Mitä ihmettä lehmät tekevät pellolla?

Ne  kuulemma ylläpitävät perinnebiotooppeja. Mitä tarkoittaa perinnebiotooppi? Wikipedia kertoo:” Perinnebiotooppi tarkoittaa perinteisten elinkeino- sekä maankäyttötapojen muovaamia luontotyyppejä,  joilla kasvaa uhanalaisia lajeja. Esim. niityt, kedot, ahot ja metsälaitumet ovat perinnebiotooppeja…Perinnebiotooppialueella on aina arvokasta kasvillisuutta. Aikaisemmin esim. karjanlaidunnuksen ansiosta avoimina ja valoisina pysyneet perinnebiotoopit kasvavat helposti umpeen ja metsittyvät, ellei niitä hoideta. Hoitotapoja ovat laidunnuksen lisäksi raivaukset ja niitto”

Tästäkö olivat huolestuneet ympäristöministeri Paula Lehtomäki, maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ja Ympäristöministeriön edustaja Tapio Heikkilä,

jotka olivat Sipoon Hindsbyssä tutustumassa Metsähallituksen mailla käyskenteleviin yrittäjä Kaj Schaumanin lehmiin. josta kirjoitti Riitta Ketola Keski-Uusimaassa 11.6.2010 uutisessaan ”lehmät hoitavat maisemaa Sipoonkorven laitamilla”

Ministeri Paula Lehtomäki totesi, että Hindsbyn tapaiset perinnebiotoopit ovat Suomesta hävinneet todella rajulla vauhdilla. Ministeri Sirkka-Liisa Anttila puolestaan huomautti, että luonnon monimuotoisuuden häviäminen koskettaa jokaista maailman kansalaista, tämän vuoksi toimiin on ryhdytty eri maissa.

YK on julistanut kuluvan vuoden luonnon monimuotoisuuden teemavuodeksi. Myös Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman erityisteemana on tänä vuonna ympäristönhoito.

Joten kaikki lehmät laitumille töihin! Viljelijät ja yhdistykset hakemaan EU-tukia!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu