Suomalainen ei kaihda mitään, kun pää pitää sekoittaa,

kirjoittaa Tomi Oravainen Uutisvuoksessa 3.8.2010.

Muualla Euroopassa ei edelleenkään uskota, että Pohjolassa ryypätään tappavaa metanoliakin.

Oikeuslääketieteen laitoksen laboratorion museokaapin nuhruisten muovipullojen rivi alkaa tolusta. Rivi päättyy vanhaan metallipönttöön, jossa oli sylärin jäähdytysnestettä. Kaikista pulloista joku on ryypännyt, kerran.

– Mikä tahansa aine, joka on pullossa, niin jonain päivänä joku Suomessa juo sitä, ironisoi oikeuskemian professori Erkki Vuori.

Reilu 6000 vainajaa tutkitaan Helsingissä oikeuskemiallisesti, jolloin halutaan selvittää voiko kuoleman syynä olla myrkytys tai mitä lääkkeitä vainaaja käytti.1200 vainaajan kohdalla paljastuu myrkytys, usein alkoholi. Vuoren mukaan se on mukana noin puolessa lääkemyrkytyksessakin…

Oikeuslääketieteen laitosta johtava Vuori on työskennellyt oikeuskemian parissa yli 30 vuotta. Hän ei edelleenkään käsitä suomalaisten taipumusta sekoittaa päätään kaikkia elämänlakeja uhmaten.

– Eihän ihminen hyppää kuiluunkaan yli, jos ei tiedä varmasti pääsevänsä toiselle puolelle. Yhteiskunnalta vaaditaan, ettei mihinkään päätökseen saa liittyä mitään riskejä, mutta omassa elämässä ihmiset ovat valmiita tekemään kummallisia valintoja…

– On huolestuttava, että lääkkeiden huumekäyttö on meillä voimakkaasti lisääntynyt. Kodeiini,tramadoli,buprenofiini, metadoni, oksikodoni, fentanyyli ovat myös aineita, joita lääkärit kirjoittavat lääkkeiksi. Näitä aineita käytettäessä huumeina yliannostuksen riski on suuri.

-Heroiinia pitää olla näkyvä kasa, jotta se vaikuttaa, mutta fentanyyliä vain pieni häivähdys.

Vuoren mukaan kuolemien lisäksi lääkkeiden huumekäyttö mustaa myös hyvien lääkkeiden maineen..

Muuten leppoisa Vuori tiukkeneekin heti, kun kysytään häneltä kantaansa kanabiksen laillistamiskeskusteluun.

– Meillä on ongelmia tarpeeksi muutenkin. En näe sen laillistamisessa mitään hyvä.-STT ” ,

nämä sitaatit siis UV kirjoituksesta.

Miksi niin monenkin suomalaisen ainoa vaihtoehto on sekoittaa pää, vaikka maailma ja yhteiskuntaamme on ”pullollaan” kaikenlaista työntekoa ja harrastuksia yksin, tai kavereitten, tai perheensä kanssa?

Olemmeko me, jokainen meistä tai kaikki yhdessä niin huono tukijoukko toisillemme että annamme jonkun kärventyä kemialiseen myrkkyyn, sen sijaan, että huomaisimme sen tuskan ja hädän ja tulisimme ennaltaehkäisevästi auttamaan hädässä olevaa samankaltaista ihmistä kun me kaikki. Vai olemmeko me kaikki samankaltaisia..?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu