"Jumalan pieni köyhä". Kuka hän?

Franciscus Assissialainen, josta Wikipedia ja nettisivut kertovat seuraavaa :

Giovanni Francesco di Bernardone (1181 tai 1182-3 lokakuuta 1226) perusti franssiskaanisen veljeskunnan. Paavi Gregorius 1X julisti hänet pyhimykseksi. Hän oli kangaskauppian poka italialaisesta Assisin pikku kaupungista.

Nuorena hän haaveili trubaduurin ja runoilijan urasta,  ja nautti mukavasta elämästä. Kokemukset sota kentillä sekä vakava sairaus käänsivät Francisckon ajatukset  Hän ryhtyi saarnaamaan ja sai mukaan muita. Köyhille elämänsä omistanut munkki auttoi muiden hyljeksimiä leprasairaita  ja kulki kerjäläisenä lähiseudulla. Vain kaksi vuotta kuoleman jälkeen hänet julisettiin pyhimykseksi. 

Franciscus laati ystävilleen absoluuttista sekä  henkilökohtaista että yhteisollistä köyhyyttä edellyttävät säännöt, jonka ytimessä oli kolme Uuden testamentin  kohtaa :

– Jeesus sanoi hänelle: ”Jos tahdot olla täydellinen, niin menee ja myy kaiken, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille. Silloin sinulle on aarre taivaissa. Tule sitten ja seuraa minua. (Matt.19:21)”

– Ja sanoi heille :” Älkää ottako matkalle mukaanne mitään – ei sauvaa, ei laukkua, ei leipää eikä rahaa. Älkää ottako toista paitakaan ( Luuk.9:3)

– Jeesus sanoi opetuslapsilleen :” Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua (Matt.16:24) ” 

Näinkö Franciscus Assissialainen yritti ratkaista vai katkaista köyhyyden, joka kuitenkin laahaa vuosisatoja ihmiskunnan peräsää!

Miltä nykypäivän valossa tuntuvat nämä Francisckuksen säännöt?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu