltamme kehitysvammaisiin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista. He lupasivat, että kehitysvammaisten itsemääräämisoikeuksien rajoitusten määrittelyyn ja pakkokeinopykälään 42 palataan syksyllä. Kotikuntalain muutos tulee eduskuntaan ennen juhannusta. YK:n vammaisten ihmisoikeuksia koskevan sopimuksen ratifiointi vaatii näitä lakimuutoksia.
Meitä vammaisten omaisia ja isoäitien tukijoita oli paikalla yli 20, asia kiinnosti kovasti myös tiedotusvälineitä.

Me kehitysvammaisten omaisten ja tukijoiden ryhmä seuraamme näiden lakien valmistelua ja palaamme eduskuntaan ja sosiaali- ja terveysministeriöön syksyllä.

Me isoäidit olemme tärkeitä ja turvallisia omaisia ja suvun ja oman kulttuurin perinteiden siirtäjiä lapsenlapsillemme.

Jos laki ei ole oikein ja kohtuullinen, se tulee muuttaa.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu