Ovatko uskomukset punkeista silkkaa huuhaata?

Niin kuin vakuuttaa ihotautulääkäri Maria Huttunen 26.7.2010 Uutisvuoksi-lehden haastattelussa. Siteeraan tekstiä otsikolla: ”Punkit leviävät yhä uusille alueille” Punkkikesä on kuumimmillaan. Kuumat kelit houkuttelevat liikkumaan vähissä vaatteissa, mutta pitääkö samaan aikaan pelätä pusikoissa vaanivia punkkeja?

Lääkärien mukaan ei.

– Puremaa ei kannata pelätä, sillä valtaosa punkeista ei kanna mitään tautia, ja yleisin punkkien levittämä tauti borrelioosi on helposti hoidettavissa, kunhan sen hoitaa ajoissa.

-Punkit yleistyvät ja leviävät Suomessa koko ajan pohjoisemmaksi. Niitä ei kuitenkaan kannata pelätä, vakuuttaa ihotautilääkäri Maria Huttunen…Punkit levittävät kahta tautia.Yleisempi laajemmin Suomessa esiintyvä punkkien levittämä tauti on borrelioosi, jota kantaa alle puolet punkkikannasta.

-Borrelioosi paranee sataprosenttisesti antibioteilla, kun se hoidetaan alkuvaiheessa eli ihottumavaiheessa…

-Uskomukset punkeista ovat suurelta osin silkkaa huuhaata. Terveellä maalaisjärjellä punkin huomaa ja pureman hoitaa helposti..”.

Vähättelevätkö lääkärit punkkien puremia ja riskiä sairastua borrelioosiin?

Tiedän tapauksia, jossa borrelioosia sairastava ihminen joutui syömään jatkuvasti vahvoja särkylääkkeitä ja loppujenlopuksi joutui työkyvyttömyys eläkkeelle.

Mitä sanoo Wikipedia? : ” On arvioidu, että borrelioosiin sairastuu Suomessa vuosittain 2000-3000 ihmistä, josta suurimmalla osalla tauti havaitaan iho-oireiden perustella…Pureman ympärille ilmantuva rengasmaisesti tai tasavärisenä laajeneva punottava ihon muutos, joka kutsutaan vaaeltavaksi punoitukseksi.Viikon parin kuluessa voi alkaa ilmantua esim., flunssan kaltaisia oireita ja vaaeltavia nivelkipuja, ellei lääkehoitoa aloitettu heti ..”

Missä se ”heti” kulkee? Tuttavani sai punkin pureman, punkki poistettiin ja lääkäri rauhoitteli laajenevaa punoitusta ja ehdotti viikon päästä mennä lääkäriin, jos se punoitus muuttuu rengasmaiseksi…

Suomen LYME BORRELIOOSI RY on valtakunnallinen borrelioosin ja lisäinfektion erikoistunut järjestö, jonka tarkoituksena on antaa laajasti sekä tieteellisesti että kokemyksellisesti tietoa punkeista, Borelia-bakteerista, borrelioosista ja erilaisista lisäinfektioista.

Tiedätkö tarpeeksi borrelioosista?

http://www.youtube.com/watch?v=tGhwdGkeiOs

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu