Oleskelulupiin biometriset tunnisteet ensi vuonna.

Sisäasiainministeriön tiedote 01.07.2010 :

Hallitus esittää ulkomaalaslain ja siihen liittyvien muuttamista siten, että biometriset oleskelulupakortit voidaan ottaa käyttöön kesällä 2011. Hallitus päätti lakiesityksen sisällöstä tänään ja tasavallan presidentin on tarkoitus antaa se eduskunnalle 16.7. Barometristen oleskelulupakorttien käyttöönotto perustuu EU-asetukseen, joka edellyttää biometrisiä tunnisteita oleskelulupiin.

Oleskelulupakortin sirulle sisällytettäisiin biometrisinä tunnisteina kasvokuva ja kaksi sormenjälkikuvaa.Kaikilta oleskelulupaa hakevilta otettaisiin jatkossa hakemusta jätettäessä sormenjäljet. Sormenjäljet talletettaisiin  ulkomaalaisrekisteriin. Sormenjälkitietoja  voisi käyttää oleskeluluvan aitouden toteamiseksi ja henkillöllisyyden todentamiseksi. Poliisi voisi lisäksi käyttää sormenjälkitietoja, jos se olisi välttämätöntä luonnononnettomuuden, suuronnettomuuden tai muunkatastrofin tai rikoksen kohteeksi joutuneen uhrin tunnistamiseksi.

Biometristen oleskelulupakorttien käyttöönotolla pyritään estämään oleskelulupiin liittyviä värinkäytöksiä luomalla nykyistä luotettavampi yhteys oleskeluluvan ja sen haltijan välille.

Suomessa on otettu passin, muukalaispassin ja pakolaisen matkustusasiakirjan hakijalta sormenjäljet kesäkuusta 2009 alkaen. Oleskelulupia varten otettavien biometristen tunnisteiden osalta noudatetaan pääosin samoja kuin passeissa.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Henri Hielo, 071 878 86 14, erityisavustaja Thomas Bergman.071 878 8212.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu