Avohoidon ahdinko näkyy korkeina pakkohoitomäärinä.

kirjoittaa 15.6.2010 Tomi Oravainen Uutisvuoksessa. ” Suomessa mielenterveyspotilaat joutuvat pakkohoitoon kaksi kertaa useammin kuin muissa Pohjoismaissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan korkeat pakkohoitoluvut kertovat avopalvelujen riittämättömyydestä. – Uskoisin, että pystyisimme puolittamaan pakkohoitomäärät. Tiedämme sen paikallisista kehittämishankkeista, sanoo psykiatrian professori Jouko Lönngvist…Vuonna 2008 mielenterveyshäiriöiden vuoksi perusterveydenhuollossa oli noin 600 000 käyntiä, kun erikoissairaanhoidossa niitä oli noin 1,5 miljoonaa. -Tämä suhde on täysin väärin päin. Valtaosan käynneistä pitäisi tapahtua peruspalveluissa ja vain osan erikoissairaanhoidossa.Tämä on keskeinen ongelma=, nain siis sanoi professori Lönngvist.

Jossakin kelkkaa on uskallettukin kääntää. THL:n ylilääkäri Juha Moring kertoo, että Imatralla ja Kempelessä on avohoitoon panostamalla pystytty vähentämään sekä pakkohoidon että sairaalahoidon tarvetta.THL yrittääkin innostaa muita samaan.- Kun ongelmiin puututaan heti, ei tule niin pitkiä sairaalavaiheita ja suurin osa pystytään hoitamaan ilman sairaalahoitoa.Moring muistuttaa, että kelkan kääntö edellyttää aluksi lisäresursseja, mutta muutaman vuoden jälkeen tämä palkitaan sairaalapalvelujen tarpeen vähentämisenä. -STT. 

..Imatra onnistui..Imatran kaupunki remontoi päihde- ja mielenterveyspalvelunsa vuonna 1998. Ylilääkäri Veijo Nevalainen Imatran kaupungista kertoo, että tuolloin avohoitoon oli tarjolla lisäressurssejakin. Käynnistimme psykiatrian matalan kynnyksen palvelut..samoiin matalan kynnyksen päihdepalvelut. Lisävoimia laitettiin tuolloin myös kuntoutukseen. Imatra otti mukaan myös kehittämistyöhön omais- ja potilasjärjestöt. Kaikesta tästä seurasi Nevalaisen mukaan, ettei psykiatriseen avohoitoon tai päihdehoitoon ole hoitojonoja.- Tarvittaessa voimme tehdä kotikäyntejä kolmesti päivässä, jos on kysymys esimerkiksi psykoosin hoidosta…tiivisiin terapijoihin ei ole jonoja…Nevalaisen mukaan tämä on johtanut myös pakkohoidon vähentymiseen…”

Näin siis, Imatralla ovat onnistuneet! Miten muualla, olisiko kokemuksia joita voisi muille jakaa asian onnistumisen kannalta?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu