Ovatko uskomukset punkeista silkkaa huuhaata?
Niin kuin vakuuttaa ihotautulääkäri Maria Huttunen 26.7.2010 Uutisvuoksi-lehden haastattelussa. Siteeraan tekstiä otsikolla: ”Punkit leviävät yhä uusille alueille” Punkkikesä on kuumimmillaan. Kuumat kelit houkuttelevat liikkumaan vähissä vaatteissa, mutta pitääkö samaan aikaan pelätä pusikoissa vaanivia punkkeja?
Lääkärien mukaan ei.
– Puremaa ei kannata pelätä, sillä valtaosa punkeista ei kanna mitään tautia, ja yleisin punkkien levittämä tauti borrelioosi on helposti hoidettavissa, kunhan sen hoitaa ajoissa.
-Punkit yleistyvät ja leviävät Suomessa koko ajan pohjoisemmaksi. Niitä ei kuitenkaan kannata pelätä, vakuuttaa ihotautilääkäri Maria Huttunen…Punkit levittävät kahta tautia.Yleisempi laajemmin Suomessa esiintyvä punkkien levittämä tauti on borrelioosi, jota kantaa alle puolet punkkikannasta.
-Borrelioosi paranee sataprosenttisesti antibioteilla, kun se hoidetaan alkuvaiheessa eli ihottumavaiheessa…
-Uskomukset punkeista ovat suurelta osin silkkaa huuhaata. Terveellä maalaisjärjellä punkin huomaa ja pureman hoitaa helposti..”.
Vähättelevätkö lääkärit punkkien puremia ja riskiä sairastua borrelioosiin?
Tiedän tapauksia, jossa borrelioosia sairastava ihminen joutui syömään jatkuvasti vahvoja särkylääkkeitä ja loppujenlopuksi joutui työkyvyttömyys eläkkeelle.
Mitä sanoo Wikipedia? : ” On arvioidu, että borrelioosiin sairastuu Suomessa vuosittain 2000-3000 ihmistä, josta suurimmalla osalla tauti havaitaan iho-oireiden perustella…Pureman ympärille ilmantuva rengasmaisesti tai tasavärisenä laajeneva punottava ihon muutos, joka kutsutaan vaaeltavaksi punoitukseksi.Viikon parin kuluessa voi alkaa ilmantua esim., flunssan kaltaisia oireita ja vaaeltavia nivelkipuja, ellei lääkehoitoa aloitettu heti ..”
Missä se ”heti” kulkee? Tuttavani sai punkin pureman, punkki poistettiin ja lääkäri rauhoitteli laajenevaa punoitusta ja ehdotti viikon päästä mennä lääkäriin, jos se punoitus muuttuu rengasmaiseksi…
Suomen LYME BORRELIOOSI RY on valtakunnallinen borrelioosin ja lisäinfektion erikoistunut järjestö, jonka tarkoituksena on antaa laajasti sekä tieteellisesti että kokemyksellisesti tietoa punkeista, Borelia-bakteerista, borrelioosista ja erilaisista lisäinfektioista.
Tiedätkö tarpeeksi borrelioosista?
http://www.youtube.com/watch?v=tGhwdGkeiOs
Hei Viola ihanuus ja kuule, mie uskon, että son taas lääketeollisuuen pelottelua tuo punkki-pelottelu. Ja mediahan on meillä aivan umpi-lume-mediaa eikä tutkivaa journalismia.
Taas yhenlaiset rokotteet on jo kaupan ja ne halutaan tietenki koko kansalle ja kaikille kansoille!! Kysseessä on bisnes enkä usko, että meidän onneksi!
Olitpa sie löytäny fiksun lääkärin kommentteja! Mahtava juttu! Rakhauella ja terhveyeksi! Hilkka Laronia
Ilmoita asiaton viesti
Hei, Hilkka!
Kiva nähdä taas. Tuo juotube-linkki ei toimi, vaikka itse kävin katsomassa videota. Täytyy korjata. Tarvittaessa sinne pääsee tämän yhdistyksen kotisivulta: http://www.borrelioosi.net
Hyvää kesäänjatkoa ilman punkkien puremista!
Ilmoita asiaton viesti
Punkin suolessaan kantama borrelioosi tarttuu, jos punkki ehtii oksentaa tekemäänsä haavaumaan (1-4 tuntia puremasta).
Borrelioosi ei aina parane, vaikka antibioottihoito aloitettaisiin ihottuma-vaiheessa: spirogeetta voi olla antibioottia vastaan vastustuskykyinen tai sitkeähenkisempi.
Itse borrelioosi ei ole spirogeetan jyrsintää vaan elimistön voimakas vastareaktio spirogeetalle: lihakset, nivelet jne.
Näin ollen olisin punkkien suhteen aika tarkka Kemiä myöten.
Punkin aiheuttama enkefaliitti (aivotulehdus) tarttuu heti eli siinä ei punkkisulkeisista ole mitään apua. Ensimmäiset endemiat todettiin Kumlingessa (Ahvenanmaa) ja Uukuniemellä (Etelä-Karjala). Nyt tuota virusta on löydetty endeemisenä Simoa myöten – paikkakunnittain.
Valtaosassa punkkeja ei ole sen paremmin borrelioosi-spirogeettaa kuin enkefaliitti-virustakaan.
Spirogeetta on muuten sellainen ”pöpö”, jonka sukulainen aiheuttaa aiemmin niin kohtalokkaan lues- eli kuppataudin. Siis ei varsinaisesti bakteeeri eikä virus vaan sinne päin.
Tavallisin neuvo on se, että suojaa ihonsa (jalat ja kädet) liikkuessaan punkki-altteilla alueille metsässä (marjassa, sienessä, metsästämässä tai muuten vaan).
Itse sain punkinpureman viimeksi Virossa (Saarenmaa) asutun talon ruohikosta, mutta onneksi ei ihottumaa tai enkefaliittia ilmestynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Halutaanko levittää TIETOA vai HYSTERIAA. Punkin levittämistä taudeista kyllä tietoa riittää, vuosittain pari sataa saa – onneksi – lievän taudin muodon ja muutama sairastaa sen vaikeimman kautta.
Pitäisikö näiden muutaman sairastuneen takia levittää jotain hysteriaa niin että kukaan ei uskalla kävellä kesällä ruohikossa?
Johonkin sitä on kuoltava kuitenkin. Lääkkeet ja hoito yleensä tehoavat, mutta ei aina. Se on sitä luonnon valintaa.
HUOM Suomessa voi mennä myös yksityiselle lääkärille hoidattamaan vaivojaan, jos tuntuu ettei terveyskeskuksen lääkäri viitsi tuhlata verorahoja kaikki mahdolliset vaivat parantavaan hoitoon. Eikä yksityinen lääkäri ole edes kovin kallis, alkaen 62 euroa käynti kun kuukausi sitten kävin – jonottamatta! Naisten kampaamokäyntikin on kalliimpi!
Ilmoita asiaton viesti
Vuosina 2004–2007 Suomessa ilmoitettiin vuosittain 1 100–1 400 borrelioositapausta.[2] On arvioitu, että borrelioosiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 2 000–3 000 ihmistä, joista suurimmalla osalla tauti havaitaan iho-oireiden perusteella. Riski saada borrelioosi-tartunta on 148 tapausta 100 000 asukasta kohti vuodessa. Ahvenanmaalla väestöstä noin 30 prosentilla on borrelia-vasta-aineita ilman oireita, mutta he ovat silti terveitä.[3] Kirjailija Aleksis Kiven, joka kuoli vuonna 1872 vain 38-vuotiaana, on epäilty kuolleen borrelioosiin
(lähde: Wikipedia)
Ilmoita asiaton viesti
http://www.punkki.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Koska en ”työkseni” aio ryhtyä palstalääkäriksi – yleissairaalapsykiatrina tosin tiedän vähän enemmän eri medisiinan asioista kuin keskimäärin psykiatrit tai poliitikot – lopetan tämän ”vastaanoton” vähän yleisempään mietteeseen.
Jos ihminen on huolissaan jostain terveyden ja sairauden ongelmasta, hänen kannattaa olla aika varovainen sen suhteen, mistä luotettavaa tietoa ja mistä taas ihka selvää puoskarointia (ja mistä taas isojen lääketehtaiden markkinointia) saa vastaansa.
Hyvin usein olen neuvonut ihmisiä omille kotisivuilleni, psykiatrian osalta myös muutaman muun tiedotus-ystävällisen luotettavana pitämäni kollegan sivuille (mm Sami Aaltonen).
Mediassa luottaisin eniten Hyvä Terveys – lehteen, mutta vakiintuneet ja ison levikin ns ”hyvät lehdet” yleensä pyrkivät myös sellaisiin mainesanoihin kuin validiteetti ja reliabiliteetti (Apu, Seura, Me Naiset, suuren päivälehdet).
Valitettavasti jokaisella lehdellä ei ole omaa terveys- ja sairauskysymyksiin perehtynyttä toimittajaa, jolloin lehteen saattaa eksyä harmittavalla tavalla vääriä tai uskomuksiin perustuvia väitteitä.
Wikipedia on melko luotettava lähde, samoin eri potilasyhdistysten kotisivut (mm tuo punkki-linkki on Reumayhdistyksen sivuilta).
Jos joku kirjoittaa lennokkaasti ja ärhäkästi, kannattaa vähän nostaa omaa kritiikkiään, samoin jos joku jakaa asiat selkeän musta-valkoisesti.
Tohtori Kiminkinen (TV), vaikka ajaakin Skodalla (Skoda takoittaa suomeksi ”Vahinko, virhe”), on aika laadukas tietäjä ja kansanomaistaja eikä takuulla roiku lääketehtaiden nyörissä.
Kalle Österlund nuoruudessani oli myös varsin laadukas tv-tohtori.
Markku Myllykangas ei ole lääkäri – kaukana siitä. Hän on tosin erittäin savolaisella tavalla kirjoitustaitoinen, mutta hänen dosentuurinsa on likempänä sosiaalifarmasiaa ja hänen peruskoulutuksensa on mitä on.
Muistattehan: kun savolainen avaa suunsa (tässä: läppärinsä kirjasinlaudan) vastuu siirtyy tiedon vastaanottajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Korjaan vielä tuon savolaisen vastuunsiirtäjän cv:n tarkemmaksi:
”Markku Myllykangas (s. 1951 Kuopio) on suomalainen terveyssosiologian dosentti ja terveydenhuollon tohtori**. Hän työskentelee Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen yksikössä.[1] Hän sai Tieteentekijöiden liiton Vuoden tieteentekijän palkinnon vuonna 2000.[2] Hän on kirjoittanut kansanterveystieteestä, medikalisaatiosta ja terveydenhuollon etiikasta.
Myllykangas on ollut mukana useissa oppikirjatyöryhmissä ja kirjoittanut yhdessä kansanedustaja Päivi Räsäsen kanssa keskustelukirjeisiin pohjautuvan kirjan Mitä maksaa ihmishenki? Myllykankaan ensimmäinen kokonaan itse kirjoitettu teos on vuonna 2009 ilmestynyt Rahan raiskaama terveydenhuolto.[3] Myllykangas tunnetaan myös terävästi arvostelevana kolumnistina.[4] Hänet valittiin vuonna 2008 Helsingin Sanomien julkaisemaan 30 suomalaisen ”toisinajattelijan” luetteloon.[5]”
**Terveydenhuollon tohtori tarkoittaa yleensä hoitajapohjalta tapahtunutta terveydenhuollon yliopistotason tai ammattikorkeakoulun jatkokoulutusta ja siihen liittyvää hyväksyttyä väitöskirjaa.
Ilmoita asiaton viesti
# 3 Antti Liikkanen :Tavallinen neuvo on se, että suojaa ihonsa (jalat ja kädet) liikkuessaan pankkialtteilla alueilla…” :
Sanoisin vielä, että kaula-alue on se portti mistä helposti pääsee liukumaan pintaa pitkin…,
joten niin yksinketraista se suojeleminen on, muttemme muista suojautua kunnes se ”paholainen” pääsee ”pintaa syvemmälle” puremaan ja oksentelemaan…
Kiitos kun tulitte lääkärinä kommentoimaan! Ei siitä ole paljon haittaa, jos ihminen tietää asiasta enemmän, mutta ehkä joku onkin varovaisempi kulkiessaan metsikössä ja varoittaa muitakin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä aihe blogiksi. Punkkien puremat eivät ole leikin asia, etenkin jos sairastuu Kumlingen tautiin. Kaverini sairastui, meinasi henki lähteä, toipuminen kesti vuoden ja tauti jätti pysyviä haittoja.
#3, 7
Hyvät kommentit Antti Liikkanen, vaikka et suostukaan ”palstalääkäriksi”. Liian moni kirjoittaa ja aivan liian moni ottaa todesta netissä kirjoittelevat salaliittoteoreetikot, lääkefirmojen vastustajat, ja muut hörhöt. Moni on vähätellyt sairauksia ja lääkkeiden avulla tapahtuvaa hoitoa, kohtalokkain seurauksin.
Ilmoita asiaton viesti
Punkit ja punkkarit.
Ilmoita asiaton viesti
#4 Tapsa ” Halutaanko levittää Tietoa vai Hysteriaa” :
blogin kirjoituksessa on esitetty kysymyksiä, eikös se kerro siitä, että etsitään tietoa.
Ja erittäin hienoa on se, että saimme lääkäri Antti Liikkasen kommentoimaan keskustelua. kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
# 5,6,7,8 :
Nythän tuli kokonainen Tietopankki ja laajemmalta alueelta! Näillä eväillä olemmekin hieman viisaimpia! Kiitos kun lääkäriltä löytyi aikaa ”vastaanottoon” ja vielä ilman ennakko-”ajanvarausta”!
Ilmoita asiaton viesti
#10 Pegu : ”Punkkien puremat eivät ole leikin asiaa etenkin jos sairastuu ..” :
Siinähän onkin se ongelma, ettet koskaan tiedä kumpi punkki on purrut, joten pitäisi aina olla tarkkana kun yllätät sen ihossa ja ennalta ehkäisevästi muistaa suojautua metsikössä.Kiitos kommentistasi.
Ilmoita asiaton viesti
#11 martal ”Punkit ja punkkarit” :
?????
Ilmoita asiaton viesti
Antti Liikkanen kommentoi:
26.7.2010 17.47
Punkin suolessaan kantama borrelioosi tarttuu, jos punkki ehtii oksentaa tekemäänsä haavaumaan (1-4 tuntia puremasta). Lainaus päättyy.
Mainittakoon tässä vielä se seikka, että ”vanhan kansan” konsti eli punkin poistaminen levittämällä voita tai muuta rasvaa purema-alueen ympärille on se vihonviimeinen tapa poistaa punkki ihosta juuri tuon Liikkasen Antin mainitsemasta syystä.
Eli punkki pois mieluiten erityisillä punkkipihdeillä mahdollisimman nopeasti.
”3. Miten punkki pitää irrottaa?
Suositeltavin keino punkin poistamiseksi on tarttua siitä kiinni tukevasti mahdollisimman läheltä ihoa. Helpoiten se tehdään apteekista saatavilla pinseteillä, mutta paremman puutteessa se tehdään kynsillä. Punkki poistetaan edestakaisin pyörittävin liikkein, jotta punkki ja sen sahalaitainen imukärsä saataisiin kokonaisina irti. Punkin poistamista rasvalla tai öljyllä tukehduttamalla ei suositella, sillä tukehtuessaan punkki voi oksentaa, jolloin mahdollinen Borrelia-bakteeri voi siirtyä ihoon. ”
Lähde; punkki.fi
Ilmoita asiaton viesti
#16 Alamainen : kiitos neuvoista.
Vanha ”kansan konsti” levittämällä rasvaa tulikin ensimmäisenä mieleen kun havaittiin tuttavalta punkki, joka oli tunkeutunut ihon, mutta onneksi oli lähellä sairaanhoitaja ja hän poisti punkin, toivottavasti kaikki menee hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen borrelioosin vuoksi hiukan hädissäni. Kemiössä vieraillessani isäntäväki kehoitti kenkiä pitämään.
Tiedonjakamisesi ko. aiheesta oli hyvä. Käsittääkseni Ilkka Vartiovaara menehtyi pitkän sairastamisen jälkeen borrelioosiin. Kirjoituksiaan seurasin.
Lämpöisiä iltoja ja kuutamoöitä!
Ilmoita asiaton viesti
#18 vieras : ”Tiedonjakamisesi ko.aiheesta oli hyvä”.
Kiitos, juuri niin.
Onhan ne kesäiset kuutamoillat kauniit, mutta onhan siitä aikoja kun niitä katseltiin, kun tanseista palaattiin…
Kivaa kesäänjatkoa myös sinulle!
Ilmoita asiaton viesti
YOU DON´T GET IT IF YOU DON´T GOT IT ….
Tioto luo tuskaa mutta tietämättömyys hysteriaa. Olen 52 vuotta taistellut borrellioosin kanssa ja tiedän mistä puhun. Tauti on erittäin vakava ja aiheuttaa sairastuneelle epäinhimillisiä kärsimyksiä … hoitamattomana tai väärin hoidettuna. Valitettavasti tietämättömyys ja vähättely on vielä hyvin yleistä sekä julkisessa sairaanhoidossa että yksityiselläkin puolella. Viimeisen vuoden aikana olen törmännyt useaan punkinpuremasta sairastuneeseen jotka eivät ole saaneet asianmukaista hoitoa ja sen vuoksi joutuneet taudin kouriin. Nämä ovat nuoria ihmisiä ja ovat nyt työkyvyttömiä.
Me jotka olemme borrellioosin vuoksi tulleet julkisuuteen emme levitä hysteriaa … sen levittämisestä pitää huolen sairaanhoitohenkilökunta välinpitämättömällä suhtautumisellaan. Ja ne kansalaiset jotka vähättelevät borrellioosia osoittavat vain tietämättömyytensä, kannattaa ottaa asiasta selvää ennen kun alkaa kommentoimaan.
Hyvää kesää ilman punkinpuremia !
Ilmoita asiaton viesti
#20 Marjatta Vuori : ” Valitettavasti tietämättömyys ja vähättely on vielä hyvin yleistä sekä julkisessa sairaanhoidossa että yksityiselläkin puoleella” :,
ihmetyttääkin, että miksi vähätellään kuin pitäsi päinvastoin valistaa ihmisiä asiallisesti, pelottelematta. Siksi kirjoitin blogin, koska huomasin lääkärin sanoneen, että se on ”silkkaa huuhaata” ja ”helposti hoidettavissa”..
Kiitos asiallisesta kommentistanne!
Olemme siis, varovaisia punkinpureman suhteen!
Ilmoita asiaton viesti
En ole alan asiantuntija, mutta eräs ystäväni sai punkin kehoonsa ja sitä ei todettu ajoissa. Seurauksena Lymen tauti (morbus Lyme/borrelioosi) Taudin aiheuttaa spiraalimeinen bakteeri, jota levittävät punkit ja puutiaiset. Ystäväni sai ko. tartunnan ja kaikista yrityksistä huolimatta seurauksena oli lihassärkyä, päänsärkyä, vilustamista ja kuumetta. Lopulta tauti eteni keskushermostoon ja alkoi vaikea vaihe. Nivelet turposivat ja lopullinen päätös oli exitus. Kannattaa varoa. Se on yleisintä Lounais-Suomessa, mutta muuallakin. Hyviä ohjeita on jo edellä.
Ilmoita asiaton viesti