Fortum kaksinkertaistaa sähkön tuontinsa Venäjältä.

Näin kirjoittaa 30.6.2010 ”Uutisvuoksi”- lehdessä sen päätoimittaja Harri Manskinen :

Fortum lähes kaksinkertaistaa sähkön tuonnin Venäjältä lähivuosina. Fortumin osin omistamissa tuotantoyhtiössä TGC-Svetogorskissa ja OAO Fortumissa Uralilla ja Länsi-Siperian öljyn ja kaasuntuotantoalueilla  on meneillään mittavat investointiohjelmat, joilla pyritään tehostamaan ja kasvattamaan sähköntuotantokapasiteettia kasvavan kysynnän tarpeisiin.

Investointiohjelma kattaa myös Svetogorskin ja Lesigorskin voimalat, jotka olivat ennen sotia suomalasomistuksessa. Fortum tuo tänä vuonna säähköä Venäjältä 2785 megavattia, mutta lähivuosina investoinnit nostavat kapasiteetin yli 5000 megavattia.

Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula kertoi eilen Svetogorskissa ja Imatralla vietetyissä Fortumin ja TGC-1:n 50-vuotisjuhlissa, että investoinnit Venäjällä ovat noin 2,5 miljardin luokkaa. Investoinnit kohdistuvat TGC-1:n kautta Venäjän luoteisosiin ja OAO Fortumin voimalanhankkeisiin Uralilla.

TGC-1 että OAO Fortum ovat tutantoyhtiöiä, jotka myyvät tuottamansa sähkön tukkumarkkinoille ja muutamille suurasiakkaille.

Fortum omistaa 95 prosenttia Fortum OAO:sta ja hieman yli 25 prosenttia TGC-1:sta..

– Korostan, että olimme Venäjän markkinoilla jo ennen ydinvoimalupien käsittelyä. Venäjän hankkeet eivät korvaa ydinvoimalupaa, mutta voin sanoa, että täällä on paljon mahdollisuuksia ja investointiohjelma helpottaa elämistä.

-Tarvitaanko venäläistä tuontisähköä, jos Suomeen rakennetaan kaksi uutta ydinvoimalaa?

-Mielestäni tarvitaan. Markkinat ovat integroituneet ja sähköä tuodaan myös tulevaisuudessa. Pidemmällä aikavälillä voidaan viedä sähköä Venäjälle…

Kuula korostaa, että markkinaalueena ei pidä nähdä ainoastaan Suomea. – Suomessa keskustelu keskittyy liiaksi kotimaahan. Suomi kuuluu markkina-alueena pohjoismaihin ja nekin lähestyvät Eurooppaa.

Kuula muistutti, että Venäjällä sähkön tukkumarkinoita ollaan avaamassa kilpailulle.Heinäkuun alusta lähtien kilpailluilla  markkinoilla myytävän sähkön osuus nousee 60 prosentista 80:een. Sähkön tukkumarkkinoiden odotetaan vapautuvan kokonaan vuoteen 2011 mennessä”, näin siis Uutisvuoksessa.

En ole spesialisti, mutta olisiko kannattanut harkita tuontisähköä Venäjältä ennen kuin päätettiin kahdesta ydinvoimalasta näin pieneen pinta-alaltaan maahan kuin Suomi?

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu