Jättiputki-vaarallinen "maahanmuuttaja".

13.7.2010 Aamulehti kirjoitti viitaten Valkeakosken sanomiin, että ” Valkeakoskelainen Henry Kallio sai omakohtaisesti kokemuksen miten vaarallinen puutarhoja valloittava jättiputki voi olla…Kallio tuhosi metrinmittaiseksi kasvanneita jättiputkia raivaussahalla ja sai samalla kasvien nestettä silmille. Myöhemmin illalla  hän havaihtui kehnoon kuntoonsa. Altistus muurasi silmät umpeen, nosti kuumeen ja aiheutti hengitysvaikeuksia ja sekä huonon oloa”. Lehti kirjoituksen mukaan oireet jatkuvat jo kolmatta viikkoa.

Tulikin mieleeni tutkailla hieman jattiputken historiaa…

Jattiputki tuotiin Suomeen 100 vuotta sitten koristekasviksi. Nyt se osoittautuikin riesaaksi luonnolle ja vaaraalliseksi ihmiselle. Se onkin epämielyttävä tulokas Suomen luonnossa ja uhka luonnonvaraiselle kasvistolle. 

Pelkkä kasvin hipaisu saattaa aiheuttaa iholle reaktion, joka voimistuu auringon valon vaikutuksesta. Iholle nousee palovamman kaltainen vaurio noin 15 minuutista kahten tuntiin kosketuksen jälkeen. Jättiputken vauriot voivat kestää kuukausia ja valoherkkyys jopa vuosia. 

Lieneekö niin, että toiselta mantereelta tuotu kasvi ei pystykään sopeutumaan uusiin olosuhteisiin ja muuttuu vaaralliseksi. Ei voi kuvitella, että joku olisi jossain vaiheessa tuonut koristekasviksi sellaisen ”kukan”, joka oli jo silloin ”ihoa polttava” ?

Onnistuuko ihminen nyt koskaan pääsemään siitä irti? Epäilen, koska ne leviävät erittäin nopeasti muodostaen isoja kasvistoja. Yksi kasvi voi tuottaa jopa 100 000 siementä.

Kaivoin netistä tietoa jattiputkesta : ”Vuonna 2002 Luonnontietellisen keskus museon kasvimuseo ja Suomen ympäristökeskus SYKE:n luontoyksikkö olivat tehneet ympäristöministeriölle aloitteen jättiputken leviämisen estämisestä.Luonnon suojelulaissa on kielletty vieraiden kasvilajien istutus ja kylvö luontoon….tärkeintä olisi pikaisesti kieltää ja lopettaa jättiputkien myynti (??), istutus  ja levittäminen koko maassa..kun tarvittavat lakiin perustuvat määräykset jättiputkien tarkemman esintymiskuvaus selviytyy, tiedotus ja ohjeistus saadaan kuntoon, voidan toivottovasti jo ensi vuonna (2003) käynnistää valtakunnallinen kampanja jättiputkien hävittämiseksi Suomessa saman malliin kuin Ruotsissa ja muissa maissa on tehty… Veiraiden lajien levittäminen tuleekin pikaisesti pysäyttää”!

Olisi ihme jos jättiputkea olisi myyty vielä 2002 jossain kukkakaupoissa tai muissa, niin kuin ylempänä mainitaan,kun sitä vastaan jo taistellaan? 

Etsin tietoa myös siitä onnistuiko jättiputken tuhoamisen kampanja ja katosivatko maaseudulta jättiputken plantaasiat, mutten löytänyt mitään tietoa hankkeen viittaavista tuloksista.

Varokaa jättiputkea! Eristyisesti lapset kuuluvat riskiryhmään! Turvallista kesänjatkoa!

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu