Vanhusneuvostot laadunvalvojiksi.

Kirjoittaa Eläkkeensaaja-lehti 4/2010.

”Kunnallisia vanhusneuvostoja kehotetaan aktivoitumaan vanhustenhuollon laadun valvojina.Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry on lähettänyt asiaa koskevan kirjeen maamme vanhusneuvostoille sekä sosiaali-ja terveyslautakunnille niissä kunnissa, joissa ei vielä ole vanhusneuvostoja.

Kirjeen taustalla ovat monet maamme vanhustenhuollossa  todetut ja kansalaisiakin ravisuttaneet puutteet.Hoidon laatua koskevat normit ja ohjeet eivät EETU ry:n mielestä sinänsä ansaitse moitteita, mutta niitä ei aina noudateta tavalla, joka takaisi sitä hoidon tasoa, arvokuutta ja koskemattomuutta, jota vanhukset ja heidän omaisensa oikeutetusti voivat edellyttää pohjoismaiselta hyvinvointiyhteiskunnalta.

Vanhusneuvostot on asetettu valvomaan ikäntyvän väestön etuja kunnissa ja näin ollen myös vahvistamaan kunnallista kansanvaltaa. Ne ovat täällä hetkellä lähinnä neuvoa antavia elimiä kunnissa, niillä ei vielä ole lakisääteisiä tehtäviä..

Eläkeläisliittojen etyjärjestö kehottaa nyt vanhusneuvostoja jatkuvaan tietojen hankintaan kunnallisilta viranomaisilta siitä miten vanhustenhuollon laatukriteereita nodatetaan.

Normeista tärkeimmät koskevat EETU ry:n mielestä henkilökunnan vaihtuvuutta suhteessa hodettavien lukumäärään, lääkitystä ja erityisesti ylilääkityksen vaaraa, potilaiden terapiaa sekä hoidon tarjojan vaihtumisen vaikutusta hoidon laatuun..

Eläkkeläisliittojen etyjärjestö EETU on viime aikoina muutenkin peräänkuuluttanut parempaa laadunvalvontaa maamme vanhusten huollossa. Järjestö on muun muassa ollut yhteydessä sekä peruspalveluministeri Paula Risikkoon että sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälään.

Vaikka operatiivinen vastuu vanhustenhuollossa nykyään on kunnilla, on kokonaisvastuu hoidon laadusta ja sen tasapuolisesta toteutumisesta edelleen valtiovallalla.”

Tällaista valvontaelintä olisi myös hyvää ajatella vammaistenhuollossa ja pistää asialle vammaisneuvostot. 

Laadunvalvonnassa on parantamisen varaa, niin vanhusten kuin vammaistenkin hoidossa.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu