Oliko sittenkin inkeriläisten paluumuutto-etninen puhdistus Venäjällä?

Valtiovallan ja Suomen Akatemian tuella tehdyssä uudessa tutkimuksessa  ”Kotin karkotettavaksi” tuli esille uutta tietoa inkeriläisten paluumuutosta Suomeen.

Kirjan tekijä FT Toivo Flink kertoo s.13-14 inkeriläisten vuonna 1990 käynnistyneen Suomeen muuton taustoista seuraavaa :

”Paluumuuttoavauksen teki presidentti Mauno Koivisto Ajankohtaiskakkosen haastattelussa 10.huhtikuuta 1990. Presidentin lausunnon jälkeen inkerinsuomalaiset rinnastettiin paluumuuttajiin, joilla on etniset ja kulttuuriset siteet emämaahan.

Mauno Koiviston inkerinsuomalaisia koskevan lausunnon syntyvaiheista on tähän menneessä tiedetty vähän. Harvoissa haastatteluissa presidentti Koivisto on ollut pidättyväinen  ja toistanut  vuonna 1990 esittämänsä näkemyksen.

Suojelupoliisin toimintaa esittelevässä uusimmassa tutkimuksessa inkeriläisten muutto Suomeen tuli esiin Supon silloisen päällikön Seppo Tiitisen ja KGB:n Helsingin silloisen  päällikön Felix Karasevin tavaatessa 2.kesäkuuta 1988.

Tiitinen tiedusteli valtiojohdon näkemystä inkeriläisten suhteen.” jos ovat valmiit antamaan muuttoluvan, annetaan tulla, vaikka olisi ”mittatapioitakin”, ovathan suomalaisia”, kertoo Tiitinen Koiviston todenneen.

Erityisen raskain äänenpainoin inkerinsuomalaisten paluumuuttoa koskevaa keskustelua käytiin vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Esimerkiksi toimittaja Martti Backmanin 28.9.1998 esittämän MOT-ohjelman otsikko oli : ”Inkeriläiset Suomeen-paluumuutto vai etninen puhdistus”?

Inkeriläisten asemaa paluumuuttajina arvioidessaan pääministeri Paavo Lipponen totesi TV-uutisohjelman haastattelussa 19.helmikuuta 2002 näin : ”On aika arvioida koko tätä järjestelmää.Hallituksessa on jo aikaisemmin todettu se, että tämä niin sanottu kunniavelka on suurin piirtein maksettu, jos sellaista nyt on ollutkaan. Uutislähetyksessä todettiin, että pääministeri Lipposen esittämän lausunnon tullessa julki hallitus oli alkanut valmistella inkeriläisten erityisasemasta luopumista. Itse asiassa inkerinsuomalaisten paluumuutto siinä muodossa kuin se oli alkanut, oli pääministeri Lipposen esittämän arvion aikoihin jo ehditty ajaa alas.

Paavo Lipponen ei suostunut haastaattelupyyntööni viitaten työkiireisinsä.

Samassa ohjelmassa Tasavallan presidentti Tarja Halonen uskoi ”hallituksen löytävän järkevän ratkaisun inkeriläisten maahanmuuttopolitiikan uudistamiseksi” Halosen mielestä presidentti Mauno Koiviston lausunnosta alkanut inkerinsuomalaisten paluumuutto ei ollut virhe.Tasavallan presidentti vahvisti esittämänsä näkemyksen joulukuussa 2008 antamassaan haastattelussa.

Sen sijaan presidenti Mauno Koivisto vastasi haastattelupyyntöön toteamalla ”Minulla ei ole mitään itse luotettavina pitämiäni muistikuvia tehdyistä ratkaisuista yli sen, mitä olen julkisuuteen kertonut”, näin siis kirjassaan FT Toivo Flink. 

Herää kysymys : Oliko kysessä oikeasti valtiovallan tarkoitus täällä tavalla maksaa kunniavelkaa inkerinsuomalaisille vaiko enemmänkin haluu toimia Neuvostoliiton ja KGB:n mahdollisesti Tiitiselle esittämän toivomuksen mukaan ja tyhjentää suomensukuinen väestö Inkerinmaalta?

Siis, mikä oli inkeriläisten paluumuuton todellinen syy??

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu