Voiko psykopaatti pomo viedä yrityksen maineen?

Talon Sanomissa 18.7.2010 Outi Kokko otsikolla ” Älä sano tätä pomolle” kirjoittaa: ” Lain henki on, että työntekijän on noudatettava määräyksiä, vältettävä ristiriitoja ja oltava lojaali työnantajalleen”. Työsyhde asioista vastaava lakimies Kati Mattinen Helsingin seudun kauppakamarista kertoo, että välttämättä edes johtajan haukkuminen ei silti tarkoita potkuja…Tilanne pitää harkita kokonaisuudessa…”.

Entä, missä sitten menee  kiusaamisen ja asiallisen käytöksen raja työnantajan toiminnassa? Jos vielä pomo sattuisikin olemaan psykopaatti?

Sunnuntaisuomalaisessa 22.2.2009 Jouko Juutilainen otsikolla ”Hullu pomo ei turhia tunteile” kirjoittaa, siteeraan : ” Kolme johtajaa sadasta on psykopaatteja”.

Suomessa psykopatiaa ei ole hyväksytty viralliseen tautiluokitukseen, mutta oireyhtymän amerikkalainen nimitys on yleistynyt. Amerikkalaiset tutkijat Paul Babiak ja Robert Hare ovat todenneet, että nykyinen joustava, riskihakuinen ja huippupalkattu liike-elämä kiehtoo psykopaatteja. Heidät palkataan yrityksiin huippukykyinä ja pelastajina, mutta psykopaatin tavoitteet ovat muualla…

-Jos en olisi tutkinut psykopaatteja vankilassa, tutkisin heitä pörsissä, vertaa Hare psykopaattien erilaisia pelikenttiä. Liike-elämän ohella vastaavan tyyppisiä oman etunsa tavoittelijoita löytyy politiikasta, uskonnollisista liikkeistä, vapaaehtoisjärjestöissä-sekä tietysti internetistä.

Yrityksille häikäilemättömät itsekkäät johtajat ovat riski..Psykopaatin tärkein tavoite on saada muut vakuuttumaan hänen vilpittömyydestään, rehellisyydestään ja aitouudestan..

Psykopaatin keskeiseksi luontepiirteeksi kuvataan täydellistä kyvyttömyyttä empatiaan eli kykyn samaistua toisen tunteisiin ja ymmärtää toisen tunteita.Hän nauttii omasta roolistaan ja huomion keskipisteenä ja käyttää toista röyhkeästi hyväkseen…Älykästä psykopaattia on vaikea erottaa muista, koska hän kykenee salamaan todellisen luonteensa, varoittaa Hare.”, näin siis siterauksia Jouko Juutilaisen kirjoituksesta.

7.3.2010 Petri Lyy kirjoittaa Uusimaa-lehdessä otsikolla ”Psykopaatti voi viedä firman maineen”, siteeraan : ” Psykopaatti etenee työelämässä usein esimiesasemaan, mutta matkallaan hän ei ajattele firman etua vaan ainoastaan itseään. Pahimillaan psykopaatti pomo vie firmalta rahat ja maineen…Johtaja psykopaatti on omanarvontuntoinen ja vastuuton.

Näin psykopaatti toimii työelämässä : Psykopaatti verkottuu työpaikalla jakaen ihmiset omalla kannaltaan hyödyllisiin ja hyödyttömiin. Omille esimiehilleen psykopaatti esittää vain parhaan puolensa, alemat ja ei-hyödylliset henkilöt näkevät muut puolet…psykopaatilla on pinnallinen karisma ja erinomaiset vuorovaikutustaidot, jotka helposti sekoitetaan johtamisvalmiuksiin..”, näin siis kirjoituksessaan Petri Lyy.

Eli aiheesta poimitut lehtikirjoitukset, ehkä puhuvatkin siitä, ettei se ole niin harvinaista nykymaailman johtajapiiriissä! Miten siinä voi käydä ei-toivotuille fiksuille työntekijöille, jotka ovat sen huomanneet ja yrittävät vaikkapa ”varoittaa” asiasta muita..? 

Mielestäni työntekijät saattavat olla peloissaan, koska tuon tyyppinen johtaja saattaa olla arvaamaton. Erityisesti nykyisessä vanhusten ja vammaisten hierarkisessa hoitojärjestelmässä hoitohenkilökunnan oma vastuu siinä hämärtyy ja käskyä on helppo totella, vielä siitäkin syystyä, että työpaikka säilyisi.

Lopuksi: ” Pelolla johdettu yritys pysähtyy ja taantuu, arvioi professori Marja Eriksson Tamperen yliopiston  johtamistieteen laitokselta”.

 

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu