Mielipiteitä viisumivapaudesta ja naapurisuhteista Venäjän kanssa täältä itärajaseudulta.

Uutisvuoksen ”Katukanava” palstalla ruokolahtelainen Reino Karhu kirjoittaa 13.6.2010 Viisumivapaudesta.

Siteeraan :”Kannanotossaan eduskunnan tulevaisuusvaliokunta katsoo, että niille henkilöille, jotka voivat esittää passin, tulisi myöntää kolmen vuorokauden oleskeluun EU:alueella.

Valiokunta myös toivoo, että Itä-Suomea kehitettäisiin vahvemmin alueena vastaanottamaan venäläisturistit.

Valiokunta patistaa Imatraa ja Svetogorskia kehittämään aidoksi, rajat ylittäväksi kaksoiskaupungiksi. Tavoitteena pitäisi olla työssäkäynti ilman viisumia.

Valiokunta maalaa laajasti Venäjää raportissaan. Asiantuntijoiden avustuksella kirjoitetussa julkaisussa muistutetaan, että vuoteen 2030 mennessä äidinkielenään puhuvien määrä voi yli kymmenkertaistua Itä-ja Pohjois-Suomessa. Venäläisten kasvava määrä olisikin otettava huomioon terveys-ja koulutuspalveluissa sekä korkeakouluissa.

Suomen ja Venäjän suhteita ylistävä ulkoministeri Alexsanter Stub uskoo, että viisumivapauden toteutumisella olisi myös vaikutusta maiden välisiin kiinteistökauppoihin. Mitä helpommaksi rajan yli menevä liikkenne kehittyy, sitä paremmin myös saavutamme vastavuoroisuuden.

Suomalaisen selvityksen mukaan Venäjän oma järjestelmäkään ei anna kuitenkaan käytännön mahdollisuksia viisumivapauden toteuttamiseen. Venäjällä puuttuu edelleen esimerkiksi keskitetty väestörekisteri. Kukaan ei ilmoituksen mukaan edes tiedä, kuinka monta passia kansalaisille on myönnetty. Venäjän maahanmuuttovirasto ilmoittaa luvuksi 12-15 miljoonaa…eli jos laskemme..niin saamme noin kaksinkertaisen määrän ihmisiä  Suomeen verrattuna.

Onko päättäjämme sokeutuneet? Tämä mahtava taloudellinen potentiaali pitää ottaa käyttöön hinnalla millä hyvänsä. Ovatko he ajatelleet mitä merkitsee meidän yhteiskunnallemme? Mikä on se hinta, jonka me menetämme täällä menolla?..

Naapurimaan taloudellinen ja poliittinen mahti (vaikka ei laskettaisi sotilasmahtiakaan) olisi meidän pieneelle ja vähäväkiselle yhteiskunnallemme ja varsinkin näin rajaseudun kunnille murskaava ennen pitkää…

Meillä on tonttimaata suomalaisille aivan riittävästi,  Emme tarvitse ”lisämaata” uskon niin. En näe syytä, että tarvitsemme erityistä ”vaihtokauppaa”, jossa luovutamme  omaa määräysvaltaamme ulkopuolisille kinteistökauppojen muodossa.  

Ei kannata olla snisilmäinen ja mennä suinpäin tilanteisiin, josta on ehkä mahdoton palata.

Muuten kannatan hyviä naapurisuhteita ja kaupankäyntiä palveluiden ja tavaroiden muotossa.”, näin siis tuumii ruokolahtelainen Reimo Karhu.

Uutisvuoksi kirjoittaa myös ”Rajanylitykset yltämässä ennätyslukemiin Imatralla.” siteeraan: ”..Kuluvan vuoden alkupuoliskolla Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomien rajanylityspaikkojen kautta on kulkenut yhteensä 2 991 000 matkustajaa.Luvussa on kahdeksan prosentin kasvu edelliseen vuoteen verrattuna ja niukka ylitys jopa ennätysvuoden 2008 tasoon.

Voimakkainta kasvu on Imatralla.Ylittäjämäärät lähtivät selvään nousuun maaliskuussa, jonka jälkeen rajan ylityksiä on tehty kuukausittain jopa 20 000 enemmän kuin ajempina vuosina.

Yhteensä Imatran rajanylityspaikalla kirjattiin tammi-kesäkuun aikana 578 000 ylitystä. Pelkästään kesäkuussa raja ylitettiin 112 000 kertaa. ..Ylitysmääriä lisäävät henkilöliikenteen ja etenkin ostosmatkailun kasvu. Samalla shoppailijat ruuhkauttavat raja-asemia”.

Siteerauksia Juhani Paakkisen kirjoitiksesta 7.7.2010 Imatralainen-lehdessä. Venäläistä kulttuuria : ” Imatralla kuten ympäri Suomea eletään kesätapahtumien kuuminta aikaa.Täällä venäläisiä parveilee runsain määrin kaupoissa ja kaduilla. Imatra panee parastaan viihdyttääkseen vieraita. Paikalliset viestimet kertovat viikottain venäläisestä ostajasta ja hänen vaatimuksistaan paremmasta palvelusta.Venäläinen kulttuuri edellyttää sanojien mukaan asiakaslähtöisempää otetta kuin imatralainen.

Ylistämisessä pelkän ostostapahtuman perusteella on riskinsa. Luodaan helposti stereotypioita. Kyse ei ole välttämättä kulttuurista lainkaan. Yksilöt ovat erilaisia…

Kasvavat vierasmaalaisjoukot ovat meille vielä suuri haaste. Emme oikein tiedä miten heihin pitäisi suhtautua. Kansallisesta jaottelusta käytännön tilanteissa tulisi päästä eroon…

..On kummallista rakentaa palveluja ja kohdella ihmisiä sen mukaan mistä he ovat kotoisin. Miksi me kaikessa korostamme venäläisten vaativan sitä ja tätä?Miten muiden kansallisuksien vaatimuksiin vastataan? Onko imatralaisella oikeutta vaatia mitään?

Etelä-Karjala on parikymmentä vuotta pyrkinyt kehittymään Venäjä-osaamisen edelläkävijäksi. Päämäärä on saavuttamaton.

Kaupallisuuden huumassa on syytä pitää mielessä millainen maa napurissa on. Pelkään pahoin, että meidän naapurituntemus pysähtyy lähimmälle bensatankille.

Etelä-Karjalan tulee vaatia, että maiden kanssakäymistä kehitetään vastavuoroisuuden periaatteella. Tämä koskee esimerkiksi vapa-ajan rakentamista Kannaksella.”, näin siis Juhani Paakkinen.     

Mielestäni se on hienoa, että ostosmatkailu  Venäjältä Suomeen kasvaa kovavauhtia, mutta ylempänä mainituissa mielipiteissäkin näkyy, että yksilöt ja mielipiteet ovat erilaisia täällä Imatralla, mutta joka tapauksessa naapurisuhteet Venäjän kanssa ovat tärkeitä ja niistä olisi syytä pitää hyvää huolta. Eikös niin?

 

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu