Vanhuksille ei leipää iltapalaksi palvelukeskuksessa.
Kävin tänään illansuussa klo 19 maissa täällä Kaakkois-Suomessa tapaamassa 97 vuotiaasta äitiäni erässä palvelukeskuksessa.
Hän istui pöydän ääressä viilipurkki edessä ja hämmensi sitä lusikalla surullisena.Hän ei pysty syömään sitä viruvaa viiliä ilman mitään. Ei ollut edes leipäpalaa edessä. Etsin hoitajat ja kysyin, vastaan tuli ensin sinisilmäisesti, että hän on jo syönyt sen, muttei ollut ainuttakaan leipämuruista pöydällä. Eli kehtasi sanoa!
Leipäpala löytyi ja vielä kinkkupala päälle.Ja äitini mielellään söi sen. Jos en olisi tullut käymään hän olisi jäänyt nälkäiseksi seuraavan aamuun asti. Äitini, niin kuin minäkin on muuttanut Venäjältä, olivatko ne kinkkuvoilevät tarkoitettu vain valituille? Surullista!
Ulkoilutin äitiäni jä lähtiessääni, hoitaja kertoi, ettei heillä joskus ole leipää!
Voiko olla niin hyvinvointivaltiossa Suomessa?
Suomi ei ole ollut ”hyvinvointivaltio” enää pitkään aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos leipäpala kinkkuviipaleineen kuului ruokalistaan kuten on syytä uskoa, kyseessä on ollut laiminlyonti – ja hienosti sanoen virkavirhe. Yhdestä asiasta voit olla aivan varma: kansallisuudella ei ole ollut tämän virheen kanssa mitään tekemistä. Huolimattomuudella sitäkin enemmän – valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
#1 iiris : Suomi ei ole ollut ”hyvinvointivaltio” enää pitkään aikaan :
mutta ”hyvinvoinnillahan” Suomi ylpeilee maailmalla…ja halua sitkeästi aina uskoa siihen!
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomesta näköjään löydy semmosta politiikkaa, joka auttaisi vanhuksia mitenkään.
Siinä käy niin pitkässä juoksussa, että ne puolueet mitkä nyt väheksyvät vanhuksia, tulevat kärsimään tulevaisuudessa suuren tappion, sillä näitä eläkeläisiä alkaa olemaan paljon Suomessa.
Eläkeläiset on muutenkin unohdettu pelle Vanhasen hallituksessa kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
# Mikael Schier : ”..kansallisuudella ei ole ollut tämän virheen kanssa mitään tekemistä. Huolimattomuudella sitäkin enemmän-valitettavasti”:
Saatatte olla oikeassa ja toivonkin niin, mutta kyse on äidistäni, joka tuossakin iässä ponnistelee ja ravinto on tärkeä, että jalat kantaisivat vielä. Tiedän että edellinen ruokailu tule hänelle noin klo 16:30-17 aikoina ja aamulla ruokailu klo 9 maissa. Siksi tämä tapaus kosketti minua, koska äitini oli todella nälkäinen. Sen kinkkuvoilevän päälle maistui vielä puolikas banaania, Nutridrink-juoma ja mehu. Viiliä hän ei pystynyt syömään.
Ilmoita asiaton viesti
#4 Lastman ” Ei Suomessa löydy semmosta politiikkaa, joka auttaisi vanhuksia miteenkään” :
Oikeasti minkäänlainen poilitiikka ei auta jos on kadoksissa myös inhimmilisyys paikan päällä. Käyn lähes päivittäin tukemassa äitiäni ja jos olen poissa muutaman päivän, niin kunto menee äkkiä alas.
Ilmoita asiaton viesti
Violalle, olet varmaankin oikeassa, mutta henkilökuntaa on liian vähän, se juuri saa hoitajat äkäiseksi kun työtä on liikaa, löytyy se inhimillisyyskin kun työtaakka kevenee.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka viisaiden mielestä pakolaiset eivät vie siivua vanhuksilta, niin minusta on hyvin ikävä lukea tälläisestä ja itse omaishoitajana tiedän, miten vanhukset jätetään lähes heitteille, jos joku omainen ei heistä huolehdi.
Samaan aikaan Romanian mustalaiset hajoittavat paikkoja ja käyttäytyvät vastaanottokeksuksessa agressiivisesti, kun ruoka ei ole heidän vaatimuksiaan täyttävää.
Sairas maa ja sairaat johtajat.
Ilmoita asiaton viesti
#7 Lastman : ” henkilökuntaa vähän..hoitajat äikäiseksi….löytyy se inhimmilisyyskin kun työtaakka kevenee” :
Hoitajien ei pitäisi minulle ja minun kaltaisille olla äkäisiä, kun tulen ja otan äitini huostaan, ja ulkoilutan häntä, ja tuon aina lisää ravintoa, ja jopa hoidan joskus iltatoimet ja laitan nukkumaan, niin eikös tämä vähennä heidän taakkaa?
Toisaalta tähän palvelukeskukseen olen tyytyväinen siinä mieleessä, että saa tulla vapaasti käymään. Onhan vanhustenkin palvelutaloja, jossa vartia on oven edessä ja vierailut rajoitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Viola erittäin oikeassa.
Surkeaa tämä suomalainen vanhusten, vammaisten ym. hoito.
Meistä otetaan muka vielä mallia muulle maailmalle.
Täällä osataan hyvin vain liiallinen lääkkeiden pakkosyöttäminen.
Voimia Imatralle.
PietuS
Ilmoita asiaton viesti
# Jari-Petri Heino : ”..vanhukset jätetään lähes heitteille, jos joku omainen ei heistä huolehdi” :
Se on totta. Kun muutin pääkaupungiseudulta täänne Kaakkois-Suomeen pari vuotta sitten, niin ”löysin” äitini samasa palvelukeskuksessa lähes toivottomassa tilanteessa. Kävin häntä hieromaan,syöttämään, juottamaan, ulkoiluttamaan ja hän nousi jaloilleensa. Iloitsen hänen puolesta. Hän liikku rollattorilla,itse syo ja juo ja mikä on erittäin tärkeä muista asiota ja on tässä maailmassa, mutta masentuu herkäästi ja on tarkkaavainen ja huomaa hoitajien ”ärsyntyneisuuden”. Silloin kun hoitajat jaksavat olla ”hyviä” hänen kanssa, niin äitinkin mieli on hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
# Pietu : ”..Täällä osataan hyvin vain liiallinen lääkkeitten pakkosyöttäminen” :
Lääkkeillä liikkumattomaksi tainnuttaminen onkin mielestäni ensisijainen toimenpide vähentää hoitohenkilökunnan taakkaa. Kemialisesta sitomisesta onkin tullut varmaan arkipäivä suuressa osassa vanhusten ja vammaisten hoitolaitoksissa. Sängyssä makavaksi paketiksi lääkitty vanhus tai vammainen pärjää vähällä hoidolla.
Onneksi äitini kohdalla löysimme yhteisymmärryksen hoitavan lääkärin kanssa ja hän poisti tarpeettomat vahvat särky- ja psykelääkkeeen, jonka oli määrännyt edellinen lääkäri. Mitä en voi sanoa kehitysvammaisen tyttärenpokani kohdalla toisessa laitoksessa täällä ja toisesta lääkäristä, valitettavasti.
Kiitos, voimia tarvitaan!
Ilmoita asiaton viesti
#4 Lastman : ” ..henkilökuntaa on liian vähän..” :,
on sekin totta ja ei hoitohenkilökuntaa voi tässäkään äitini tapauksessa syyttää, jos sunnuntailtana ei ollut enää riittävästi leipää, niin joku muu saattoi olla välinpitämätön ja ei huolehtinut siitä ajoissa.
Kyllä periaatteessa ahkeraa henkilökuntaa on tässäkin talossa, mutten halunut hyväksyä sitä, että rakas äitini olisi kärsinyt yön yli nälästä. Todellista nälkää olimme nähneet sodan jaloissa, niin kummalistahan se on nykySuomessa.!
Ilmoita asiaton viesti
Tavalliselle taipalsaarelaiselle `Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä´ on jo liian pitkä nimi tavattavaksi – saati soittaa- huolimatta Ilveksestä!
Tsempiä Sadulle todella vaativaan tehtävään!!!
Ilmoita asiaton viesti
#Tynkä-Karjalan Antti : ” Etelä-Karjalan saranhoitopiirin kuntayhtymä on lian pitkä nimi tavattavaksi..” :
EKSOTE:n tultuaan kuvaan, mielestäni hoidon laattu on huomattavasti heikentynyt tässä palvelukeskuksessa. Hoitajatkin ovat mielestäni jätetty oman onnen nojaan.
Ennen oli kaikki palveluista vastaavat tavattavissa paikan päällä, nyt ovat viety kaikki EKSOTE-n ja vaikka ne samat henkilöt ovat ”tuossa”, mutteivät enää kuulu hoitamaan palveluyksikön asioita. On määrätty jostain toiselta paikkakunnalta hoitamaan tämän yksikön asiota.
Tämmöinen konserni-järjestelmä, palvelee mielestäni itseään eikä ainakaan tämän palvelukeskuksen asiakkaita.
Ystävällisin terveisin Viola Heistonen.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhuksenhoitoa muodossa ja toisessa olen tänänkin vuonna useaan otteeseen blogissani kommentoinut ja sivunnut. Kuten tässäkin glogikirjoituksessani:
http://petun.blogit.uusisuomi.fi/2010/07/17/lupasi…
Www-sivuillani olen myös ottanut asiaan kantaa:
http://www.valtakunta.fi/2010/Vanhustenhoito.php
Me tavalliset kansalaiset voimma myös vaikuttaa näihin asioihin. Kuten minäkin olen tehnyt. Minä olen onnistunut vaikka minulla ei ole missään laitoksessa yhtään lähisukulaista hoidettavana. Jos olisi niin häntä kohdeltaisiin takuulla hyvin, siitä pitäisi huolen. Miksi Te ette pidä huolta edes omistanne?
Ilmoita asiaton viesti
Onko nälkä yhdestä leivänpalasta kiinni. Eikö se viili riitä?
Elämmekö maailmassa missä mikään ei riitä? Kaiken pitäisi toimia täydellisesti. Ja se täydellinen maailma romahtaa yhdestäkin pienestä puutteesta. Sellaisesta virheestä, jonka on tehnyt joku toinen. EIhän minun itse tarvitse tehdä mitään, kun on tämä hyvinvointiyhteiskunta.
Hyvinvointiyhteiskunta on valittajien paratiisi.
Ilmoita asiaton viesti
# 16 Petri Nurminen ” Me tavalliset kansalaiset…Miksi Te ette pitää huolta omistanne?” :
Sitähän minäkin tässä tavallinen kansalainen ja äitini tytär, yritän pitää huolta ktso vastaukset #5#9#11#12 kommenteihiin. Lähes päivittäin käyn auttamassa äitiäni maaliskuusta 2008 alkaen. Kiitos blogeistanne ja kommentistanne!
Ilmoita asiaton viesti
#17 Tapsa : ” Eihän minun itse tarvitse tehdä mitään, kun on tämä hyvinvointiyhteiskunta” :,
tässä olette ihan vääräässä, etten minä mitään tee auttakseen hoitamaan äitiäni. En etsi kunnia, mutta lähes joka päivä matkustan yleisillä kulkuneuvoilla toiseen paikkakuntaan, jonne on aika huonot yhteyden, auttakseen hoitamaan äitiäni. Jopa talvella ulkoilutin, että hänen kunto kestäisi, ettei joutuisi sängyn pohjaan makamaan ja ettei hänestä tulisi enemmän vaivaa hoitohenkilökunnalle.
# ” …kaiken pitäisi toimia täydellisesti…” : sitä ei yksikään yhteiskunta saavuta, mutta parantamisen varaa olisi Suomessakin.. Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
#17. Lue Tapsa uudestaan ja kommentoi sitten. Jonain päivänä sinäkin olet vanha ja kenties et saa viiliä kurkustasi alas ilman sitä leivän kannikkaa. Toivottavasti silloin ketään ei ole lähellä auttamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Viola, rahat eivät riitä vanhuksille tai lapsille, kun ne on jaettu seuraaviin tarkoituksiin:
* somalien elättämiseen
* kaksikielisyyden leikkimiseen
* Afganistanin sotaretkeen
* turhien ministerien ja valtiosihteerien ja satojen poliittisten syöttiläiden palkkoihin
* Euroopan Unionin pohjattomaan kassaan
* kansallisina tukina maanviljelijöille
* Kepulaiseen aluepolitiikkaan, eli pitkin maata on roiskittu turhia moottoritienpätkiä
* lahjaksi Kreikalle
* oopperaan, Musiikkitaloon, paskataiteilijoiden apurahoihin, monikulttuurityöhön jne.
Ilmoita asiaton viesti
#20 Jari-Petri Heino, kiitos kommentistanne!,
kuitenkin toivon, että Tapsan luona olisi silloin joku muu auttamassa ja ojentamasa leipäpalaa.
Ilmoita asiaton viesti
# 5 Viola: kävitkö kovistelemassa palvelukeskuksen vastaavaa johtajaa? Jos et – syytä olisi!
Kuulun ikäluokkaan, jonka mielestä lapset hoitavat vanhuksensa, koska he huolehtivat meistä ollessamme lapsia. Tiedän yhteiskunnan muuttuneen. Kansalaisten velvollisuudet on ulkoistettu yhteiskunnalle, jolle maksamme suojelurahaa jota myös veroksi kutsutaan. Silti palvelu ei aina toimi ja siksi valvonta on tarpeen. ”Luottamus hyvä – kontrolli parempi”.
Jos jaksat – vie äidillesi se banaani ja Nutridrink, mutta tee henkilökunnalle selväksi että kyse on lisäpalvelusta, ei laitoksen resurssien säästämisestä. Kas – säästämisestä on tullut jokapäiväinen mantra, jota toistamalla peitellään se fakta etteivät ihmiset halua maksaa enempää suojelurahaa vaikka se olisi heidän etunsa.
Ilmoita asiaton viesti
#21 Richard Jarnefeld : ..” rahat ei riitä vanhuksille ja lapsille..” :
Karsitaan:
-somalit töihin!
-suomenkielen opetus mahanmuttajille lopettaa, koska ne toinen toistensa perässä jaikuvat kieliopetus kurssit, ei tuo tulosta, kunhan pistetään jonnekiin ihminen. Jokainen oppikoon itse maankieltä!
-Afganistanista sotilaat kotimaan turvaan!, kun täälläkään varusmiehillä ei ole kenkiä!, miten he siellä?
-Ministerit pärjätköön itse ilman sihteereitä! tai yhteinen sihteeri kolmelle ministerille!
-Euroopan Unioinin pohjattoman kassaan virta lopettaa!
-Kansan tuki maanviljeilijöille tarkistukseen,ettei olisi väärinkäytöksiä.
-Kepulaisten moottoritienpätkän heidän omalla kustannuksella.
-Kreikalta rahat takaisiin, tai saaret takuuksi.
-Taiteiljoista en ole perehtynyt, mutta ilman Musiikkitaloa olisimme pärjänneet,
ehkä näillä ”säästöillä” sitten vanhukset saisivat jogurtti purkin ja lepäpalan ennen nukkumaan menoa, että aamulla jaksaisivat nousta petistä. Kiitos kommentistanne.
Ilmoita asiaton viesti
# Mikael Schier : ” Luottamus hyvä – kontrolli parempi”! :
juuri näin, koska valvontaa ei ole riittävästi! Kiitos neuvoistanne!
Ilmoita asiaton viesti
Voi tätä valitusta!
Omat vanhempani asuvat Imatralla ja ovat toistaiseksi saamaansa apuun tyytyväisiä. Äidilläni on keskivaikea alzheimer ja isälläni mm. työperäinen kuulovamma, liikkuminen vaikeaa huonojen jalkojen takia sekä poistetun aivokasvavaimen aiheuttamia neurologisia ongelmia. Pystyvät kuitenkin vielä asumaan kotona saamansa avun takia, muuten eivät pystyisi. Imatran kaupungin järjestämän ruuan kotiin kuljetuksen takia syövät lämpimän aterian kerran päivässä ja muutakin apua on saatavana. Se ruoka on muuten ihan hyvää ja tulee aina ajallaan. Viikonloppuruuat ja iltapalat pystyvät järjestämään vielä itsekin, saa nähdä kuinka kauan.
Siskon kanssa autetaan kaikessa mahdollisessa se mikä voidaan.
Meidän lasten kuten myös viranomaisten tarkoituksena on yrittää auttaa niin paljon että pystyisivät asumaan mahdollisimman pitkään kotonaan.
Väitteesi siitä että kinkut ja muut paremmat palat olisi jotenkin varattu muille kuin tänne Venäjältä muuttaneille on silkkaa mielikuvitusta ja loukkaus niitä ihmisiä kohtaan jotka tätä raskasta vanhusten hoitotyötä tekevät.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Viola, kiitos palautteesta. Enkä muuten tarkoittanut, ettetkö sinä yrittäisi parhaasi mukaan pitää huolta äidistäsi, vaan yleisellä tasolla: ”Miksi ette pidä huolta”. Ja huolta voi pitää näinkin – mielestäni:
http://www.valtakunta.fi/2010/pori_mitoitus.php
Mutta miksi homma pitää hoitaa laitos kerrallaan:
http://www.valtakunta.fi/2010/Vanhustenhoito.php
Kyllä meillä Suomessa pitää pystyä järjestämään vanhuksille hyvä hoito joka pitää sisällään tarpeeksi hoitajia ja riittävästi leipää jne.
Kumpa joka kunnassa päättäjät lupaisivat sen mitä minä meinasin:
http://petun.blogit.uusisuomi.fi/2010/07/17/lupasi…
Olisi sitten vanhusten asiat paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Tapsa. kommentoi:
19.7.2010 9.58
”Onko nälkä yhdestä leivänpalasta kiinni. Eikö se viili riitä?”
Ei riitä. Eikä tässä ole pelkästään kyse viilistä tai leivästä, vaan siitä, että jokaisen ihmisen pitää elää ihmisarvoista elämää ja meidän vanhuksiemme pitäisi elää luksuselämää sen vuoksi, mitä he ovat maallemme tehneet. Pitäneet maan itsenäisenä, maksaneet sotakorvaukset ja rakentaneet suomen yhdeksi maailman vauraimmista ja turvallisimmista maista. On suorastaan häpeä, että käännäämme selkämme niille, jotka tämän kaiken ovat omalla työllään luoneet.
Nykyihmisillä ei ole minkäänlaista käsitystä niistä uhrauksista mitä nykyiset vanhuksemme ovat puolestamme tehneet ja sitten kehdataan vielä soittaa suuta.
Menkääpä katsomaan sitä todellisuutta sairaaloihin ja palvelutaloihin. Varmasti jossain asiat ovat jotenkin mallillaan, mutta kuten sanoin, se ei riitä.
Kun omalla äidilläni tuli se aika, ettei enää itse kyennyt yksikseen asumaan, tsekkasin kotipaikkakunnan vaihtoehdot ja ei ollut vaikeaa tehdä päätöstä. Ei ikinä laitokseen, vaan hoidin mutsia kotona loppuun saakka. Ymmärrän kyllä, ettei se kaikilla ole mahdollista. Mutta silloin pitää vaatia kunnon hoitoa ja olla äänekäs. Jos vanhukselta kielletään yksikin leipäpalanenkin, niin se on loukkaus ihmisyyttä vastaan.
Toki hoitohenkilöstö on kovilla ja kaikesta säästetään, mutta tämä on se aivan viimeinen paikka säästää.
Jos säästöjä tarvitaan, niitä löytyy ihan varmasti muualtakin kuin vanhusten (ja lasten) hoidosta.
Hävettää olla työssä käyvä aikuinen, kun emme edes osaa huolehtia omista vanhemmistamme.
Ilmoita asiaton viesti
#26 Kippari : ” Voi tätä valitusta ” :
Toivon teille voimia hoitaa vanhempianne kotona mahdollisimman pitkään, sitten kun joudutte siiträmään heidät hoitokotiin, niin jatkamme keskustelua.
Kiitos kommentistanne.
Ilmoita asiaton viesti
#27 klerk ” Jokaisen ihmisten pitää elää ihmisarvoista eläämää..Menkäpää katsomaan sitä todellisuutta sairaloihin ja palvelutaloihin.”..pitää vaatia kunnon hoitoa ja olla äänekäs..” : Kiitos komentistanne,
lisään tähän ” ..Jokainen ihminen on laulun arvoinen, jokainen elämä on tärkeä…
Hieno juttu, että jaksoitte hoitaa äitiänne kotona loppuun saakka.
Ilmoita asiaton viesti
#27 Petri Nurminen : kiitos kommentistanne!
” Miksi homma pitää hoitaa laitos kerrallan?”
Kysyn lisää : Miksi emme voisi yhdistää voimamme? Mikä estää meitä?
Ilmoita asiaton viesti
”Onko nälkä yhdestä leivänpalasta kiinni. Eikö se viili riitä?”
#28 Klerk: ”Ei riitä. Eikä tässä ole pelkästään kyse viilistä tai leivästä, vaan siitä, että jokaisen ihmisen pitää elää ihmisarvoista elämää ja meidän vanhuksiemme pitäisi elää luksuselämää sen vuoksi, mitä he ovat maallemme tehneet”
Muuttaneet Suomeen asumaan ja saamaan hoitoa. Ja valittavat, kun eivät päässeetkään kissanpäiville paratiisiin.
Ja se kaikki on yhdestä leivänpalasta kiinni. Ja HUOM se oli iltapala – ei ateria.
Ilmoita asiaton viesti
Viola: ”Miksi emme voisi yhdistää voimamme? Mikä estää meitä?”
Niinpä. Ei kai mikään estä. Mutta kun ihmiset eivät halua ”valittaa”, luepa kommenttini tuolta: http://petun.blogit.uusisuomi.fi/2010/07/20/miksi-…
Viimeksi eilen sain postia jossa pyydettiin puuttumaan erään vanhusten hoitolaitkosen liian pieneen henkilökuntamäärään – minä kun olen tottunut saamaan ”paskaa niskaani”. Mutta olen tuon homman lopettanut:(
Ja olen kyllä sen huomannut, että se on varsin pieni joukko kuitenkin joka on vanhustenkin hyvää kohtelua julkisesti valmiita ajamaan. Nurkan takana kyllä kuiskataan hiljaa, jos ei kukaan näe, että olet oikealla asialla.
Ilmoita asiaton viesti
#33 Petri Nurminen ” ..ihmiset eivät halua ”valittaa” :,
sanoisin että ihmiset pelkäävät ”valittaa”, että tulevat ”leimatuksi” , niin vanhusten kuin kehitysvammaistenkin kohdalla ja pelko vielä siitä, että laitoksessa asuva saa vielä huonompaa kohtelua. Se useimmiten pitääkin paikkaansa.
Kun minulta vietiin edunvalvojuus käräjäoikeudessa, niin yksi ”syistä” oli myös se, että olin liian aktiivinen, tein paljon kanteluita ja lähettelin liian paljon s.p.viestejä koskien päämiestäni.
Nyt siis, olen täysin eristetty kehitysvammaisesta tyttärenpojastani, jonka edunvalvoja tai holhooja olin ollut lähes 25 vuotta, nyt en kelvannut enää viranomaisille, koska puutuin epäkohtiin.
Kiitos kommentistasi.
Ilmoita asiaton viesti
Se kuinka hoidamme ikääntyneitä ja heikompia kertoo paljon sivistyksemme tasosta. Ja se taso ei korkealla ole.
Ilmoita asiaton viesti
#35 sivistyksen mitta :” Se kuinka hoidamme ikääntyneitä ja heikoimpia kertoo paljon sivistyksemme tasosta.” :
niin se kertoo siitä tasosta, joka saisi olla korkeamalla, mutta olen huomannut näitten vuosien varrella, ettei asiallista kritikkiä asiaan siedä edes itse kärsivät epakohdista, jos kritikkiä tuo esille maahanmuuttaja, niin kuin minä inkeriläisenä paluumuuttajana.
Asioita emme saa paremmaksi, jos emme tuo epäkohtia näkyviin ja emme yritä taistella niitten poistamiseksi.
Kiitos kommentistanne!
Ilmoita asiaton viesti